in

Eieren bewaren

Foto: Dani

Heb je kippen?

Dan ken je vast het fenomeen wel dat je het ene moment omkomt in de eieren en het andere de eieren bijna de kip uitkijkt.

Wanneer je in de rijke tijden buren en familie blij kunt maken met wat verse eitjes is dat mooi meegenomen. Nog fijner zou het zijn als je wat van die eitjes kon bewaren, voor wanneer je kippen van schrik of de kou even van de leg zijn.

Eieren houdbaar maken

Er zijn meerdere methoden. Kijk wat het best bij jou past want het gaat ook om extra werk, ruimte en soms moet je er ook iets voor kopen of hebben. Niet iedereen heeft of kan dat dus kies iets waar jij mee uit de voeten kan.

Eieren drogen

Vooral wie een voedseldroger (elektrisch) heeft kan hiermee uit de voeten. Klop wat kakelverse eieren schuimig zonder toevoegingen en leg dat stijve schuim op siliconevellen of op bakpapier in de droger. Let op dat het er niet afloopt dus blijf zeker 2 cm van de randen.

Zorg ook dat de lucht kan blijven circuleren, hou de vellen minstens anderhalve cm van de randen en bedek het eventuele gat in het midden niet.

Je kunt gemengd ei drogen maar natuurlijk is het soms handig om gescheiden ei voorhanden te hebben. Dus scheidt de eiwitten van de dooier en droog ze apart.

Let er wel op dat gedroogd ei echt droog is en dus hard. Zachte stukjes, verende stukjes of buigzame stukjes houdt in dat het nog niet echt droog is. Droog is het pas als het breekt, kraakt en kruimelt. Haastige spoed is zelden goed en levert je in dit geval een bedorven batch op als je het toch in potten gaat doen of een salmonellavergiftiging die in gortdroog ei niet meer aanwezig is.

Na het drogen doe je het in een blender of schone koffiemolen en maalt het tot een fijn poeder. Leg dat poeder weer op schone siliconevellen of bakpapier en droog het voor de zekerheid nog eenmaal.

Droog en donker in een koele kast in een goed afgesloten luchtdichte schone pot. De houdbaarheid is ongeveer vijf jaar maar bij optimale omstandigheden kan dat verdubbelen.

Je kunt zelfs kleine jampotjes met eipoeder vullen, goed afsluiten en die potjes verhitten door ze in een oven in een bak water te zetten (tot rand van de potjes) en de oven dan te laten verhitten tot 200 graden. Na een half uur eruit halen en dan wegzetten voor gebruik na jaren of nalaten aan je nageslacht.

Eieren invriezen

 Jawel, je kunt rauwe eieren gewoon invriezen!

Je kunt elk ei netjes breken in een treetje voor grote ijsklonten of muffins. Je kunt silicone muffin of cakevormpjes gebruiken, ze invriezen en dan eruit halen en in ziplockzakken doen of vacumeren (per stuk).

Je kunt de eieren ook scheiden, klutsen en dan invriezen. Het handigst is porties van 1 ei te maken zodat je precies weet wat je pakt. Hetzelfde geldt voor 1 eiwit of 1 eigeel.

Bevroren eieren kun je makkelijk een jaar bewaren! Ze zijn te gebruiken zoals een vers ei.

Laat ze wel altijd in de koelkast ontdooien om bacteriegroei tegen te gaan. Haal dus liefst de avond voor je gebakken eieren wil eten of een cake wil bakken de eieren die je nodig hebt uit de vriezer en leg ze afgedekt in een schone schaal in de koelkast.

Je bevroren eieren zijn, mits je ze niet in ongeschikte zakjes bewaard, zeker een jaar houdbaar! Wanneer gevacumeert wel twee jaar.

Eieren met Waterglas

methode 1:

Waterglas is een goedje dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld een vloer in een badkamer waterdicht te maken.

Het is ook van oudsher gebruikt om eieren houdbaar te maken.

Gebruik het alleen voor eieren die die dag gelegd zijn, nooit in de winkel gekochte eieren gebruiken omdat die al te oud zijn.

Heb je de beschikking over liters waterglas dan zou je een schone emmer met goed sluitend deksel (foodgrade emmer natuurlijk!) voor een derde kunnen vullen met 1 deel waterglas/9 delen schoon water en daar voorzichtig je ONGEWASSEN eitjes inleggen.

