in ,

Courgette zelf bestuiven

Courgettes zelf bestuiven

Foto: Dani

Courgettes zelf bestuiven zorgt voor een grotere opbrengst en betere vruchten. Ze hebben soms net dat extra zetje nodig om mooie vruchten te laten groeien.

Doe je het niet en zijn er niet heel veel bijtjes en hommels in de buurt die de bloemen bezoeken dan kun je misvormde of zeer zwakke courgetjes krijgen. Vaak vallen ze dan al verlept en rot van de stengel af of ontwikkelt zich maar een klein deel van de vrucht en blijft de rest miezerig dun en stengelachtig.

Steeds minder insecten

Ik weet dat er in Nederland steeds meer gebieden zijn waar steeds minder behulpzame insecten voorkomen. Bijen, hommels, lieveheersbeestjes en soms zelfs doodgewone huisvliegen lijken her en der met uitsterven bedreigd. Woon je in zo’n gebied dan is zelfbestuiven van b.v. de courgette niet alleen nodig voor een betere oogst maar misschien zelfs om zelfs maar één courgette te kunnen kweken.

Mannelijke of vrouwelijke bloem herkennen

Het zelf bestuiven van de courgettes is niet moeilijk en niks om lacherig over te doen al gaat het natuurlijk wel over keiharde plantenseks.

Eerst moet je het verschil weten tussen een vrouwelijke en een mannelijke bloem:

  • Een holle stengel die eruitziet als een gewone bloemstengel is van een mannelijke bloem.
  • Een stengeltje dat eruitziet als een heel dun courgetje is van een vrouwelijke bloem.

Vooral als je de twee samen ziet snap je dat vergissen onmogelijk is. Het verschil is echt erg duidelijk. De holle stengel lijkt namelijk helemaal niet op een courgette in de maak maar op een doodgewone bloemstengel.

Trek een man af

Trek voorzichtig een mannelijke bloem van de plant af. Okee, een dirty mind is a joy forever maar in dit geval overdrijf je…

Hou de bloem niet ondersteboven en trek dan voorzichtig de bladeren van de bloem en ga dan heel zachtjes met de stamper en meeldraden een paar vrouwelijke bloemen af. Tik heel zachtjes met het mannelijke stampertje tegen het vrouwelijke stampertje en houdt hierbij de mannelijke stamper dus ondersteboven.

Één man op vier vrouwen

Je kunt drie tot vier vrouwelijke bloemen bestuiven met één mannelijke bloem. Heb je nou heel veel courgetteplanten staan dan is dit natuurlijk ondoenlijk.  Voor een gemiddeld gezin is een á twee courgetteplanten in de tuin meer dan genoeg. Er komen, zeker wanneer je je planten zelf bestoven hebt veel meer courgettes aan dan je op kunt eten.

Hoe vaak herhalen?

Dit hoef je maar eenmaal te doen, dat scheelt weer. Het geeft je echter wel sterkere mooie vruchten. Natuurlijk regelt de natuur dit normaal gesproken prima zelf maar zoals reeds gezegd, als je, zoals steeds meer mensen, in een ondertussen insectenluw gebied woont dan moet je wat…

Heel veel succes en laat ze niet te groot worden! De maat zoals je ziet in de supermarkten is eigenlijk al te groot voor een beetje smaak.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lekker lui moestuinieren

Wegwerpscheermesjes nooit meer weggooien