Foto: Dani

Loof en blad

Loof en blad gooien we meestal weg, denkend dat het giftig is. Niets is minder waar, het is heel goed eetbaar en nog knettergezond ook. Zonde om aan de konijnen te geven! Hieronder help ik je op weg.

Het groene loof van wortels

Het loof van worteltjes, is absoluut niet giftig, is smakelijk en makkelijk te verwerken. Even wassen natuurlijk, ook als het bio is. En dan snipperen voor door de sla bijvoorbeeld, of de soep. Ook door een stamppotje is het lekker.

De smaak is niet erg overheersend, lichtkruidig en mals. Ook pesto is ermee te maken of wat dacht je van een vulling voor een omelet.  Je kunt zelfs van het verse gewassen loof thee zetten die goed is voor je nieren. Officieel heet het dan een infusie te zijn maar dat zegt de meeste mensen weinig.

Ook de worteltjes gekookt serveren op een bedje van het eigen gesneden loof, desnoods aangemaakt met wat vinaigrette is smakelijk en erg deftig.

Het blad en stronkje van bloemkool en broccoli

Wat je normaal weggooit is, in het geval van het stronkje, het lekkerste! De bladeren zijn te bereiden zoals kool. Dus maak er stampotjes mee, snijdt het door de soep of maak er chips van door het te drogen. Eventueel kun je het, door het in hele fijne sliertjes te snijden, gebruiken als of in de sla. Maak er pakketjes van door er een vulling in te vouwen of fermenteer wat bladeren net zoals je zuurkool maakt. Ook ideaal om te wokken!

De stronkjes moet je even schillen. Zodat je een mooi licht stronkje overhoudt zonder draden. Zo uit het vuistje is dat echt heel erg lekker en net als het blad, gezonder dan de kool zelf! Vooral de stronkjes van bloemkool zijn echt smakelijk en kinderen hebben er een gezond snackje aan.

De stronkjes kun je ook koken natuurlijk. In blokjes door de soep is het een luxe vulling! Maar ook een heel stronkje, net beetgaar gekookt en dan geserveerd met wat kaassaus is een luxegerechtje dat bijna niemand kent.

Als je het eenmaal kent en waardeert dan ga je vrienden en familie vragen om stronkjes.

de bladeren van radijzen

Jawel, ook het groen van een bos radijs is smakelijk, gezond en makkelijk te bereiden! Je kunt er alle kanten mee op.

Rauw geeft het niet zo’n fijn mondgevoel doordat de bladeren wat stugge haartjes hebben maar eenmaal verhit is dat probleem verholpen. Wokken, in de soep of zelfs een soep op basis van radijsloof,  even in kokend water dompelen en dan meteen eruitscheppen en in ijskoud water afkoelen zodat het zonder haartjes door de sla kan.

Radijsloof heeft een wat pittige smaak wat echt heerlijk is in tal van gerechten. En wanneer je radijsjes koopt dan eet je natuurlijk eerst het loof op, want zonder loof blijven je radijzen veel langer goed in de koelkast!

Vers loof van bietjes

Ook erg lekker! Heel fijn gesneden door de sla of rauw gesnipperd door de bietensalade. Maar natuurlijk ook weer heerlijk als hoofdgroente in een stampot, als extra vulling in soep of saus.

Perfect om te roerbakken of maak er een fijngesneden pannetje vol mee met een scheutje room, net als spinazie a la creme. De smaak zal je plezierig verrassen!

Aardappelschillen eten

Ja hoor, echt! Aardappelschillen weggooien is zonde! Vooral als je, zoals ik geen papierdunne schiller bent. Denk je eens in hoeveel kostelijk voedsel je per jaar weggooit aan aardappelschillen alleen al.

Spaar je knip en doe jezelf een plezier. Schil je aardappels voor de dag, vang de schillen op en leg ze in een bak koud water.

Let wel op dat de schillen geen uitlopers of nare plekjes hebben.

De volgende dag droog je de schillen in een schone theedoek en frituurt ze knapperig.

Beetje zout er overheen, dipsausje erbij en smullen maar!

Foto: Dani

Of wat dacht je van aardappelsoep van schillen? Ook fijn snijden en dan door een rommelpotje of saus gooien als bindmiddel is ideaal.

Maak je geen zorgen over een solaninevergiftiging, als je de schillen goed verhit dan loop je geen enkel risico.

Aspergeschillen soep

Aspergeschillen worden meestal weggegooid. Zonde, want er is nog een lekker soepje van te maken! Was de schillen even. Ook de kontjes van de asperges zijn welkom maar dan wel even het uiterste harde einde afsnijden.

Het kookvocht van de asperges heb je hopelijk bewaard want daarin kook je nu de schillen en kontjes! Kook ze met bouillon.

Zeef de schillen eruit en snijd de gare kontjes klein.

Laat in een andere pan een klontje boter smelten (of margarine) en roer daar wat bloem doorheen. Je maakt dus een roux. Laat niet bruinen en blus af met de aspergebouillon. . Even lekker laten binden en garen en voeg dan wat peper toe en eventueel een scheutje room. Sjieker soepje van afval kun je bijna niet maken!

Venkelloof eten

Waarom mensen het loof van een venkel weggooien is mij een raadsel. Het is eigenlijk lekkerder dan de venkel zelf!

Ook hier zijn weer stamppotjes mee te maken, soep mee  aan te vullen en zelfs venkelloofsoep te maken. Roerbakken is ideaal voor venkelloof en ook even sauteren om er een warme salade van te maken is bijzonder.

Je kunt het loof drogen voor gerechten die je later net even een beetje venkelsmaak mee wilt geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

papierbriketten maken

Sperziebonen ouderwets bewaren