Ongewassen omdat eieren van nature luchtdicht zijn maar je dat opheft door ze te wassen. Alle eieren moeten echt volledig onder staan en zo kun je de emmer afsluiten en wegzetten in een rustig hoekje. Het hoeft niet koud te staan maar echt warm zal ook niet best zijn.

Eieren kun je zo makkelijk een jaar bewaren. Voor gebruik even afspoelen met fris water en dan bakken, voor cake gebruiken etc. Als gekookt ei schijnen ze iets minder geschikt te zijn.

methode 2:

In plaats van de eieren in een bad met waterglas te leggen en zo ondergedompeld bewaren, kun je ook de ongewassen eieren die die dag gelegd zijn insmeren met wat vloeibaar waterglas. Laten drogen en dan in een eierdoos bewaren.

Eieren in minerale olie

een kennis gebruikt na lang zoeken naar de juiste minerale olie de naaimachine-olie van Kroon naar volle tevredenheid.

Gebruik alleen kakelverse eieren, net onder de kip vandaan en ongewassen. Gebruik geen eieren uit de winkel omdat die al te oud zijn.

Veeg alleen een strootje of grasje er af. Als een ei vol poep zit is die gewoon ongeschikt om te bewaren.

Was je handen heel zorgvuldig droog ze met een schone doek waar geen wasverzachter in zit. Laat een druppel op je hand vallen en masseer daar het hele ei zorgvuldig mee in.  Zet het ei met de punt naar beneden in een schone eierdoos.

Er hoeft geen dikke laag op het ei, het moet gewoon een dun laagje krijgen en met dat ene drupje kun je een paar eieren insmeren.

Zet de eieren in een koele, droge en donkere kast en bewaar maximaal 9 maanden.

De eieren zijn niet meer geschikt om stijf te kloppen doordat er minieme deeltjes olie bijkomen maar om te bakken of voor het bakken van cake of koekjes perfect.

Hoe ouder de eieren hoe verder ze zullen uitlopen bij het bakken maar het is nog echt absoluut eetbaar.

Eieren met vaseline

Dezelfde methode als met minerale olie. Let wel op dat je pure vaseline hebt zonder toevoegingen.

Eieren in ossewit

Het dikke (wanneer koud is) vet van runderen is prima geschikt. Methode als bij minerale olie!

Eieren in schellak

Jawel, zie er maar aan te komen maar als je het hebt is het perfect. Smeer je eieren er dun mee in zodat alle poriën afgesloten zijn en verpak daarna in in een dun (vloei) papiertje tegen het plakken. Gebruik geen bedrukt papier.

Bewaar de eieren in het papiertje in een eierdoos.

Eieren in houtas

Wanneer je een houtkachel hebt kun je lage bakken half vullen met gezeefde as. Leg daarop kakelverse ongewassen eieren en die dan weer afdekken met royaal as.

Het schijnt een hele goede methode te zijn met als enige nadeel dat de eieren een heel licht assig smaakje kunnen krijgen.

Merk je in een chocoladecake niks meer van maar als gekookt of gebakken eitje misschien iets minder smakelijk.

Slagingspercentages

De bovenste methoden hebben allemaal een slagingspercentage van rond de 80%.

Dat wil dus zeggen dat er van de 100 eieren ongeveer 20 toch gaan rotten. Nog steeds beter dan geen eieren hebben of alles rot.

Vergeet niet om voortaan een ei eerst te breken boven een leeg kommetje zodat het rotte ei niet meteen je deeg, de andere gebroken eieren of beslag bederft.

De beste methode echter, met een slagingspercentage van maar liefst 100% is….

Eieren in gebluste kalk

Leg een dunne laag gebluste kalk op de bodem van een pot en stapel daar je verse eitjes op.

Maak kalkwater door 1 liter schoon, gekookt en volledig afgekoeld water te mengen met 3 eetlepels gebluste kalk.

Schenk dit bij de eieren zodat ze helemaal onder water staan en sluit de pot door er een deksel op te leggen.

Het hoeft echt niet luchtdicht te zijn als het maar verdamping tegengaat en stof en dergelijke buiten de pot houdt.

De houdbaarheid is ongeveer twee jaar! Dat is niet gek, toch…?

Wel eerst afwassen met fris water voor gebruik en vergis je niet met andere kalksoorten.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Eieren inmaken