in

Klei bakken in een pan

Natuurklei thuis eenvoudig bakken

Natuurlijke klei bakken in een pan

Klei bakken in een pan,

Het kan! Wanneer je natuurlijke klei hebt, dus geen fabriekszooi zoals das pronto of fimo etc, dan kun je deze bakken in een pan.

Natuurlijk wordt het niet zo hard als wanneer het in een kiln (kleibakoven) is gebakken maar goed genoeg voor kleine werkjes.

 

Hoe dan?

Rete-eenvoudig! Je neemt een oude pan. Koekenpan of soeppan, maakt niet uit!

Daarin leg je een laag droog zaagsel, niet het krullenspul maar meer het stof.

Daarop leg je je kleine kleiwerkjes en bedek het geheel met een dikke laag houtzaagsel.

Zet het op een laag vuurtje om te beginnen. Langzaam de vlam steeds wat hoger zetten. Ik deed het in stappen van 20 minuten.

Klei bakken in een pan veroorzaakt nogal wat rook dus doe het buiten of in een schuurtje!

De vlam van een petroleumstel kan de 1200 graden celcius bereiken, dat is voldoende om te bakken maar ik verbeeld me niet dat ik die temperatuur gehaald heb.


Je zult zien dat het zaagstof verbrand en zwart wordt, prima!

Klei bakken in een pan betekent dat je er wel bij moet blijven. Af en toe even met een spatel alles op een hoop vegen met je werkjes er in en wachten tot het bijna as is geworden. Het kan best een paar uur duren.

Tenminste, bij mij wel. Ik wilde zolang mogelijk bakken voor een goed resultaat.

En dan?

Als je kralen mooi zwart zijn en je denkt dat je ze lang genoeg gebakken hebt zet je het vuur uit en laat de boel rustig afkoelen.

Als het koud is, haal je je werkjes eruit en wast ze voorzichtig af.

Mijn ervaring is dat het daarna niet meer afgeeft.

Klei bakken in een pan is ideaal voor kleine werkjes. Kralen, bedeltjes, amuletten, oorbellen etc gaan prima!


En ben je zelf niet creatief of heb je geen zin in de bende, rook en stank dan kun je hier kijken.

Het is een leuke Etsy winkel waarin de werken van Diane verschijnen. Mooie en basic kralen en andere kleine kleiwerkjes. Sommigen in een pan gebakken, anderen in een heuse zelfgebouwde lemen houtgestookte kiln!

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

De brooddeegkneedzak.