Hoe maak je droogramen
Droogramen zijn heel eenvoudig te maken, nemen weinig oppervlak in en je kunt stapelen zo hoog je wilt.
Zoals je ziet heb ik geknutseld met afvalhout een lap organza. Dat is lastig om glad te krijgen en gaat redelijk snel kapot in vergelijking met stevig aluminium horrengaas en wat betere latjes. Maar het werkt wel prima!
Heb je geen horrengaas dan kun je het natuurlijk doen met een lap organza of zelfs een stuk stevige en fijne vitrage. Maar verwacht dan niet dat je er jaren plezier van gaat hebben.
Heb je nog een paar dunne balkjes van ongeveer 2cm dikte liggen en een rolletje stevig horrengaas? Dan kun je meteen aan de slag.
Maak allemaal vierkanten van de dunne balkjes van dezelfde afmetingen. Zoveel mogelijk natuurlijk maar minstens vier.
Met vier vierkanten maak je twee droogramen en dan heb je dus maar één droograam waarop je daadwerkelijk kunt drogen. De bovenste is er alleen om het raam eronder af te dekken.
Horrengaas is ideaal
Leg nu op een raam de stevige horrengaas die je op maat geknipt hebt en niet dat vast zodat het netjes glad en stevig zit. Zonder plooien of rimpels en niet zo slap dat het doorzakt als je er wat op legt.
Aluminium horrengaas (van bijvoorbeeld Bol.com) is ideaal.
Leg dan een ander raam bovenop de nietjes in het horrengaas, schuif gelijk met het raam eronder en timmer, schroef of lijm het stevig vast. Je hebt nu één raam.
Ga zo verder tot je geen horrengaas, nietjes, spijkers, schroeven, lijm of balkjes meer hebt.
Neem een raam en bevestig daar een paar dwarse latjes onder zodat het raam van de tafel komt en de lucht er onder kan circuleren.
Vul nu het onderste raam met bv lavas, thijm, oregano of andere kruiden. Druk het niet tegen elkaar, hou het heel luchtig.
Meng de kruiden niet want droog kun je de kruiden lastig uit elkaar halen en er is kans dat ze hun smaak aan elkaar af gaan geven.
Leg het volgende raam er bovenop en leg ook daar op wat je drogen wilt.
Eindig altijd met een leeg raam. Dat is het deksel, zogezegd. Zorg dat de ramen netjes op elkaar aansluiten en plaats het op een warm plekje buiten maar wel zo dat een eventueel buitje er niet bij kan.
Appelschijfjes, citroenschijven, knoflookplakjes of uiringen, kruiden, yaconschijfjes, plakjes tomaat, paprikareepjes, champignons in plakjes…. Met wat geluk heb je genoeg om de winter nooit mis te grijpen.
Succes met het knutselen. Ik ga ook weer aan de slag met een stapel nieuwe, betere ramen met aluminium horrengaas en nieuwe latjes. Knutselen voor jarenlang drooggemak!
GIPHY App Key not set. Please check settings