Zelf maken!
Zelf aanmaakhoutjes maken die branden als fatwood/incasticks? Makkie! Stuk goedkoper dan echt fatwood tenzij je zo’n geluksvogel bent die het weet te vinden in de natuur.
De vuurkorf aansteken
Of je nu een open haard hebt, een vuurkorf of gewoon eens lekker een fikkie op de camping wil stoken, het kan lastig zijn het vuur aan de gang te krijgen. Het geduld of talent om van niets een echt vuurtje te heeft niet iedereen.
Aanmaakblokjes
Je kunt handige aanmaakblokjes gebruiken of er een plens brandstof overheen gieten, maar je kunt ook eens lekker zelf aan de slag gaan om een lading aanmaakhoutjes zo te impregneren dat iedereen jaloers zal zijn op jouw handige houtjes. In feite zijn het aanmaakblokjes die er stoerder uitzien.
Ik geef in dit artikeltje drie voorbeelden die je makkelijk zelf kunt maken. Kosten: centenwerk…
Gezond verstand
Wat je nodig hebt is in elk geval een diepe oude pan die je niet meer voor iets anders gaat gebruiken, een metalen BBQ-tang, veel oude kaarsstompen en gezond verstand.
Dit is echt niet iets dat je gezellig met de kinderen kunt gaan maken. Kaarsvet kan echt loeiheet worden, wanneer je niet goed oplet en het vuur te hoog laat onder de pan kan het zelfs vlam vatten. In dat geval, niet blussen met water en ook geen brandblusser op het vuur richten of wild gaan wapperen. Gas snel uitdraaien en dan deksel op de pan. En natuurlijk rustig minstens een uur wachten voor je de pan weer gaat bekijken van dichtbij.
Goedkoop fatwood
Je kent misschien het echte fatwood wel. Een stukje hout van (meestal) een naaldboom dat na het omzagen van de boom ontstaan is doordat alle hars in de stomp opgehoopt is. Dat brand echt fantastisch! Het nadeel is dat het om te kopen echt duur is.
Dat is leuk als je af en toe een paar schilfertjes wilt gebruiken om lekker rustig een vuurtje aan te steken maar wanneer je gewoon een gemaksmens bent dat snel vuur wilt hebben dan is het heel goedkoop zelf maken van nep-fatwood ideaal. Helaas ruikt de nepvariant niet zo lekker naar hars maar een pietlut die zich daar aan stoort.
Wat heb je nodig?
Houtjes zo dik als een duim en zo lang als je hand, zoiets. Als het maar zeer ruim in de pan past. Het moet kunnen zwemmen met meerdere houtjes.
Het hout moet wel echt gortdroog zijn anders gaat het enorm spetteren en knallen met het risico dat jij met brandsproeten zit…
De pan nooit meer dan 2/3 gevuld met kaarsvet in verband met bruisen en de tang. Oh, en een stuk vetvrij papier/bakpapier!
Zet de pan op een gemiddeld pitje en draai dat naar de helft. Dus geen hele hoge vlam.
Als je vet helemaal gesmolten is en heet dan leg je er met de tang rustig zoveel houtjes in als er inpassen en dan wel zo dat het helemaal onder staat.
Het moet lekker bruisen. De houtjes lijken wel wat op frikandellen in de frituur, zo bruist het.
Pas op dat je vet niet té heet wordt! Draai gerust laag als het goed bruist.
Blijf erbij!
Wel erbij blijven anders kun je misschien een nieuwe keuken of huis aanschaffen en dat drijft de kosten van de aanmaakhoutjes aanzienlijk op…
Wanneer de houtjes niet meer bruisen zijn ze helemaal vol gezogen met kaarsvet. Haal ze er rustig en liefst stuk voor stuk uit. Leg ze los van elkaar op een vel bakpapier. Af laten koelen en dat was het dan.
Kleine bundeltjes met een touwtje eromheen zien er leuk uit naast de haard of vuurplaats.
Wanneer je lekker stukken splijthout gebruikt met uitsteekseltjes, scherpe puntjes en krullende bast dan steken ze wel heel makkelijk aan en blijven goed lang branden.
