Hierboven zie je mijn hele grote bak waarin ik de aardpeertjes kweek. Ze staan nog maar laag maar kunnen makkelijk de vier meter hoog halen en vormen dan mooie gele bloemen.
Wie zelfvoorzienend leeft op een wat hoger level dan degene met een kleine hobby-moestuin en en een zonnepaneeltje op het dak zal weten dat het leven niet makkelijker is geworden maar juist hard werken. Een beetje luiwammesen is er nauwelijks bij want altijd is er iets dat nog afgemaakt moet worden. De truc is natuurlijk om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken en het hebben van een goede moestuin met vaste planten is ideaal.
Je hoeft voor deze tuin niet voor te zaaien, op te kweken, te mulchen (normaal gesproken dan), niks te zaaien in de vollegrond, niks te poten of verplanten en toch kun je er prima van eten!
Ok, dat sappige kropje ijsbergsla zit er niet bij en ook de worteltjes en aardappels zul je er niet vinden maar toch kun je heerlijk eten wanneer ongedierte je seizoensmoestuintje vol sappig vers groen kaalgevroten heeft.
Het handige van twee aparte moestuintjes maken is dat je je nu kunt concentreren op de kleine seizoensmoestuin terwijl in de vaste moestuin alles helemaal vanzelf gaat.
Ideaal ook voor luie tuiniers, mensen met een lichamelijke beperking of gewoon weinig tijd.
Zit je nu heel hard te denken aan vaste moestuinplanten en kom je niet verder dan bessenstruiken, fruitbomen en aardbeien? Misschien komt de artisjok nog even bovendrijven…? Ik geef je een lijst waarmee je lekker aan de slag kunt. Dit is het moment om stekjes te ruilen, zaden te vragen etc!
Lijst van planten:
Aardpeertjes (niet meerjarig maar als je niet alles oogst loopt het vanzelf weer uit!)
hosta’s (de jonge puntige scheuten die uit de grond steken in het voorjaar zijn een delicatesse!)
eeuwig moes, een antieke soort kool die geen krop vormt maar een wilde struik wordt waarvan je ook in de winter royaal kunt plukken voor bij een stamppotje)
rabarber (komt steeds weer terug!)
artisjok of zelfs de kardoen (Niet dezelfde plant maar kan ik hier als niet botanisch onderlegt gekkie prima bij elkaar plaatsen. vormt zelf nieuwe plantjes die weer heerlijke bloemen geven)
aardbei (vormt weer uitlopers waaraan weer nieuwe plantjes komen die zich weer tevreden in de grond vastzetten)
bessen (natuurlijk, en dan liefst elk jaar meer!)
framboos (kan een woekerende bende worden maar omdat ze zo lekker zijn vergeef je het ze wel)
druif (heeft wel wat snoeiwerk nodig en moet geleid worden maar dan kun je mooie oogsten verwachten)
bergthee/gaultheria Procumbens (helaas zijn mijn plantjes overleden dit jaar maar thee gemaakt met een paar van de roodgroene blaadjes is echt heerlijk! Ok, eigenlijk mag dat geen thee heten maar is het een infusie. Goede bodembedekker die wel wat beschut wil staan en geen volle zon wil)
apios/indianenaardappeltje (niks aan doen nadat je het in de grond gestopt hebt bij een hekwerk waar het vanzelf in omhoog gaat groeien. Lekker een paar jaar in de grond laten zitten voor je gaat oogsten, erg lekker!)
rankspinazie (ideaal, groeit als kool en zaait zichzelf weer uit. Hooguit regelmatig wat nieuwe scheuten uittrekken om te voorkomen dat het halve land uiteindelijk overgenomen gaat worden.)
asperge (elke paar jaar eens nieuwe klauwtjes leggen, rest gaat vanzelf, vooral als je geen bezwaar hebt tegen groene asperges want de witte zijn wat meer werk)
brandnetel (dat ellendige bosje brandnetels achter de schuur of in een ander hoekje van de tuin moet je eigenlijk koesteren. Het is geen onkruid waar je vanaf moet of wilt, het is erg smakelijk! De jonge zachte topjes zijn na even blancheren prima als spinazie eten, in de soep gooien of door de aardappels stampen. En gedroogd natuurlijk heel lang houdbaar en dan ook goed om thee van te zetten)
bloedzuring (winterharde plant beter bekend als onkruid maar ondertussen prima eetbaar als sla in het begin van het voorjaar. Lekker beetje friszuur)
Egyptische uitjes (ideaal om in de tuin te hebben. Heel wonderlijk uitje dat niet eens familie is van de ui. Snap je het nog? Rare wild in de rondj=te groeiende stengels waarop een kroontje komt waar weer kleine uitjes groeien, die weer uitlopen, op de grond vallen en weer ondergrondse uien gaan vormen. Je kunt, als je er meer dan genoeg hebt, de grote ondergrondse uien gebruiken en dan bijvoorbeeld de broedbolletjes of broeduitjes weer in de grond stoppen maar je kunt ook de broeduitjes gebruiken. Ze zijn iets kleiner dan fijne zilveruitjes en hebben absoluut de smaak van ui. Het is geen mooie plant, het is een grillige woekerende rommelbende om eerlijk te zijn maar zo makkelijk om te hebben!)
