in

Schoonmaakmiddelen voor huis en lijf: Wat heb je echt nodig?

Foto: CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

azijn gemaakt

Bovenstaande foto uit eigen collectie. Zelfgemaakte azijn

Kijk in het gemiddelde keukenkastje waar de schoonmaakmiddelen bewaard worden en je kijkt je ogen uit. Tientallen producten om schoon te maken.

Het ene middel claimt vetten op te lossen, een ander maakt korte metten met het zwaarste vuil, weer een ander laat alles enorm glimmen en er is er vast ook wel een die schuurt. En allemaal ruiken ze naar de meest fantastische bloemetjes of fruit…

Hebben we nou echt al die spullen nodig?? Welnee!

Schoonmaken kun je ook met slechts een paar middeltjes die ook nog eens veel goedkoper zijn dan al die overdreven middeltjes.

Wat moet je hebben:

  • Een fles gewone witte azijn. Daarmee maak je vette oppervlakken schoon, ontkalk je kranen, de w.c. en de douchekop en je kunt het prima gebruiken als wasverzachter, wasmiddel voor de witte en bonte was. Ook je haar ermee opfrissen door je haar even na te spoelen met warm water waarin een scheut azijn is gedaan is ideaal. Ook een huis dat na een fondue of een feestje met veel rokers niet erg fris ruikt fris je weer op door een schaal neer te zetten bovenop een kast met een royale scheut azijn erin. En nee, niks gaat zuur ruiken door de azijn, echt niet!
  • Een pot goudzeep. Daarmee maak je een sopje dat je perfect kunt gebruiken als een allesreiniger voor laminaat/tegels/zeil/plavuizen, het afnemen van geschilderde oppervlakken (behalve als het door bv Mondriaan gedaan is…) de hele badkamer, de auto, tuinmeubelen, kaal onbehandeld hout, de afwas, de ramen, als vlekbehandelmiddel op je wasgoed voor je het in de wasmachine gooit. Ook kun je er onder de douche je lijf mee schoonmaken door een kloddertje op een badspons te drukken en je haar ermee wassen gaat ook prima maar dan moet je wel ruim van tevoren een verdunning maken. Gooi een eetlepel goudzeep in een halve liter kokend water en roer tot het helemaal opgelost is. Laat afkoelen en gebruik een beetje om het haar te wassen. Let op want schuimen doet het niet echt. Heel goed uitspoelen en dan op het laatst naspoelen met een halve liter warm water waaraan je een scheutje witte azijn hebt toegevoegd.
  • Soda. Met een zak huishoudsoda in huis ben je in elk geval je aangekoekte pannen weer de baas. Het water in de pan, eetlepel soda erbij en lekker laten inweken. Echter nooit soda gebruiken op aluminium want dat slaat dofzwart uit. Maar misschien vind je dat wel mooi… Hahaha! De witte was kun je in een teil met water en soda laten weken en kleding waar je de zweetlucht niet uit krijgt is ook gebaat bij een sodabadje. Soda heeft een wat blekende werking dus weeg even af wat je belangrijker vind, de kleur zoals het is of een frisse geur. Het bleekt niet echt spectaculair maar hoe langer je het in de week laat staan… Je snapt het wel. Zelfs als gootsteenontstopper is soda geschikt. Als de verstopping niet te ernstig is natuurlijk. Soda in de afvoer gooien, lekker veel dus een paar eetlepels mag best. En dan heel langzaam een liter kokend water erop gieten. Even laten intrekken en dan zou het goed moeten zijn.
  • En moet je toch een keer een middel nodig hebben dat licht schuurt, gebruik dan eens een handje zout of, als het om een vieze pan gaat, een prop aluminiumfolie! Werkt ook perfect voor BBQ roosters trouwens.
  • Een pot kokosolie. Om na het douchen je lijf heerlijk mee in te smeren en zelfs om je tanden witter mee te maken! (kom ik volgende maand op terug!)

Dit is dus meer dan genoeg om je hele huis en jezelf schoon te houden. Als die duurdere producten maken je huis of lijf echt niet schoner.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tabak kweken

Handige hebbedingetjes: De moderne E.H.B.O. kit