in ,

Moestuin in crisistijd

Mocht de economie instorten…

Moestuin in crisitijd, waarom?

Een Moestuin? Waarom?

Ook al worden er wereldwijd maatregelen getroffen om een economische crisis te voorkomen, het is de vraag of dat gaat werken.

Bedrijven gaan over de kop, bloemkwekers flikkeren tonnen bloemen weg, boeren hebben problemen hun producten van het land naar de winkels te krijgen.

Wie weet hoe ver dat gaat? En daarbij, vergeet niet dat Nederland 75% van alles dat in de winkels ligt importeert.

Wist je trouwens dat huizen tuinen hebben om hun eigen eten te kweken? Dat is nog een overblijvsel uit de tijd dat mensen zo erg werden uitgeknepen door hun werkgevers dat ze amper de huur konden betalen.

Tegenwoordig zit iedereen klagend over armoe in een siertuintje te zonnen. Aan een moestuin in crisistijd heb je echt veel meer dan aan een zonverbrand vel

Zonnen kun je ook prima naast de prei.En terwijl je aan het werk bent wordt je ook prima bruin.

Voorbeeld:

We zijn er zo aan gewend geraakt dat we er nauwelijks bij stilstaan. Groente komt van over de hele wereld op ons bord terecht. Er is nooit tekort geweest dus we hebben niet geleerd vooruit te denken. De toekomst zag er altijd rooskleurig uit en tekorten bestonden alleen in arme landen.

Dat is even snel veranderd! En als dit doorzet dan hebben we binnenkort een bordje armoe voor het avondeten. En snel weer een ouderwets slanke lijn!

Kijk eens even waar je groente vandaan komt:

Sperzieboontjes uit Senegal

Broccoli uit Kenia

Aardappelen uit Egypte

Sugarsnaps uit Zimbabwe

Groene asperges uit Peru

Tomaten uit Spanje

Gember uit China

Rode paprika uit Israël

Thee en koffie uit Azië

Rijst uit Azië

Enorme impact

Als je dan bedenkt dat corona een enorme impact heeft op het oogsten, vervoeren, importeren etc dan begrijp je misschien waarom tomaten op de marktprijzen.

Ik persoonlijk schrok me kapot dat een kilo tomaten op de markt (in Leiden) momenteel €4,- is. Dat gaat echt boven mijn budget… Bij de Appie zijn ze goedkoper, maar hoelang nog?

Kunnen de Nederlandse boeren de hele Nederlandse bevolking te eten geven? Ik persoonlijk betwijfel het.

Tarwe voor brood wordt ook gekocht in andere landen dus best kans dat er een broodtekort komt. Vooral wanneer Amerika, Spanje en Italië platliggen door corona…

Wie buiten de randstad woont heeft geluk, daar kun je makkelijker even bij een boer langs of een straatkraampje. Wie niet meer heeft dan een fiets in stedelijk gebied moet erg ver fietsen voor een zak aardappels van een boer.

Voor de duidelijkheid:

Pasta, brood, koek, cake etc worden allemaal van tarwe gemaakt.

De voedselbank heeft uiteindelijk ook niets meer te vergeven. Misschien nog wat Zeep en shampoo, of limonadesiroop. Maar groente, fruit, pasta, brood etc houden gewoon op als het tegenzit.

Plan van aanpak!

Heb je een tuin? Je mooie siertuintje kan een geweldige moestuin worden! Geef toe, met een lege buik zit je echt niet lekker in het zonnetje deze zomer.

Haal die tegels eruit, plan je moestuin, ga zaaien en planten! Het gaat waarschijnlijk niet om slechts een zomer, het kan best een lange nasleep hebben dus denk niet dat je het wel uit kan gaan zitten.

Als iedereen dat nou doet krijgen we echt een prachtige nieuwe economie!

Wie weet ben je een verstokt roker en maak je je zorgen over de aanvoer van tabak, dan kun je tabak gaan kweken in je eigen tuin en leren hoe je het blad behandeld om er shag van te snijden. Tabak kweken en zaad kopen? Klik hier!

