in

Nematoden kweken, slakken bestrijden

Foto: Dani

Nematoden kweken, slakken bestrijden

En zo eenvoudig is het. Echt, niet bang zijn, het is niet ingewikkeld!

Foto: Dani

Last van slakken

Slakkenplagen in de tuin zijn voor iedereen vervelend. Wanneer je echter grotendeels van je eigen oogst afhankelijk bent betekent een slakkenplaag een ramp als je er niks aan doet. En bij een beetje flinke plaag is het zo ongeveer onmogelijk elk slakje te vangen om liefdevol elders uit te zetten. Maar dat betekent dan wel dat alles blijft leven en zich voortplant als een stel glibberige slijmkonijnen dat zich, zodra ze uit het ei gekropen zijn vol gaan vreten aan JOUW eten. En dat is, vooral wanneer je echt afhankelijk bent van de oogst, niet erg prettig.

Plagen zijn er om aan te pakken en natuurlijk wel op een natuurlijke manier. De gemiddelde moestuinier met zelfvoorzienende trekjes gruwt van gif. Ik ga hier geen moralistisch praatje houden, wie wel gif gebruikt heeft daar vast een goede reden voor en dat is zijn of haar goed recht.

Het ene beestje kweken doet de ander verbleken

We gaan leren (naakt)slakken professioneel aan te pakken door gebruik te maken van nematoden. Dat zijn piepkleine aaltjes die van nature al op slakken leven en slakken doden wanneer er heel veel van zijn. Aaltjes hebben de vreemde neiging zich enorm te vermeerderen wanneer er plots heel veel slakken zijn. De kunst is dus om die beestjes te kweken en daarvoor moeten we de aaltjes die reeds op de slakken leven foppen.. We laten de aaltjes geloven dat er enorm veel slakken zijn door er een heleboel in een kleine ruimte bij elkaar te zetten. Slim!

Kwestie van het recept exact opvolgen

Let op, hou je exact aan het recept dus lees het heel goed, sla geen stappen over en denk niet dat het wel even zus of zo kan omdat dat makkelijker, sneller of bijna hetzelfde is, of wat dan ook. Freewheelen doe je maar wanneer je genoeg ervaring hebt en het fenomeen snapt.

Voor de toekomstige klagers:

De mensen die dit recept gebruikten en er over geklaagd hebben (het stonk, het werkte niet of de slakken waren al na twee dagen dood, de emmer stond plots vol water, de slakken waren weg…)  hebben bij navraag maar wat gedaan uit de losse pols en zich dus NIET exact aan dit recept gehouden.

Als je je niet exact aan het recept kunt houden dan ligt het helemaal aan jou als het niet werkt. Besef dat je piepkleine diertjes aan het kweken bent en dat het best nauw luistert. Gewoon het recept nauwkeurig opvolgen dus!

Geen gevaar voor andere dieren of mensen

Het is niet giftig voor mens en dier! Hoe ideaal is dat? Vogels mogen er naar hartelust van peuzelen, egels mogen de dode slakken eten en mollen krijgen er ook niks van. Geen enkel risico dus en het werkt heel goed tegen slakken. Je kunt het zonder problemen over je gewassen gieten, nematoden doen jou, jouw kool en worteltjes helemaal niks!

Helemaal natuurlijk

Wreed is het ook niet. De nematoden komen van nature voor op slakken en wanneer er veel slakken zijn vermeerderen de nematoden zich evenredig en in grote getalen vallen ze aan, boren zich de slak in en zo sterft de slak een zachte dood en bijna altijd wanneer de slak ondergronds is voor een slaapje.

Het is dus niet zo dat je ze in de tuin hoort gillen (grapje van de redactie) of dat je opeens met talloze slakkenlijkjes opgescheept zit. Ook slakjes die net uit de eitjes komen worden direct gedood.

Nematoden zijn ook bij de betere tuinwinkels te koop voor veel geld. Bespaar je het geld en ga aan de slag!

het recept:

Slakken rapen tot je erbij neervalt

  • Neem een emmer met goed sluitend deksel. Maak wat kleine gaatjes aan de zijkant in de emmer, net onder de rand zodat het niet in kan regenen.
  • Maak de gaatjes groot genoeg zodat de slakken lucht krijgen maar klein genoeg dat de slakken niet ontsnappen. Zeg dus zo ongeveer 2mm in doorsnee. Het makkelijkst gaat dat met een boortje of een loeihete spijker in een plankje.
  • Doe een centimeter of vier water in de emmer. Gooi dan wat bladeren op de bodem en dus in het water. Natuurlijk wel iets dat slakken graag lusten zoals reeds kapotgevroten sla , kool of ander moestuinafval. 
  • Zorg dat je bv een stevig koolblad hebt liggen waarop je de sla etc kunt leggen zodat de slakken niet onder water hoeven te duiken om te eten, daar houden ze niet van.
  • Dan ga je slakken rapen, hoe meer hoe beter. In een flinke emmer kun je er makkelijk 150 of meer kwijt. Hoe meer hoe beter. Niet piepen, doe een ziekenhuishandschoentje aan en raap elke naaktslak (en voor mijn part ook huisjeslakken) en gooi ze in de emmer, levend en wel. Pas op dat ze er niet uit klimmen.

Denk eraan dat ze moeten leven dus knijp ze niet fijn.

  • Zet nu de emmer met dichtgedrukt deksel ergens uit de zon op een koele plek in de schaduw.
  • Schud elke dag de emmer even stevig op en neer (ik deed een of twee keer rechtop van beneden naar boven schudden) en  check of ze nog eten hebben.

Na twee weken is opeens alles dood en dan zijn je nematoden klaar.

  • Hang een zeef (een grove is prima, het gaat er alleen om de slakken en de sla etc eruit te zeven) boven een andere emmer en giet de bende er in. Doe wat schoon water in je kweekemmer en schud om en giet weer over de slakkenzooi in de zeef. Herhaal dit een paar keer met ongeveer een emmer water en gooi dan de slakken ergens weg of gooi ze op de composthoop.

In het water dat nu in je emmer zit, zitten de nematoden. Je ziet ze niet maar ze zitten er echt in!

  • Dat water doe je voor de helft in een gieter en vul je aan met water. Daarmee ga je tuin bevochtigen. Maar let op…

Nematoden sproeien

De nematoden alleen over de tuin sproeien als de zon onder is en liefst op reeds vochtige grond. Bijvoorbeeld voor of tijdens een regenbui en altijd na zonsondergang. Onder de brandende zon en op droge aarde verdrogen de nematoden voor ze zich lekker hebben kunnen nestelen.

Je merkt verschil

Na ongeveer een week ga je een verschil zien als je begint tijdens een plaag. Beter is het eerder te beginnen zodat je op een eventuele plaag voorbereidt bent.

Regelmaat

Na twee tot vier weken ga je weer eens slakken rapen en begint het hele nematoden maken weer van voor af aan. Elke vier tot zes weken moet je weer sproeien. Je kunt alleen de moestuin behandelen maar je kunt natuurlijk ook een ruime cirkel om je moestuin heen behandelen.

Als je in eigen tuin geen slakken meer vind is het zaak wat verderop te gaan zoeken.

Om makkelijk aan veel slakken te komen is het ideaal om (buurt)kinderen emmertjes te geven en ze iets leuks te beloven als de tweehonderd slakken gehaald worden. Zeker als ze ook van de moestuin eten mogen ze best een beetje helpen, toch?

Heel veel succes!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Stekwater

Bananenschillencurry (vegetarisch/veganistisch)