in

Beefjerky maken

Foto: Dani

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Als echte beefjerkyfan kon ik het niet laten om van een flink stuk gekregen geitenvlees dunne lapjes te snijden om een heerlijke houdbare en voedzame lekkernij van te maken.

Ik zocht de magerste stukken vlees uit, sneed vet en zeentjes eruit want elk stukje vet dat in het vlees zit wordt ranzig en bederft de smaak van je jerky volledig. Natuurlijk kun je ook een stuk runderlap nemen, niks mis mee. Als het maar niet lekker dooradert is met vet. Vet herken je meteen dat zijn de witte sliertjes, stukken en randen.

Snijdt het vlees niet haaks op de vezel zodat je hele korte vezeltjes krijgt maar ook niet met de vezel mee zodat je hele lange vezels krijgt. Snijdt het “halfhaaks” zoals ik het noem. Dan krijg je vezels van ongeveer twee tot drie centimeter lang en dat geeft de lekkerste bite.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hierboven zie je het stuk vlees dat ik uiteindelijk helemaal van de vliezen en het vet ontdaan heb. De vliezen eraf halen is best een werkje maar de moeite waard.

Zorg voor een goed scherp mes, dat scheelt je veel gemodder. Ik heb het gedaan met het vissersmes dat ik ooit van Henri kreeg en dat nu mijn favoriete vleesmes is geworden (nog bedankt Henri!).

Snijdt na het ontvetten en ontvliezen de mooiste stukken in halfhaakse plakjes van een centimeter of tien lang en niet dikker dan drie of vier millimeter. Doe je het dikker dan droogt het nooit perfect en doe je het echt dunner gewoon omdat je zo lekker dun kan snijden dan worden het zulke dunne velletjes na het drogen dat het ook niet echt lekker is.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Maak een marinade. Ik heb voor deze beefjerky een mix gemaakt van een flinke scheut ketjap manis, een scheut ketjap asin, een volle eetlepel zout (maak je geen zorgen!) een volle eetlepel suiker, een scheut witte azijn of een scheut vers citroensap, een goeie klodder hoisinsaus (verkrijgbaar bij elke toko), goeie snuf koriander, snuf komijn, klein snufje kerrie en wat fijngemalen peper. Gooi alle reepjes hierin en kneed het even goed door.

Maak een vuurtje, zorg dat je verse sappige ontschorste stokjes hebt, of metalen pennen die je boven de houtskool kunt leggen op bijvoorbeeld stenen. En wel zo dat de pennen zeker dertig centimeter boven het houtskool liggen. Doe je het lager dan ga je barbequen en dat is nou net NIET de bedoeling!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hang de lapjes over de stokken en zorg dat de temperatuur ter hoogte van de stokken nog net niet pijnlijk is aan je hand als je er voelt. Verdeel de kooltjes zo dat het gelijkmatig is qua temperatuur en blijf opletten of het niet te koud wordt. Heb je veel last van vliegen die vuurvast denken te zijn dan kun je af en toe wat groene bladeren oid op de kooltjes leggen zodat je wat rook krijgt. Komt de smaak alleen maar ten goede!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Je ziet op een gegeven moment misschien vreemde witte pikkeltjes op het vlees komen, niks mis mee, het is geen vuiligheid, het zijn de vezeltjes van de kruiden en van het vlees zelf.

Nu is het een kwestie van geduld hebben en een beetje in de buurt blijven. Maar dan uiteindelijk is je vlees droog genoeg om meteen te eten. Het voelt dan nog soepel aan maar wel droog.

Om te bewaren moet het echter veel droger zijn, echt dat je het kan breken.

 

Natuurlijk kun je je vlees ook in een oven drogen, op 60 graden en de deur op een kiertje.

Het drogen duurt wel een uur of zes minimaal. maar zoooo de moeite waard!

Heerlijk snackje om mee te nemen of om veel vlees te verwerken.

Beefjerky kun je het beste maken van rund of geit. Maar konijn schijnt de nieuwe hit te zijn in beefjerky-kringen. Van nature heel mager vlees dus ideaal! Varkensvlees is er te vet voor en kip smaakt niet echt lekker is mijn ervaring.

Enjoy!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Interview met Wobby van voedselbos “de Langhe Laere”

Tabak kweken