in

Amerikaanse rivierkreeftjes in Nederland

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

Amerikaanse rivierkreeftjes in Nederland

amerikaanse rivierkreeft vangen

Amerikaanse kreeftjes die in Nederland een plaag zijn mag je zelf vangen.

zelfvoorzienend leven betekent niet alleen moestuinieren natuurlijk en niet iedereen is nou eenmaal een vegetariër of veganist.

Wie best basic wil leven maar soms kan snakken naar luxe eten kan alle kanten op, je moet het alleen even weten natuurlijk!

In dit geval help je de natuur ook nog een handje wanneer je ze gaat vangen aangezien deze smakelijke beestjes invasieve exoten zijn. Redt het Nederlandse onderwaterleven, eet een rivierkreeftje of tien!

De beestjes rukken steeds verder op en steeds meer mensen genieten van de verfijnde smaak van de kreeftjes. Sluit je aan bij de fans en vang je eigen maaltje!

Waar zijn de Amerikaanse rivierkreeftjes te vinden?

Amstelveen, in het water langs de Kotter en het Turfschip

Amsterdam, aan de andere kant van de A2 ter hoogte van tuinpark Dijkzicht

Voorschoten, de vlietlanden

Den Haag, water langs Oude Buizerdlaan en Architect Krophollerkade

Kijkduin, watertjes langs de Madepolderweg

Zutphen, de vijver van het Zuiderpark

Oudenhoorn en Zuidland, in de slaatjes maar waarschijnlijk ook in de haringvliet.

De kreeft komt steeds meer voor en bedreigd het waterleven.  De Nederlandse natuur heeft geen ander weerwoord op deze diertjes dan de mens met een hongerige maag en een schepnetje.

Waarschuwing: Er zijn nog steeds regels waar je je aan hebt te houden bij het vangen van Amerikaanse rivierkreeftjes!

  • Je mag geen fuiken of vallen gebruiken.
  • Je mag niet vangen om te verkopen of verhandelen.
  • Je mag niet meer vangen dan redelijkerwijs aangenomen kan worden dat het voor eigen gebruik is. Laten we zeggen een emmertje vol voor een gezellige barbecue.

Hoe vang je Amerikaanse rivierkreeften?

Neem een stevig net op een stok en steek daarmee langs de kanten van het water waar de kreeften zich ophouden. Je krijgt er vanzelf handigheid in.

Sloop de natuur niet voor jouw gratis hapje, niet alles is geoorloofd. Wordt niet hebberig, het kan je duur komen te staan. Doe gewoon normaal en haal een emmer vol en rij weer naar huis.

Het schoonmaken: Doe de kreeftjes in een flinke emmer met schoon kraanwater, ververs dit water een keer of vier in een uur tijd. Zo raak je zand en andere vuiligheid kwijt die je niet tussen je tanden wilt hebben.

Het doden: Ja, dat is vast even slikken en als je daar de maag niet voor hebt dan raadt ik je aan het aan iemand over te laten die er wel netjes mee om kan gaan. Zo hoeft het dier niet onnodig te lijden.

Leg een kreeftje voor je op een houten plank en neem een vlijmscherp koksmes (ga nou niet modderen met je zakmesje of aardappelschilmesje..). Zet het mes met de punt boven op zijn kop tussen de ogen en stoot dan in één keer door zodat zijn kop gekliefd is.

Doe het snel en netjes en het dier zal geen pijn lijden. Een andere optie is om ze eerst 45 minuten in de vriezer te doen in een plastic bak met deksel. Dan gaan ze in slaap alsof het opeens winter is en bewegen ze niet meer. Ze zijn echt in coma tot ze weer een beetje opwarmen.

Het recept: Ik raad je aan online een leuk recept te zoeken, er zijn er meer dan genoeg te vinden. Ik heb geen idee wat jij lekker vind of hoe goed je kunt koken. Zoek een recept dat bij jou past en geniet van dit gratis luxe hapje.

Reken op ongeveer vijf tot zes kreeftjes per persoon.

Eet smakelijk!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Eieren inmaken

Stekwater