Waterdichte lucifers
Aanmaakhoutjes die je gebruikt zoals een lucifer? Ideaal om mee te nemen of om kant en klaar naast je vuurplaats te hebben liggen (uitkijken met kinderen die graag alles uitproberen..) en nog waterbestendig ook dus nooit meer het gedonder met nat geworden lucifers buiten.
Wat heb je nodig:
Een doos lange lucifers (gewoon die dingen van Zwaluw maar dan niet die kleine doosjes), de pan met kaarsvet, goedkoop wc papier, en een vel bakpapier.
Pak van het wc papier een stapeltje losse velletjes. Leg de velletjes op elkaar (10 stuks is echt even genoeg) en knip daar lange driehoeken van zo breed als een lucifer minus een centimeter. Je haalt ongeveer vier van die punten uit een velletje.
Pak nu een velletje en draai daar (met de shaggie-draai-methode) een punt papier omheen. Beginnend met de brede kant. Je eindigd dus met het puntje.
Omwikkel het stevig maar niet al te strak. Je moet er ook weer geen kracht op zetten, gewoon goed eromheen zonder dat het (erg) flubbert.
Kaarsvet gebruiken
Je kunt kaarsvet van waxinelichtjes gebruiken of van kwaliteitskaarsen. Gekleurd of wit. Het maakt niet uit. Gewoon langzaam smelten en de naar de bodem zakkende lonten kun je prima laten liggen of eruit halen met de tang om her te gebruiken
Dopen
Zorg dat het kaarsvet warm is maar het hoeft niet heet te zijn. Doop nu de lucifer half in het vet. Eerst de achterkant, dus hou het kopje vast. Niet te snel er weer uit halen, geef het een seconde of drie om lekker in het papier te trekken.
Leg op het bakpapier om af te koelen en draai en doop alvast een stuk of wat andere lucifers precies zo.
Als ze afgekoeld zijn doop je de andere kant. Het kopje laat je naar beneden hangen na het dopen zodat daar een druppel aan komt te hangen.
Dat is later makkelijker want de druppel flik je er met de duimnagel snel van af en dan kun je de lucifer gewoon aanstrijken langs het kartonnetje van het doosje.
Ik bewaar mijn aanmaaklucifers in een blikje en in het deksel daarvan heb ik de aanstrijkstrookjes van de doosjes gelijmd, ideaal!
Een goeie lucifer kan wel een minuut of zeven branden en dat is echt lang genoeg.
Wat kun je met dennenappels doen?
Dennenappels zijn ideaal! Wie wel eens ergens komt waar bergen oude dennenappels te vinden zijn is spekkoper. Gooi eens een tasje vol en laat ze goed drogen. Dat er zand inzit, blaadjes of takjes maakt echt helemaal niet uit.
Dennenappels als aanmaakhoutjes
Knip van een lapje echte katoen smalle strookjes van ongeveer 15cm lang en 1cm breed. Wikkel dat zo om de kern van de dennenappel dat er nog 1cm uitsteekt, dat is de aansteek-lont voor jouw gemak.
Laat de pan met kaarsvet warm worden, het hoeft niet echt heet te zijn. Gooi er wat dennenappels in en als ze uitgebruisd zijn haal je ze er met de tang uit en laat ze op een vel bakpapier afkoelen. Klaar!
Naast de open haard
Wat staat dat leuk in de winter in een mandje naast de open haard! Je kunt zelfs dunne touwtjes bevestigen aan de dennenappels en ze in trossen ophangen. Zo ruk je er gewoon vanaf wat je nodig hebt. Sorry voor het ontbrekenvan een foto maar de foto van mijn dennenappels kan ik werkelijk nergens meer terugvinden…
Zuinig
Ideaal toch? Je hebt er niet veel van nodig, als je een beetje snapt hoe je een vuurtje opbouwd is één aanmaakdingetje wel genoeg.
Vuur is heet en gevaarlijk
Doe voorzichtig, zowel met het maken van de aanmaakhoutjes als bij het maken van een vuurtje. Maak alleen vuur waar het geen mag, blijf erbij en denk nooit dat het geen kwaad kan. Je wil geen bosbrand of afgefakkelt huis op je geweten hebben. En zeker geen gewonden door jouw nalatigheid. Ik heb je gewaarschuwd dus bij deze wil ik nog even duidelijk maken dat ik geen enkele verantwoording heb voor jouw eventuele domme zetten. 😉
GIPHY App Key not set. Please check settings