lavas (heerlijk kruid dat erg lekker is om lavassoep mee te maken en je komt zomaar niet van de plant af, het zaait zichzelf royaal uit. Het zaad winnen is ook goed idee want de smaak ervan is heerlijk in bijvoorbeeld brood!)
peterselie, salie, rozemarijn, venkel,(ik neem aan dat wie hier leest wel weet wat men zo ongeveer met kruiden kan doen? Welja, bijna overal over en door, voor de sier en de smaak!)
daslook (Als de daslook eenmaal geproefd hebt op bijvoorbeeld een broodje kaas wil het in de tuin hebben aangezien wildplukken in Nederland nog steeds verboden is. Een pittige volle smaak van knoflook en ui. Heerlijk in soepen, om pesto van te maken etc. Je ruikt het als je een blaadje plukt. Ruik je, na even wrijven niet die stevige knoflook en uienlucht? Dan heb je waarschijnlijk iets anders te pakken dat giftig kan zijn)
Oost Indische kers (bloempjes en blaadjes zijn pittig en fleuren een salade zomers op)
suikerwortel (mooie plant die ondergronds hele zoete wortels maakt die je in de herfst kunt oogsten. Je kunt de suikerwortel zaaien maar ook als je de plant laat gaan zullen er uit de wortels weer nieuwe planten omhoogkomen. Kwestie van bij de oogst niet te netjes werken en wat achterlaten dus, dan heb je altijd in de tuin staan)
fruitbomen zoals appel, peer,kers etc (je hebt er wel een beetje de ruimte voor nodig en zal af en toe eens moeten snoeien. Verder gaat alles vanzelf)
jasmijn (heerlijk geurende bloemen die vers of gedroogd in een kop theewater een heerlijke zoete drank geven. Kan wel tot -10 verdragen en zal na de winter even teruggesnoeid moeten worden. Is een klimmer dus geef het gaas en de ruimte!)
meidoorn (de hele jonge blaadjes die je in april oogst zijn prima te eten als sla en de besjes zijn rauw of gekookt te eten en een beetje zoetig. Niet echt vreselijk lekker maar prima te doen.)
daglelie (de enkelbloemige daglelies zijn prima eetbaar en de oranje bloemen blijken zoeter te zijn dan de rode. De rode zijn wat meer peperachtig. Zoek gerust even online voor een receptje, er zijn er genoeg te vinden en bijna allemaal gebruiken ze de bloem als garnering of wordt de bloem heerlijk gevuld.)
bimi (een favoriet van mij. Veel verfijnder qua smaak dan gewone broccoli en de bimi kan keer op keer opnieuw geplukt worden. Gaat maanden mee! En de plant blijft natuurlijk overwinteren zodat je het volgende jaar ook weer kunt plukken. Van één plant pluk je eens per 10 dagen twee handen vol, dus reken maar uit hoeveel planten je wilt of kwijt kunt. Ik ga er volgend jaar echt eens meer van neerzetten. Ok ok, geen echte vaste plant maar hij overleeft bij mij vaak wel 3 jaar, dat vind ik vast genoeg, zeg maar… )
knolcapucien/mashua (zeer pittige knolletjes!En zolang het niet vriest blijft deze gekke plant nieuwe knolletjes aanmaken. Graaf gerust op want wat je in de grond laat loopt weer uit. Het is een klimmer dus geeft het iets om heerlijk in te klimmen. Aan het eind van de zomer komen de mooie bloemen er in en die bloeien nog lang ook.)
stevia (deed het niet zo heel best in mijn tuin maar toch aardig wat mierzoete blaadjes van gebruikt. Prima om een limonade een extra zoetje te geven)
hondsroos (Jawel, een roos! En van de blaadjes maak je heerlijke limonade!)
molsla (oftewel: paardenbloemblad! Maar wanneer je dat blad nou eens afdekt met bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot dan wordt het blad geel en malser. Komt altijd weer opnieuw op tenzij je je kropje sla met wortel en al uit de grond rukt. Ondertussen is het nog een goede bodembedekker ook.)
winterpostelein (daarvan kun je heerlijk plukken! Niet erg veel smaak maar een lekker knisperig blad dat het erg goed doet in de sla of een rommelstamppotje)
zwartmoeskervel (van februari tot oktober plukken! De smaak lijkt wat op selderij. Alle delen zijn eetbaar de bladeren, de stengels en de wortels, allen heerlijk in soep of stamppot)
Natuurlijk zijn er veel meer (vergeten) groentes maar ik moet ergens een grens trekken. Ook dingen die ik zelf in de tuin heb staan heb ik niet opgeschreven. Niet omdat ze vies zijn maar omdat er genoeg mensen zijn die het als onkruid kennen en er daarom niet snel van willen of durven eten.
Het mooist is het als je een moestuin zo weet aan te leggen dat het eruitziet als een siertuin. Nergens voor nodig al die rechte rijtjes met kale aarde ertussen, keuzes kunnen gemaakt worden en dat betekent dat je dus ook kunt kiezen voor een gezellige siermoestuin!
GIPHY App Key not set. Please check settings