in

Handwasje: Kookwas

Foto: Dani

Kookwas

Wie langdurig de was op de hand doet kent het probleem dat handdoeken en theedoeken uiteindelijk grauw en vettig kunnen worden. Dit kun je verhelpen door de kookwas als een kookwas te behandelen.

Altijd lauw wassen is funest. Huidvetten en schilfers was je er nauwelijks mee weg en het bouwt zich dus langzaam op. Een lading handdoeken en theedoeken is echt kookwas en doe dat dan ook.

Ikzelf zet er een flinke weckpan voor op een vuurtje, vul het met water, voeg er wat wasmiddel aan toe of een halve fles gewone azijn en dompel alles onder. Vuurtje lekker opstoken tot het water echt kookt en dan laat ik het vuurtje gewoon uitbranden.

Stevig roeren met een stevige stok of lekker met een ouderwetse wasklok “soppen” in plaats van eindeloos met de hand stof tegen stof te wrijven of het gebruik van een wasbord waarop je goed sneller slijt dan je lief is. Je spaart je handen aanzienlijk en al het vuil en vet lost prima op.

Hier zie je mijn wasklok in een emmertje sop. De wasklok drukt lucht door het wasgoed als je het op en neer beweegt en aandrukt. Zeker de moeite waard om te kopen als je er eentje tegenkomt! Wasklok in emmer sop

Lekker laten afkoelen voor je gaat wringen en denk eraan dat wanneer het water lekker voelt qua temperatuur je nog wel eens kan schrikken van de hitte die nog binnenin de berg wasgoed kan zitten. Dat koelt veel trager af natuurlijk.

Uitwringen, of lekker lui uithangen, en dan uitspoelen met fris water. Weer uit laten druipen of wringen en dan laatste spoelbeurt met fris water met eventueel een scheut azijn.

Azijn is een prima wasmiddel dat vet oplost. Je was gaat er niet zuur van ruiken, integendeel! Het zal heerlijk fris ruiken zonder een spoortje van zurigheid. Voeg azijn (gewoon witte azijn) toe aan je laatste spoelwater om kalk te lijf te gaan. Zo heb je echt geen wasverzachter nodig en zijn je handdoeken en theedoeken zacht.

Wanneer je wasverzachter gebruikt voor theedoeken en handdoeken zul je merken dat ze slecht afdrogen. Dat komt omdat wasverzachter de was een beetje vet maakt en dus eigenlijk licht waterafstotend. Gebruik je echter azijn dan lost de kalk op die je wasgoed hard maakt en krijgen je handdoeken en theedoeken een geweldig droogvermogen, zoals het hoort!

Nog makkelijker maak je het jezelf door de was gewoon in de regen te hangen om uit te spoelen. Netjes aan de lijn en dan de plensbui het spoelwerk laten doen. Moet je wel het geluk hebben dat er geen (sahara) zand in de regen zit maar dan nog, als je het niet al te nauw neemt met een korreltje hier en daar klop je na het drogen de handdoeken secuur uit en klaar is Kees, of hoe je dan ook heet. Regenwater is zacht genoeg om reeds zachte handdoeken waar geen kalkresten inzitten van eerdere wasbeurten zacht te houden.

Ook lakens kunnen, wanneer ze van katoen zijn prima in de kookwas.

Let wel op de kleurechtheid, dat ging bij mij wat mis met een set hagelnieuwe handdoeken. De blauwe handdoeken hebben nu rode vlekken en de rode handdoeken blauwe. Ik noem het nu de gemarmerde handdoeken en maak me niet zo druk. Ik heb ervan geleerd. Volgende keer gaat nieuw goed (uit China) eerst een dagje in een emmer water met veel azijn. En dan wel gesorteerd op kleur want hoe gezellig gemarmerd ook staat, een nette handdoek had ik ook wel fijn gevonden. 😉

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Handige hebbedingetjes: De moderne E.H.B.O. kit

Vaste moestuinplanten voor de luie moestuinkabouter