Stekwater

Stekwater maak je gewoon zelf. Heel makkelijk en het werkt net zo goed als stekpoeder dat je kunt kopen.

Stekjes maken kun je, afhankelijk van het soort plant of boom zó in de grond steken, of je zet het stekje eerst wekenlang in een beetje water tot er worteltjes gevormd zijn. In beide gevallen is het fijn als je een medium hebt (vloeibaar en zonder glazen bol…) dat jouw stekje helpt beter en sneller te wortelen.

Gun jouw stekjes die boost.

Hop, aan de slag! Je gaat zelf stekwater maken voor je stekjes!

Stekwater kun je gebruiken als boost voor plantjes/stekjes die je net in de aarde gezet hebt maar je kun het ook gebruiken om een stekje te laten wortelen in wat water/stekwater.

Neem een grote pot of voor mijn part een schone lege petfles. Vul die met regenwater of schoon gekookt en afgekoeld water. Zoek dan een wilg op. Knip er een of twee verse groene takken van af. Van die sappige niet van die houttakken. Dat buigzame zachte spul moet je hebben. In het voorjaar wanneer de sapstroom weer op gang begint te komen is de beste tijd.

Knip en niet meer van één boom af, dat zou de boom schade toebrengen die de boom zelfs het leven kan kosten. Ook bomen kunnen nou eenmaal doodbloeden…

Die takken knip je dan (snoeischaar, huishoudschaar als het takje niet al te dik is)  is stukken van een cm of vijf. Of groter of wat kleiner. Met of zonder bladeren aan de takjes, maakt allemaal niet uit!

Stop die knipsels in je pot of fles met water en sluit af. Bewaar netjes op een koele plek. Een maand of twee tot drie houdbaar.

Laat minstens een week trekken voor het klaar is voor gebruik.

En dan: Zet het voetje van een takje dat moet gaan wortelen een dag in onverdund stekwater en daarna in vers water of voeg een scheut stekwater aan het water toe waarin je de stekken gaat zetten.

Voor plantjes die de volle grond of een pot aarde in gaan voeg je een goeie scheut stekwater toe aan het gieterwater.

Werkt fantastisch en kost geen rochel.

Let wel op dat je takjes gebruikt van een wilg aangezien daar bepaalde hormonen inzitten die stekjes echt vooruit helpen.

Wie de hele technische kant van de stofjes in het wilgenhout en wilgenwater wil lezen raad ik aan even Google te raadplegen.

Mij gaat het er om dat het werkt, en dat doet het. Veel steksucces allemaal!

close

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.