Hout blakeren
Houten tuinpalen en bijvoorbeeld houtwerk van een tuinhek, gevelhout etc. kun je heel goed verduurzamen door het aan de buitenkant te verbranden.Zelfs raamkozijnen en deuren kun je zo behandelen dat het hout veel langer goed blijft.
Hout blakeren betekend dat je de buitenkant van het hout verbrand. Echt gitzwart tot er een laag of laagje houtskool is gevormd.
Shou-sugi-ban
Dat klinkt misschien wat vreemd of zelfs raar maar wordt in Japan al eeuwen gedaan. Daar noemt met het shou-sugi-ban wat zoveel betekent als “zwart hout”.
Men weet het in Japan echt te waarderen en niet alleen omdat het onderhoudsarm is.
De mooie en vaak grillige patronen die zich in de laag houtskool vormen geven het zwart iets rustieks, stijlvols, spannends en kunstzinnigs.
Een mensenleven lang
Afhankelijk van het klimaat kan het wel veertig tot tachtig jaar meegaan en dat is veel langer dan de geïmpregneerde palen van de bouwmarkt.
Elk jaar opnieuw schilderen hoeft ook niet meer. Het enige onderhoudt dat het nodig heeft is elke vier jaar even insmeren of kwasten met olie.
Nederlandse boerenwijsheid
Er wordt tegenwoordig een exotisch tintje aan gegeven door de Japanse termen maar feit is dat het honderden jaren geleden al door Nederlandse boeren gedaan werd om bijvoorbeeld hun weidepalen te beschermen tegen brand, insecten, zon, schimmel en water.
De voordelen
Hout dat al een keer gebrand heeft vliegt niet zo makkelijk nog een keer in de fik, vreemd genoeg. Beestjes vinden verbrand hout niet lekker en ook schimmels die niet al gedood werden tijdens het blakeren halen hun neus ervoor op.
Houtsoorten
Voor zover ik kon vinden zijn er vele houtsoorten geschikt maar verwacht dan niet van een stuk balsa of vurenhout dat het ook echt tachtig jaar meegaat in weer en wind. Natuurlijk is het weer het hout dat zonder blakeren ook lang meegaat.
De meest gebruikte houtsoorten om te blakeren voor de eeuwigheid zijn dan ook lariks, douglas, acoya, eiken, ceder, cipres, walnoot en acacia. Dat zijn niet de goedkoopste houtsoorten maar wel een investering waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben.
Mocht je met vurenhout aan de gang willen gaan en zo het uiterlijk verfraaien en de levensduur vast wel verdubbelen dan geef ik je groot gelijk.
Het trucje
De kunst is om de planken of palen rondom, met behulp van een verfbrander, heel gelijkmatig zwart te blakeren. Een laag van drie millimeter verbrand hout is ideaal.
Daarna borstel je het hout zachtjes met een fijne staalborstel of je laat het zoals het is als je dat mooi vind. De volgende stap is een wat zachtere borstel. Een gewone harde kunststofborstel is dan voldoende.
Denk er wel aan minstens een mondkapje en oogbescherming te gebruiken want er komt enorm veel stof vanaf!
Daarna kun je het hout gaan plaatsen.
Vlekken
Vergeet niet dat houtskool nou eenmaal vegen maakt op kleding als je er langsloopt en het hout raakt.
Een behandeling met de juiste olie voorkomt dat het houtskool erg afgeeft. Vooral voor binnen gebruik heel fijn.
GIPHY App Key not set. Please check settings