Beits is nog duurder dan verf, en wie een tuintje heeft zal soms best een pot kunnen gebruiken voor wat onderhoud aan tuinmeubilair, schutting of hekwerk.
Tegenwoordig is beits, net als verf, een verfachtige substantie maar de originele beits is zo dun als water, laat geen laag achter en glimt niet. Het is enkel en alleen om hout te beschermen tegen houtrot en deze beits geeft ook nog een diepe kleur waarbij de originele nerf prachtig behouden blijft.
Het is dus geen laklaag die water afstoot.
Wat je nodig hebt is ammoniak en kastanjes. Zoveel mogelijk. Hoe meer kastanjes je hebt hoe dieper en donkerder de kleur zal worden.
Dit is wat je moet doen:
Vul een emmer met goed sluitend deksel met kastanjes of alleen de schillen van kastanjes.
Wilde of tamme kastanjes, dat maakt niet uit.
Vul de emmer af met ammoniak. Gewoon flessen uit de supermarkt zijn goed genoeg en de voordeligste deal is natuurlijk het beste.
Druk het deksel er op en zet de emmer weg achter een schuur o.i.d. Lekker in de open lucht aangezien er altijd dampen kunnen ontsnappen.
Zorg dat er geen huisdieren bij kunnen komen en vergeet de emmer voorlopig.
Na ongeveer een half jaar is de beits klaar voor gebruik. Langer laten staan kan natuurlijk altijd. Giet de hoeveelheid die je nodig hebt in een pot en zorg ervoor dat je de dampen niet inademt.
Wat je niet nodig hebt kun je gewoon in de emmer laten staan en eventueel weer met wat ammoniak aanvullen en evt de kastanjes vervangen voor een donkerdere kleur.
Gebruik een grote kwast om te beitsen. Je strijkt het er simpel op en het hout zuigt het naar binnen, de rest verdampt.
Hou er echt rekening mee dat ammoniak een heel sterke geur heeft die niet erg gezond is en je werkelijk een appelflauwte kan bezorgen, of erger. Gebruik deze beits dus niet binnen, niet tegen de wind in en zorg voor bescherming van de huid en ogen.
Liefst mee aan de gang gaan op een koude dag want op een warme zul je meer last hebben van de dampen.
Bedenk wel dat deze originele beits niet beschermt tegen vocht en weersinvloeden. Wat het wel doet is alles wat in of op je houtwerk leeft, zoals beestjes en schimmels, doden.
Voor een euro’tje of 2 kun je je hele schutting doen, aan één kant. Afhankelijk van hoelang en hoog je schutting is natuurlijk. Maar hoe dan ook verschrikkelijk veel goedkoper dan fabrieksbeits.
Het verwerkt ook makkelijker, je klatst het erop en het is goed. Geen druipers en altijd een mooi natuurlijk effect.
Het houtwerk na het beitsen en drogen nabehandelen met bijvoorbeeld meubelolie is een prima methode om bijvoorbeeld meubilair te beschermen tegen vocht.
GIPHY App Key not set. Please check settings