in ,

Vlees invriezen

En worst, kip, vis, saté…

Ruimtebesparend invriezen!

Vlees invriezen, maar ook gevogelte en vis is geen kwestie van gewoon de supermarktbak in de vriezer gooien.

Ik zag onlangs berichten van mensen met propvolle vriezers, met trotse foto’s erbij. Wat mij daar zo van verbaasde was dat het zo onpraktisch was dat de vriezer wel vol was maar vooral door onlogisch invriezen en indelen.

De Kondo van de vriezer ben ik zeker niet maar wat ruimtebesparing kan echt geen kwaad.

Verpakking openmaken!

Heb je dus bij de supermarkt voordelig vlees, vis of kip ingekocht in van die mooie plastic bakken?

Of heb je het gehaald bij een slager, poelier of visboer waar je het in een flutterig plastic zakje meekrijgt?

Bij thuiskomst meteen openmaken en herverdelen over ziplockzakken voor de vriezer!

Het bespaart je enorm veel ruimte! Waar je eerst 2 bakken kwijt kon kan je nu de inhoudt van wel vier bakken kwijt, als het niet meer is.

Zorg voor goede ziplockzakken. Ze moeten foodgrade zijn en geschikt voor de vriezer.

Drumsticks, saté en worstjes:

Voor drumsticks, saté en worstjes heb je stukjes bakpapier nodig. Knip ze zo dat het grootste deel van het vlees bedekt kan worden.

Bij drumsticks mogen de bottige delen er best uitsteken, bij sate hoeft het stokje niet ingepakt te worden en bij worstjes kun je zelfs volstaan met de helft in te pakken door er een papiertje omheen te rollen. Één keer eromheen is meer dan voldoende

Zorg dat je genoeg velletjes pakklaar hebt liggen en pak je kip (of wat anders) netjes in. Je hoeft er geen hogere knip en plakkunde van te maken. Gewoon een stukje bakpapier er 1x omheen is echt voldoende.

Het plakt vanzelf aan het product vast. Plakband of elastiekjes zijn niet nodig

En dan meteen in een ziplockzak stoppen.

En doorgaan tot de zak volzit.

Bij kip doe je het zo dat de botjes allemaal in het midden uitkomen, zo bespaar je ruimte want ze passen zo mooi tegen elkaar. Doe ze plat tegen elkaar leggen en ga niet stapelen.

Zak vol? Dan de ziplockrits bijna helemaal dichtdoen en dan zoveel mogelijk lucht uit de zak drukken voor je de rits helemaal sluit.

Beetje vacumeren

Dat gaat eenvoudig door de zak in een grote pan koud water te zetten zonder dat er water in komt en dán de rits dicht te doen.

Voordeel!

Dit pakket leg je plat in de vriezer. waarschijnlijk. Maar wat bij lades nog beter werkt is de zakken rechtop te zetten. Dat is veel overzichtelijker en vorkomt dat je moet gaan graven. Zo kun je altijd makkelijk het aantal pakken dat je nodig hebt want ze vriezen niet aan elkaar vast.

Speklappen:

Speklapjes per vier in een zak, allemaal in een hoek. En dan even vacumeren in een bak koud water zoals hierboven beschreven staat.

Dan vouw je het pakketje dubbel

En als je zak groot genoeg is heb je ruimte over om nog een keer dubbel te vouwen. Nu liggen ze alle vier op elkaar.

Invriezen maar!

Karbonades of bijvoorbeeld runderlappen, schnitzels etc.

Vlees dat de hele breedte van een zakje inneemt en dat dichter op elkaar komt te zitten dan de speklapjes doe je er zo in dat er na het afsluiten nog wat beweging inzit.

Vouw de linker karbonade naar beneden na het watervacumeren.

En de rechter naar beneden. Zigzag dus! Of andersom als je een dwarse dag hebt 😉

Nu heb je dus een harmonica die zo de vriezer in kan.

Kopen!

Dit is een superhandig dingetje dat je zakje openhoudt terwijl je het vult. Vooral bij natte producten echt een must-have! Klik maar eens op de link, ik weet bijna zeker dat je het nog niet kent!

En natuurlijk goede zakken. Door de dubbele sluiting minder kans op vocht of vriesbrand!. Check it!

Waarschuwing:

Vlees invriezen is geen kwestie van zoveel mogelijk vlees op elkaar proppen en de vriezer inrammen.

De tijd dat je niet meer weet wat het is (schrijf het er op met een permanent marker!) of geen idee meer hebt wanneer je het ingevroren hebt (zet ALTIJD de datum van invriezen er op!) is hopelijk voorbij.

Gebruik nooit boterhamzakjes om vlees in te vriezen, ze zijn er echt niet geschikt voor. Je vlees krijgt vriesbrand (die uitgedroogde stukjes bevroren vlees die wittig verkleuren of er echt uitgedroogd uitzien) of heel veel ijskristallen die je goede vlees verknallen.

Zorg dat je vriezer op tijd ontdooit wordt want heel veel ijsafzetting neemt ruimte in maar gijzelt ook je producten (krijg het er maar uit als er een klont ijs omheen gegroeid is…) en zorgt voor een minder goede werking bij het invriezen.

Sluit verpakkingen weer netjes nadat je er iets uitgehaald hebt. Dit geldt niet alleen voor vlees maar ook voor friet, groente, ijsjes etc.

Werk schoon en netjes. Als het kan verdeel dan je vrieslades in een lade voor vlees en vis, een voor groente, een voor brood en gebak en eentje voor bv kant en klare maaltjes. Dit voorkomt dat jij of andere leden van het gezin gefrustreerd gaan graven op zoek naar dat ijsje of een boterham

Houdt de deur zo kort mogelijk open. Bedenk wat je nodig hebt en waar het zich bevind in de vriezer en pak het dan. Hoe langer de vriezer open staat hoe meer vocht er inkomt die weer neerslaat en ijs vormt.

Dat was het weer! Heel veel invries succes!

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Wat je moet bewaren

Tomatenconcentraat maken