in

Mulchen

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

Mulchen

“To mulch or not to mulch, thát’s the question!” 

Wat is mulchen

Mulchen is niks anders dan de aarde bedekt houden zodat onkruid er slechter doorheen komt en water niet snel verdampen kan onder de brandende zon. Verder voedt het de aarde ook nog omdat het materiaal langzaam opgenomen wordt.

Zo deden we het vroeger niet

Klopt! Maar geef toe, de ouderwetse methode van kale aarde met daartussen strakke lijntjes zaaigoed is zo onnatuurlijk dat het eigenlijk mishandeling van de aarde is. Daarbij bezorgen we onszelf eindeloos veel werk.

We houden de aarde kaal, maar omdat de aarde daar zo arm van wordt vullen we dat gecreëerde tekort weer aan met mest of compost. Compost waar we die plantjes en tuinafval op gooien die we net uit de grond getrokken hebben. Onlogisch dus en een hoop onnodig werk!

Waarmee kun je mulchen

Karton

Karton om mee te mulchen? Dat kun je goed doen op een nieuw te bewerken tuin die vol staat met ongewenste plantjes en kruiden.

Velen zweren erbij. Zo stikt alles wat er groeit en heb je uiteindelijk een stuk grond dat bijna kaal is en kun je beginnen met tuinieren. Dit duurt wel een aantal weken op z’n minst dus als je haast hebt kom je van een koude kermis thuis. Natuurlijk kun je wel gaatjes maken in het karton waar je bijvoorbeeld plantjes doorheen plant.

Maak na het leggen het karton door en door nat zodat het slap en zwaar wordt en het niet weg kan waaien. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je nietjes en plakband of stickers verwijderd.

De tegenstanders van mulchen met karton noemen de lijmstoffen schadelijk.

Ik persoonlijk ben tegen karton nadat ik het jaren geleden gedaan had en uiteindelijk met compleet vastgeslagen kleigrond zat en een slakkenplaag van jewelste. Slakken bleken het onder het karton enorm naar hun zin te hebben, helaas.

Gemaaid gras

Vers gemaaid gras is een andere optie en echt ideaal om als mulch te gebruiken als je er een dikke laag van tussen de planten strooit. En dan bedoel ik echt een centimeter of vier, minimaal.

Grasmaaisel geeft de grond een boost van stikstof. Het gras wordt bruin en vergaat redelijk snel maar als je regelmatig maait of aan veel vers gras kan komen, kun je de laag steeds weer aanvullen. Mocht je bang zijn voor schimmel dan kun je het eerst laten drogen maar de schimmel is niet slecht, het geeft alleen maar aan dat de natuur zijn werk doet. Het gras is geweldige voeding voor de aarde en houdt het vocht heel goed vast. Nadelen heb ik er niet over gehoord.

Foto: Dani

Houtsnippers of schorssnippers

Hout- of schors- snippers als een laag mulch neerleggen heeft als voordeel dat het veel langer meegaat. Afhankelijk van de houtsoort natuurlijk. Een laag van vijf centimeter is wel nodig om onkruid tegen te houden en het vocht in de aarde.

Ideaal voor paadjes tussen de planten door! Sommige mensen vinden het te rommelig (lees: natuurlijk) staan en zijn er dus geen fan van. Nadeel is ook dat het de aarde zuurder maakt, let dus goed op bij planten die niet van zure aarde gediend zijn.

Cacaodoppen

Cacaodoppen zijn ook prima geschikt om mee te mulchen.

Wordt redelijk snel opgenomen, houdt de aarde goed vochtig en als het een goede laag is houdt het onkruid prima tegen. Je hebt een laag van zeker 10cm nodig omdat het snel inklinkt.

Voordeel is dat het een dagje heerlijk naar chocola ruikt in de tuin, nadeel is dat er witte schimmel op kan komen tot afgrijzen van sommigen. De schimmel kan echt geen kwaad en is gewoon de manier van de natuur om de cacaodoppen af te breken.

Sproei het goed nat tegen wegwaaien! Het voordeel is ook dat een enorme zak cacaodoppen weinig weegt en het makkelijk uitstrooit.

Tuinafval en groentenafval

Oogstafval als mulch stuit nog op wat onbegrip.

Een tuin waarin koolbladeren, citroen en sinaasappelschillen liggen en een bananenschil zwart ligt te worden wordt door sommige mensen als vies gezien.

Loof van de groente die je geoogst hebt maar niet eet laat je gewoon achter in de tuin en wanneer je een boerenkool, bloemkool of wat dan ook oogst dan kun je de enorme buitenste bladeren die je vast niet gaat eten perfect gebruiken om de aarde te bedekken.

Verlepte sla en de bos bloemen die uitgebloeid raakte in de vaas, koffieprut en theeprut, ik gooi het zo de moestuin in eigenlijk. Een buurvrouw vond het net een vuilnisbelt maar die poot zelf haar tulpen in hysterische rijtjes met elke 40cm 1 tulp.

Voordeel is dat ik geen composthoop nodig heb en alles groeit en bloeit.

Stro en hooi

Stro en hooi werken als mulch is heel goed. Vooral ook onder bijvoorbeeld aardbeitjes die dan niet wegrotten op de vochtige aarde.

Ook wanneer je de tuin klaarmaakt voor de winter kun je prima een lekkere dikke laag neerleggen.

Het nadeel is dat er altijd wat wonderlijke en onuitgenodigde planten op gaan komen in je tuin de je voorheen nooit gezien hebt. Ikzelf vind dat wel leuk. Er groeit nu opeens tarwe en sinds vorig jaar heb ik moederkruid staan waar ik heel blij mee ben.

Mos

Zelfs met mos kun je mulchen. Het voordeel daarvan is dat het leeft.

Als je er bijvoorbeeld rond de bomen dotjes van neerlegt en die zouden blijven leven dan zou je er waarschijnlijk nooit meer omkijken naar hebben.

Het wordt niet hoger dan het is, beschermt de aarde enorm goed, houdt vocht niet alleen vast maar vangt het ook op uit de lucht en maakt de aarde niet zuur. Daarbij ziet het er geweldig uit.

Nadeel is dat je, wanneer je heel veel mos nodig hebt je het uit de natuur moet gaan halen en dat mag vaak absoluut niet.

Smeerwortelblad 

Smeerwortel als mulch is ideaal als je veel smeerwortel hebt staan of de ruimte hebt er een leuk veldje mee aan te leggen.

Je mulcht door het blad te snijden en dat simpel op de aarde te leggen. Wel een flinke laag want het krimpt nogal.

Het vergaat heel langzaam en houdt de aarde goed bedekt.

Smeerwortelblad zit vol mineralen en verrijkt de grond enorm.

Smeerwortelplanten kun je wel 4 keer per jaar kortwieken voor het blad, het groeit gewoon netjes terug. Ook maakt het de aarde lekker los doordat het bacterieën de kans geeft waarop weer regenwormen afkomen. Als ik de ruimte had dan wist ik het wel!

Mulchen? Nu weet je er meer dan genoeg van om aan de slag te aan! Let wel op geen zaaigoed te bedelven onder een laag mulch want net als onkruid komt ook je sla dan niet op. Mulch ongeveer 5cm om de zaairij heen. Die 5cm is meer dan genoeg voor het zaad om op te komen.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Wegwerpscheermesjes nooit meer weggooien

Advocaat maken