in

Als het toiletpapier op is

Of je wil goedkoper danwel millieubewuster

Als het toiletpapier op is

Wat moet je dan?

Mensen zijn zo gewend geraakt aan wc papier dat ze geen idee meer hebben wat te doen als het toiletpapier op is.

Momenteel zitten we met het coronavirus en mensen slaan als gekken wc papier in hoorde ik op tv. Te bizar voor woorden eigenlijk. Temeer daar ik een dame sprak op internet die een heel krap budget heeft en nu bijna een heel weekgeld uitgegegevn heeft aan wc papier en keukenrollen. Haar motivatie: Ja, je moet wel he, want iets anders hebben ze er nog steeds niet voor uitgevonden”.

Mensen hebben geen idee meer dat we het pas sinds 2 generaties met papier redden….

Maak je geen zorgen, je hoeft geen bosje gras te plukken buiten! En nee, de flinterdunne pagina’s van de bijbeĺ of een oude krant raadt ik je ook niet aan, al was het maar omdat je afvoer er flink verstopt van kan raken.

Zonder w.c. papier en veel schoner na de grote boodschap

Ik weet dat dde meeste mensen hiervan gaan gruwen. Wat ik dan weer belachelijk vind. Is het echt zover gekomen dat mensen bang zijn voor hun eigen poep en plas? Het is gewoon je eigen afval, prima mest tenzij je medicijnen gebruikt en niks om overdreven kots en horror geluiden over te gaan maken.

We gaan leren onze bilnaad, poepert en bv de kut na het plassen te reinigen met gewoon fris water! Handig als het toiletpapier op is of omdat je een frissere optie wilt.

Dit is in grote delen van de wereld volledig normaal, daar kijken ze vies naar ons die alleen poep vegen met een droog papiertje en dan eventueel nog met een vochtig doekje om het wat op te frissen. Niet erg milieuvriendelijk, duur, verkwistend en belachelijk, als je er even goed over nadenkt.

En iedereen heeft vast wel eens geprobeerd de kont af te vegen met een stuk oude krant. Niet slim, daar kan de wc ernstig verstopt van raken en de inkt is vaak niet erg gezond.

Dus gaan we milieubewust aan de slag!

Hoe veeg je je kont af na het poepen

Zo, ik zeg het maar gewoon zoals het is. Geen zin in mooie omschrijvingen die het er niet duidelijker op maken.

Je wast je bilnaad na het poepen (en voor de dames na het plassen ook de vagina!)

Zorg dat er bij je toilet een onbreekbare plastic of emaille beker staat of een plastic frisdrankfles. Als je een kraantje bij het toilet hebt is dat ideaal! Dan kun je je fles of beker makkelijk vullen.

Vullen en dan klaar zetten voor wanneer je moet peopen is beter dan pas water pakken wanneer je zit te poepen.

Nu heeft het water de tijd een paar graden op te warmen!

En hoe was ik de poep dan weg?

Je schenkt met een straaltje water in de hand die je onder je bilnaad houdt.

De een schenkt liever vanaf de achterkant en de ander liever via de voorkant. Kwestie van proberen wat het best bij jou past.

In mijn dikke periodes of als ik veel last heb van mijn rug gaat achterlangs lastiger. Ik ben getraind in beide methodes. Daar kan ik maar zelden over opscheppen dus bij deze!

De hand om te wassen vangt het water op en daarmee wapper je het water tegen je poepert aan. Poep laat met water heel erg makkelijk los, makkelijker dan met een droog papiertje.

Na een paar keer wapperen ga je over met de blote hand tegen de blote poepert te wrijven met een handvol water. Als het schoon is/voelt is het klaar.

Je kont afdrogen

Daarvoor knip je oude handdoeken in lapjes zo groot als je hand. Maak een mandje waarin je al die lapjes netjes opgevouwen opbergt of flikker ze er gewoon in maar zorg dat het makkelijk voor het grijpen staat.

