in

Sperziebonen ouderwets bewaren

Knisperbonen maken

Foto: Dani

Wat zijn knisperbonen

Knisperbonen zijn sperziebonen of wel slabonen, maar dan wel gemaakt van bonen zonder (noemenswaardige) draad. Om deze bonen houdbaar te maken hebben onze voorouders een heel procedé bedacht zodat ze houdbaar en in de winter prima eetbaar. We gaan ze niet wecken, niet inleggen maar drogen, tot ze knisperen!

Hoe kweek je knisperbonen

Laat de bonen (we hebben het nog steeds over sperziebonen oftewel slabonen, prinsessebonen) aan de plant hangen tot ze verdroogd zijn.

Haal ze er dan voorzichtig af en rijg ze aan een katoenen draad. Zorg dat je de bonen in het midden prikt en niet aan kop of kont. Hus gewoon halverwege de boon. Hang De slierten met bonen in zon en wind om verder te drogen.

Leg de slierten met bonen dan minimaal 24 uur in de vriezer zodat de kleine beestjes die in de bonen leven en het leuk vinden overal gaatjes in te boren de boon uit vluchten of dood gaan.

Sperziebonen drogen

Hang de slierten wederom op, nu bijvoorbeeld op een warme droge plek in huis. Vroeger hingen ze wel voor het keukenraam.

Foto: Dani

Hier zie je een knisperboon. Zo moet het eruit komen te zien. Nu snap je ook waarom je de bonen in het midden moet rijgen. Ze drogen in en komen wat open te staan. De draad in kop of kont zou ervoor zorgen dat alle boontjes uit de peul vallen en dat zou zonde zijn natuurlijk.

Gedroogde sperziebonen eten

Wanneer je in de winter de bonen wilt eten moet je ze eerst weken.

Met “schil en al” want die eet je ook gewoon.Week ze 12 uur in fris licht gezouten water en kook ze daarna drieënhalf uur. Dat is wel heel lang maar bedenk wat je de arme slaboon aangedaan hebt om zo droog te worden. Ik raadt je een olie-stelletje aan of een snelkookpan…

Knisperbonen eten

De bonen zijn daarna zo te eten naast de aardappels en vlees maar schijnen helemaal geweldig te zijn in een stamppotje. Ik heb er al wat oude fans over gehoord die in geen veertig jaar meer een knisperboon tegengekomen zijn en nu zelf aan de slag gaan om die heerlijke kost van vroeger nog eens te ervaren.

Kijk, daardoor wil ik ze ook proeven.

Morgen ga ik mijn sperziebonen zaaien. En heel veel ook. Dan heb ik verse bonen, bonen om te wecken en bonen om te veranderen in knisperbonen. Ik voorzie een bonige winter in het verschiet liggen…

Had ik geen verhalen gehoord over hoe lekker het is dan had ik het waarschijnlijk gelaten maar nu loopt het water mij al in de mond als ik iets, wat dan ook, hoor knisperen… Aan het werk dus. Knisperbonen, here I come!

Aanvullend bericht:

Mij kwam net ter oge (nee, niet ter ore want ik las het) dat je de gedroogde bonen ook gewoon kunt kopen. Ze schijnen ook knipselbonen te heten. Online te bestellen en in diverse maten pakket. Misschien handig voor wie geen moestuin heeft of voor wie het liever eerst eens proeft. Via deze link kom je direct op de juiste pagina van de handelaar. Voor jouw gemak!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Thuis drugs kweken