Kweek wat je lust en waar je de ruimte voor hebt. Maak een mooie mix van groente, bollen en knollen.Zorg dat je voldoende hebt om het een en ander te ruilen.

Zelfredzaamheid gaat belangrijk worden!

Dus bestel zaden, nu!

Je hoeft geen kilo’s te bestellen van alles, je kunt namelijk heel goed zaad winnen van wat je laat groeien in je tuin.

Eten wat je zelf gekweekt hebt in je eigen moestuin kon weleens belangrijk gaan worden.

Voorkom beginnersfouten en zet je kleine stadstuintje niet vol tarwe, De kans dat je er drie broden van kunt gaan bakken is de moeite niet waard. Daarbij, hoe ga je het behandelen? Zo verbruik je meer energie dan je uiteindelijk van je broodje terugkrijgt. Verbouw liever aardappels, mais, boontjes en wat pompoenen.

Denk niet dat je 10 courgetteplanten nodig hebt. Als je kunt gaan oogsten komen de courgettes al snel je neus uit, en die van iedereen in de wijde omgeving. Neem er eentje of hooguit twee, de opbrengst van een plant is namelijk best hoog.

Als je heel veel tomaten hebt kun je er tomatenpuree van maken door te fermenteren of je kunt ze in dunne partjes snijden en drogen. Zo heb je er in de winter ook nog wat aan.

Balkon of tuin?

Of je nou een klein stadstuintje hebt of een grote, een balkonnetje op driehoog achter of een flink terras, Je eigen eten verbouwen kan er gewoon. Desnoods in emmers, plantenbakken, oude aquaria etc. Als er aarde in kan en het kan tegen vocht dan is het te gebruiken.Een moestuin hoft geen enorme lap te zijn.

Zelf kweek ik momenteel binnen bij gebrek aan tuin of balkon. Het is echt even behelpen en ik zal er niet een giga oogst vanaf halen maar alle kleine beetjes helpen!

Hier zie je mijn rucola!

 

En een paar radijsjes in mijn mini moestuin in de slaapkamer

Dus…. Als ik het kan zonder tuin of balkon dan kan jij het zeker!

Wie weet ben je een verstokt roker en maak je je zorgen over de aanvoer van tabak, dan kun je tabak gaan kweken in je eigen tuin en leren hoe je het blad behandeld om er shag van te snijden. Tabak kweken en zaad kopen? Klik hier! Vlees en eieren?

Als je er de ruimte voor hebt en ze een goed hok kunt geven is er altijd aan wat kippen te komen voor de leg en de slacht.

Hop, de tuin in jij!

Hier staan handige tips voor iedereen die niet teveel werk wil hebben aan een moestuin.

Het is heerlijk weer, Aan de slag dus. Niet op je luie kont zitten tijdens deze intelligente lockdown maar de tegels uit de tuin halen en opstapelen in een sombere hoek. Het zand eraf scheppen en op een hoop gooien in een andere sombere hoek.

Onkruid wieden, struiken en boompjes die geen enkel nu dan sier hebben eruit en voedsel er in!

Appelboom, pruimenboom, aardpeertjes, aardappels, prei, worteltjes, boerenkool, andijvie, witte kool, rode kool, vlier, aardbeitjes, uien, sla, tomaten, paprika, radijs, knoflook, palmkool, pluk broccoli (bimi), boontjes, erwtjes, mais, kruiden en nog veel meer. Je gaat er zo blij mee zijn! En als alles meevalt dan kun je altijd nog besluiten om toch die tegels er weer in te gooien.

WAARSCHUWING! Ga wel even na of  je niet per ongeluk of gifgrond zit… Het is namelijk echt af te raden daar een moestuin op te beginnen.

TIP! En als je bang bent dat je grond of moestuin verontreinigd worden door piesende katten etc dan moet je eens gaan kijken bij boeren, daar lopen ook katten rond die overal hun behoefte doen. Kweste van je groenten wassen voor gebruik! Het kan ECHT geen kwaad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gist zelf maken

Als de economie instort…