Maak een mandje waarin je al die lapjes netjes opbergt en zorg dat het makkelijk voor het pakken staat.

Maar je kunt ook een zakje naaien met een opening waardoor je een doekje kan pakken.

Met een zo’n doekje kun je je schoongewassen kont prima afdrogen!

 

En waar laat ik dat doekje dan?

Niet in de wc, laat dat duidelijk zijn! En ook niet in de vuilnisbak.

Als je slim bent maak je een katoenen stoffen zak die je bv aan de muur hangt of in een grote vaas hangt die je bij het toilet kunt zetten. Doe geen afgesloten emmer, dat gaat namelijk wel broeien en stinken. Laat je het open in een katoenen zak dan drogen ze gewoon.

En denk eraan, er zit GEEN poep aan de doekjes. Alleen water. Dus na gebruik in het zakje gooien, handen wassen zoals je altijd al hoorde te doen maar waarschijnlijk eigenlijk nooit deed en klaar!

Laatste tips:

  • Geef elk gezinslid een eigen flesje of beker. Dan hoeft niemand zich druk te maken over het vastpakken van de fles die door anderen gebruikt wordt.
  • Voor kinderen werkt een klein plastic flesje het best, dat is beter te handteren.
  • Zorg voor lekker veel doekjes! Zo kun je de ene lading wassen en laten drogen terwijl de andere helft in gebruik is.
  • Was de doekjes gewoon met de kleding mee of soms eens met een kookwasje. Het is niet viezer dan een handdoek waar iemand zijn kruis mee afgedroogd heeft na het douchen.
  • Gebruik geen wasverzachter, dat verminderd het absorberend vermogen van de doekjes.
  • Laat de doekjes aan de lucht drogen. Drogen in een wasdroger zorgt dat de vezels dichtslaan en daardoor minder makkelijk vocht op kunnen nemen.
  • Leer iedereen dat het niet de bedoeling is de poep met de doekjes af te vegen. Mocht er eens een beetje poep aan zitten dan is er weinig aan de hand. Het droogt prima, stinkt dus niet en gaat er in de was prima uit.
  • Maak de doekjes niet groter. Heefte en kind een ongelukje waardoor het doekje weggespoeld wordt (de klunzigheid van kinderen is grenzeloos maar het is ze te vergeven) dan raakt de plee niet direct verstopt.
  • Ga nou niet alle doekjes netjes omzomen etc. Gewoon leuk opvouwen voor het mandje of gewoon gekreukeld in een pakzak proppen is genoeg!
  • Eén enkel doekje is over het algemeen meer dan genoeg om een kont mee af te drogen. Bedenk dus hoeveel keer er bij jou thuis naar het toilet gegaan wordt en maak dan zoveel doekjes x 10. Je was toch niet van plan elke dag te gaan wassen? 1x per week is meer dan genoeg. De doekjes die zogenaamd teveel lijken nu zijn voor ongelukjes, visite, diarree-dagen etc.

Vies of juis niet?

Uiteindelijk is dit een stuk hygienischer dan vegen met papier.

Besef, als je hier nog wat moeite mee hebt, dat wc papier nog maar kort in gebruik is en een stuk minder fris dan wassen met fris water.

Je gaat me vast niet geloven maar je merkt het wel na een maand of twee wassen met water en dan weer eens papier te gebruiken. Vooral in de zomer merk je het verschil!

En altijd je handen wassen, ook als je niet het idee hebt dat je vuiligheid aan je handen gekregen hebt.

Ja maar… De visite!!!

Tja, als je het kan aanbieden kun je de visite een rol wc papier in de handen drukken. Zo niet dan passen ze zich ook maar aan. Een beetje uitleg kan nodig zijn. Wie weet zet je een trend in jouw omgeving!

Heel veel succes en hou het fris!

 

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

Interview met Diane Hobbelen

Meer thee zetten van één theezakje