in

Plantenhangers maken.

van petflessen en gekleurde wol

Foto: Dani
Het begin. Foto: Dani

Mij voorbereidend op het voorjaar was ik op zoek naar potten. Deze maand begint het voorzaaien op de vensterbanken en aangezien ik nu een heel flinke moestuin aan kan gaan leggen kan ik dus ook heel veel voor gaan kweken. Gelukkig drinken we regelmatig frisdrank en zit er in Hongarije geen statiegeld op de flessen.

Nou kon ik natuurlijk van elke fles één pot maken die kon staan maar dan had ik nooit genoeg potten of vensterbank voor alles wat ik moet gaan opkweken. Ik besloot dus elke fles in tweeën te knippen. De vlakke onderkant tot waar een smallere taille begint en het stuk boven die taille met de dop. Het tussenstuk gooi ik weg.

De dop er even stevig opdraaien, het etiket er vanaf rukken en klaar. De onderkant gooi ik voorlopig achter een stoel voor later gebruik als staand potje op de vensterbank.

Voor de dopkanten, die zo lastig blijven staan bedacht ik de planthanger. Daar ben ik echt de eerste niet mee. In de jaren zestig groot geworden en alom geliefd bij jong en oud. Toenertijd het liefst robuust gemacrameed (een touwknooptechniek genaamd macramé) met dikke lompe houten kralen er in verwerkt etc. en in meestal grauwe touwkleuren.

Ik had wolletjes gekregen van een lieve facebookvriendin, in vrolijke gemêleerde kleuren die vooral geschikt zouden zijn om rastafari-mutsen van te haken. (dat kan ik weten want ik haakte er een mutsje van, zette het op, keek in de spiegel en voelde me spontaan stoned worden…Echt, irie good man….) Waar had ik het over…?

Oh ja, nou, met die vrolijk gekleurde wolletjes heb ik dus plantenhangers gehaakt. Op dag één was ik zo enthousiast dat ik er meteen elf haakte. Het gaat razendsnel als je eenmaal weet hoe en wat. Weinig tellen, geen heel secuur werkje want een beetje scheef of vreemd maakt het eigenlijk nog leuker. Soms even meten door de dop-pot er even in te passen en dan aan hengsels eraan haken.

Elke hanger krijgt een andere lengte hengsels zodat ik meer potten voor een raam kan hangen op verschillende hoogtes. En er zijn geen twee gelijken. Niet qua kleur, patroon of lengte.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En zo kun je al je ramen helemaal vol hangen. Ik heb kleine spijkertjes schuin in de raamkozijnen geslagen, heeeeel voorzichtig.

Het ziet er echt superleuk uit en levert me veel complimenten op.

Ik heb geen patroon. Ik werk niet met een patroon. Ik haak er gewoon lustig op los. Het hoeft niet perfect! Soms even passen voor de zekerheid en als je er wat handigheid in hebt gekregen haak je er zo meerdere op een dag.

Een (buiten) kant van de keuken Foto: Dani
De andere (buiten) kant van de keuken. Foto: Dani

 

Alles groeit als kool! Foto: Dani

Zeker wetend at ik dit volgend jaar weer ga ophangen. Eigenlijk zie ik het moment met wat spijt aankomen dat alle planten de vollegrond ingaan en ik hoogstens lege planthangers voor de ramen heb.

Er andere planten inzetten is geen optie want waar laat ik die dan als ik voor ga zaaien?

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Beits maken, dat doe je gewoon zelf

Appelstroop maken