in

Rabarber

Bewaren volgens oud Zweeds recept om van de winter vers te bereiden!

Rabarber bewaren om later te bereiden?

Makkie! Vooral als je nu helemaal omkomt in de oogst die verwerkt moet worden is dit een fantastische oplossing om dit klusje in elk geval door te schuiven naar de winter.

Rabarber is heerlijk en absoluut de moeite waard om te bewaren zodat je er ook in de winter van kan genieten.

Natuurlijk kun je er ook meteen bv moes van maken en inmaken maar met deze methode heb je van de winter nog echt verse rabarber waarmee je alle kanten op kan en het scheelt je nu weer wat werk.

Het is zo eenvoudig dat ook wie geen enkele ervaring heeft met wecken of inmaken niet de mist in kan gaan.

Veel plezier met dit beproefde oude Zweedse recept.

Daar gaan we dan!

De voorbereiding:

Pak weckpotten, beugelpotten of lege groentepotten en was ze goed af. Kook ze daarna 20 minuten uit in schoon water met een scheut azijn.

Werk met knetterschone handen en gereedschappen!

Pak alle rabarber die je wilt bewaren en was de stelen goed af onder stromend water.

Laat op een schone theedoek de potten ondersteboven uitlekken en laat de deksels (en evt rubber ringen) ook uitlekken maar raak de rand en binnenkant van de potten niet aan. Ze zijn nu steriel.

Het recept:

Snijd de stelen in stukken op een lengte dat het net zo hoog is als rechtopstaand in de pot past maar niet tot in de nek. Je moet een cm of twee tot drie overhouden tot aan de rand.

Snijd van de stukken lange plakken, ongeveer drie tot vier plakken per steel en snij daarna van die plakken slierten, ook ongeveer vier per plak.

Doe na het snijden van de sliertjes de sliertjes direct in de eerste pot die je gaat vullen. Het makkelijkst gaat dat in het begin door de pot neer te leggen zodat de sliertjes liggen.

Daarna kun je de pot overeind zetten en er steeds meer sliertjes tussen prikken tot je er echt niks meer in gepropt krijgt. Pas dan is de pot vol genoeg.

Als je pot ramvol zit giet je er schoon koud kraanwater bij tot de rabarber helemaal onderstaat, een cm onder water is voldoende.

Dan draai je het brandschone dekseltje er op. Klaarrrr!

En dat was het dan. Bijna te makkelijk om nog leuk te zijn, toch? Maar het werkt en daar gaat het om.

Hoe kan dit werken?

De wetenschap erachter is dat het oxaalzuur van de rabarber het preserveringsmiddel is dat de rabarber goed houd. Het oxaalzuur komt in het water en voorkomt zo bacteriegroei.

Mooi he, de natuur?

Van de winter trek je een pot open voor een verse rabarbertaart of moes en bereidt je de rabarber zoals je zou doen met verse. Echt ideaal en het werkt fantastisch.

Veel plezier ermee!

Hoe je makkelijk, snel en gratis aan potten komt vind je hier: https://www.de-andere-economie.nl/zuinigheid-met-vlijt/potten-en-flessen-voor-budget-wecken-en-inmaken/

Voor meer tips, recepten en trucjes met betrekking tot voedsel conserveren ben je van harte welkom in de facebookgroep Voedsel conserveren, alle methodes: https://www.facebook.com/groups/1619319904777272

Delen van de link naar dit recept mag altijd. Pikken van foto’s en tekst om te delen wordt niet gewaardeerd.

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Blunders

De brooddeegkneedzak.