in

Moestuin in potten

Foto: Dani

Niet iedereen beschikt over een tuin waarin een moestuin aangelegd kan worden.  Misschien heb je alleen een balkon op driehoog achter. Potten moestuintjeOf ben je de gelukkige eigenaar van een dakterras. Dan heb je dus geen vollegrond maar nog steeds mogelijkheden genoeg om lekker te kunnen moestuinieren.

In potten groeit je moestuin namelijk ook prima. Je moet alleen wat vaker water gaan geven.

Met deze tips kun je in het voorjaar meteen lekker aan de slag dus nu lezen en voorbereiden!

Als eerste heb je nu (het is eind december dat ik dit schrijf) nog ruim de tijd om op zoek te gaan naar emmers, potten, bakken en manden. Hoe meer hoe beter natuurlijk maar het hangt natuurlijk wel een beetje af van de ruimte die je hebt

Wil of kun je niet teveel  potten neerzetten dan kun je ook overwegen om te gaan stapelen. De hoogte in met die emmers! Net als legosteentjes en zo toch nog een leuk oogstje binnenhalen. En het kan ook nog eens heel leuk staan zo’n groentemuurtje.

Zoek een zonnig plekje op om te gaan moestuinieren, plaats je bakken naast elkaar, op elkaar of een combinatie.

Gewassen die het echt perfect doen in potten en bakken zijn er genoeg.

In niet al te diepe bakken kun je makkelijk bijvoorbeeld radijsjes, rucola, pluksla, spinazie, raapsteeltjes en ABC kruid/champagneblad zaaien.

In emmers voelen tomaten, paprika’s, doperwten, sperziebonen, wortelen, prei, lenteuitjes, snijbiet, en bijvoorbeeld aardbeien zich thuis.

Als je een hele flinke emmer hebt kun je zelfs een flinke lading  aardpeertjes oogsten. Van de aardpeertjes heb je dan ook nog eens wekenlang prachtige maar wel heel hoge bloemen. In verse aarde die goed bemest is haal je uit een simpele emmer al snel vijf kilo aardpeertjes maar worden de bloemen al snel vier meter hoog. Dat is niet op elk balkon een optie natuurlijk.

P1010863

Hier zie je een teil die ik gebruikte om aardappels in te kweken. Dit leverde een erg leuke oogst op tot mijn verbazing.

Ook aardappels gaan prima in een emmer (zie foto hierboven). Zelfs in een stevige vuilniszak doen ze het prima. Leg er een laag aarde in en daarop wat uitgelopen aardappels. Dan weer met wat aarde bedekken zodat alleen de puntjes van de uitlopers nog te zien zijn. Als die uitlopers weer een eind gegroeid zijn leg je er een paar (niet te veel!) nieuwe uitgelopen aardappeltjes bij en aard weer aan (dus weer bedekken met aarde tot alleen de puntjes te zien zijn) en zo ga je een paar weken door tot de emmer bijna vol is.

Ook kruiden doen het heel goed in potten. Bedek de binnenkant van een flinke mand met vuilniszak en prik op 3cm hoogte langs de onderkant een aantal gaatjes. Leg er een laag aarde in, zet de kruidenplantjes er in (echt, die van de supermarkt doen het prima in aarde!) en vul de gaten met aarde. Of gooi de mand vol met aarde en zaai er niet al te royaal de kruiden in.

Een hele mand vol met kruiden staat heel leuk en is een luxe in de keuken. Zelf had ik een mand vol munt en daar dronk ik de hele zomer thee van. Heerlijk! Maar ook basilicum, bieslook, peterselie, lavas (al kan die te groot worden en een eigen emmer opeisen…), citroenmelisse, dragon, thijm, dille, salie en ga zo maar door kun je prima bij elkaar zetten. Zorg wel dat de plantjes niet zo dicht op elkaar komen te staan dat ze geen ruimte hebben om te groeien.

Voor de klimmers steek je simpel een stok in de bak of emmer of je laat de klimmers groeien in een stukje kippengaas dat je aan je balkonbalustrade bevestigd. Gaat prima!

Zorg ervoor dat je voldoende water geeft want een emmer staat snel kurkdroog met een flinke plant er in. En tegen teveel water maak je in elke emmer, bak etc een paar gaatjes rondom . Op een centimeter of drie, vier vanaf de bodem.

Heb je de mogelijkheid om emmers op te hangen dan kun je heel goed in een emmer rondom, op een centimeter of 15 van elkaar, gaten maken. maak ze niet groter dan een cm of twee doorsnee en bij het vullen van de emmer steek je in elk gat een aardbeienplantje dat je stevig verankerd in de aarde. Bovenop zet je er nog twee of 4 om het af te maken en dan hang je de emmer op.

Voor tomatenplanten ga je hetzelfde te werk als bij de aardbeien-emmer. Alleen maak je nu maar 4 gaten rondom op ongeveer de helft van de emmer. maak de gaten 3 cm groot. Daarin steek je de tomatenplantjes en zet ze voorzichtig vast met aarde. Vul de hele emmer en zet bovenop nog twee tot drie plantjes. Prik op een cm of vijf van de bodem een paar gaatjes voor overtollig water. Let erop dat de aarde in de emmer niet helemaal uitdroogt. In het begin zullen de plantjes eigenwijs omhoog blijven groeien maar zodra ze zwaar worden van de tomaatjes gaan de planten hangen en worden het pronkstuk van je balkon of terras!

Nu kun je dus al beginnen met het verzamelen van voldoende bakken, emmers en mandjes! En natuurlijk moet je een plan maken wat je wilt gaan kweken.

Veel plezier alvast met de voorpret!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Interview met prepster Tamara

Interview met Wobby van voedselbos “de Langhe Laere”