Fruit drogen
Om fruit te drogen heb je niet veel nodig. Je kunt het zo duur en ingewikkeld maken als je wilt of je kunt veroorloven maar ook zo makkelijk en goedkoop. Ikzelf heb een voedseldroger (de goedkope van Princess) en die gebruik ik in de winter veel.
Nu gaan we het echter hebben over de basis van het drogen van voedsel zodat iedereen wel mee kan doen en je er geen of nauwelijks geld aan uit hoeft te geven om tot een heel goed resultaat te komen.
Bedenk dat je geen fruit moet gaan drogen dat echt overrijp of al rotte plekjes heeft, het wordt er niet lekkerder op en de kans dat het mislukt is groot en zonde van het werk en het product. Overrijp fruit met plekjes kun je beter gebruiken om jam of chutney van te maken. Ga je het nu toch drogen dan wordt het echt niet smakelijk.
Het voordeel van fruit drogen
Het voordeel van drogen is dat producten lang goed blijven wanneer ze droog en donker bewaard worden. Ze nemen ook veel minder ruimte in dan bijvoorbeeld wanneer je hetzelfde product weckt of invriest. Bijvoorbeeld vijf kilo tomaten die je gesneden in gaat vriezen weegt nog steeds vijf kilo en neemt een flinke ruimte in in je vriezer. Ga je het wecken door er bijvoorbeeld tomatensoep of pastasaus van te maken dan is het voordeel dat je makkelijk een pot kunt pakken en opentrekken maar qua ruimte en gewicht is het nog steeds vijf kilo tomaten, met daarbij de andere producten die je er in gebruikt hebt en de redelijk zware en grote weckpotten. Echter, vijf kilo tomaten die je gedroogd hebt wegen nauwelijks iets, zijn qua volume nog maar ongeveer een tiende van wat ze waren en zijn makkelijk te verwerken tot en in van alles.
Gedroogde tomaten kun je weer wellen in schoon water tot ze er weer uitzien als partjes tomaat om bijvoorbeeld door de sla te mengen. Je kunt ze breken en door de pastasaus roeren in plaats van verse tomaat. Gedroogde tomaten kun je ook met bijvoorbeeld een vijzel of blender tot poeder malen en gebruiken om van alles en nog wat de smaak van tomaat te geven. Wat dacht je van een tomatenbroodje of tomatenmayonaise? Ook kun je partjes gedroogde tomaat op olie zetten en dan wel meteen bewaren in de koelkast.
Natuurlijk kun je veel meer soorten fruit drogen, de tomaat gebruikte ik als voorbeeld omdat het eigenlijk zowel als een groente en als een fruit wordt gezien.
Appel met of zonder kaneel, yacon, peer, aardbei, perzik*, ananas*, mango*, kakifruit, banaan etc.
- ANANAS, PERZIK EN MANGO drogen: Even een waarschuwing! Wanneer je ananas of mango gaat drogen zit je uiteindelijk met zure gedroogde plakjes die echt niet meer zo lekker zijn. Vul een ruime bak met een liter water en doe daar een halve afgestreken eetlepel zout in. Roeren tot het opgelost is en dan het gesneden fruit er een kwartiertje in laten liggen. Dan eruit halen, uit laten druipen en droog deppen. Als het nu gedroogd wordt heb je echt de juiste en verwachte smaak!
Je zult ontdekken dat gedroogd fruit heerlijk is om als chips te eten. Je kunt het eventueel ook weer wellen in een beetje water om aan yoghurt toe te voegen. Of er poeder van malen om over bijvoorbeeld saai vanille-ijs te strooien
Fruit binnen drogen in de winter: In de winter kun je makkelijk een droogrekje voor het wasgoed aan de verwarming hangen en daarop een zeer schone theedoek zonder wasverzachter of zeepresten (even goed uitspoelen op de hand en dan helemaal laten drogen) spannen met meerdere wasknijpers en daarop een stuk bakpapier leggen waarop je de te drogen product netjes neerlegt. Of je schaft een voedseldroger aan. De plakjes dek je weer luchtig af met een handdoek of theedoek
Fruit buiten drogen in de zomer: Makkelijk buiten op een warm en zonnig plekje. Gewoon op een tafel op en onder handdoeken waar geen spoortje zeep meer inzit. Als het ruikt naar wasmiddel dan loop je het risico dat het ook zo gaat smaken.
Was alles grondig, snijd eventuele plekjes er echt zorgvuldig uit en werk met schone handen en mesjes, plankjes en bakjes. Leg de partjes, schijfjes of plakjes in mooie rijen neer, ze mogen elkaar raken maar nooit overlappen.
Buiten werkt dit ook prima, zorg wel dat er echt geen beestjes zoals mieren of vliegen bij kunnen komen. Kijk maar eens naar mijn buiten-methode
Let echter wel een beetje op de luchtvochtigheid en temperatuur. Wanneer het klam en vochtig is kan drogen erg lang duren of mislukken omdat het product begint te rotten. Ga niet steeds voelen of er al wat gebeurd, je brengt er alleen meer bacteriën mee op het product.
Geduld is een schone zaak. Deze tomatenpartjes hebben er buiten vijf dagen over gedaan om knisperdroog te worden. De luchtvochtigheid was ergens rond de 73% en dat is natuurlijk best hoog als je wilt drogen
Ook kun je satéprikkers gebruiken om bijvoorbeeld appelschijven aan te rijgen en dan tussen de radiatoren van de verwarming hangen of tussen lege kartonnen prikken zodat de schijven vrij hangen.
Hoe meer vocht iets bevat hoe langer het duurt voor het echt droog is. Tomatenpartjes snijdt ik nooit dikker dan één centimeter en voor de grap heb ik eens geprobeerd een gehalveerde tomaat te drogen. Dat duurde zolang dat ik het opgegeven heb terwijl ondertussen de ene na de andere batch tomatenpartjes van een centimeter dikte droog in de kast verdween.
Het is niet ingewikkeld, bedenk gewoon dat het frisse warme droge lucht nodig heeft. Wanneer het echter vies begint te ruiken, schimmel vertoond of op wat voor manier dan ook onsmakelijk wordt, gooi het dan gewoon weg en begin overnieuw. Het is echt niet meer te redden.
Er is waarschijnlijk gewerkt met overrijpe of verlepte producten met kleine rottingsplekjes. Je hebt het misschien niet goed gewassen of niet opgelet of er beestjes inzaten, het product was niet goed afgedekt zodat er beestjes bij konden, de luchtvochtigheid was veel te hoog, het was te donker (in het donker rot alles ook makkelijker), er was te weinig luchtcirculatie of je producten lagen op elkaar.
Mislukken kan altijd natuurlijk! Alles weer brandschoon maken en overnieuw beginnen met verse producten dus.
Wanneer is gedroogd fruit echt droog?
Alles wat je gedroogd hebt en echt breekt of verkruimelt als je het probeert te buigen kun je bewaren in luchtdichte ziplockzakken of bijvoorbeeld lege pindakaaspotjes die je heel erg goed schoongemaakt hebt zodat ze niet meer naar de pindakaas of zeep ruiken. Donker en koel wegzetten in een kast en gebruiken wanneer je het nodig hebt.
GIPHY App Key not set. Please check settings