in

Tabak kweken

Foto" Dani

Roken is natuurlijk hartstikke ongezond. Dat weten we ondertussen allemaal wel. Er wordt allemaal troep aan toegevoegd om ons verslaafd te houden, om een betere “kick” te krijgen bij elk trekje en ons nog sneller naar gene zijde te helpen.

De overheid verdient kapitalen aan de rokers maar de rokers kunnen het steeds moeilijker opbrengen om de staatskas te spekken en de longen zwart te houden. Roken is een dure legale verslaving geworden.

Het alternatief is om zelf tabak te gaan kweken in de achtertuin of moestuin. En dat gaat prima! Vooral het Nederlandse klimaat is uitstekend geschikt en er werd dan ook eeuwenlang tabak verbouwd. Wat toen kon kan nu nog steeds dus doe er je voordeel mee!

Om te beginnen zul je aan tabakzaad moeten komen. Online kan men her en der terecht want je bent echt niet de eerste die voor eigen gebruik tabak gaat kweken. Voor de luie donders plaats ik hier een link waar men zaad voor lichte Virginia tabaksplanten kan kopen. En nee, ik heb geen aandelen en wordt niet betaald door Vreeken.

Hoe je het aan moet pakken hangt een beetje van de soort af maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat zaaien in licht vochtige grond prima is. Half februari is een prima moment om te beginnen.

Het beste kun je kleine potjes nemen en dan in elk potje één zaadje stoppen op ongeveer een halve centimeter diep en dan heeeeel lichtjes toedekken. Niet te stevig aandrukken want het is een lichtkiemer en er mag dus best wat licht door de aarde piepen.

Na een ruime maand zie je de eerste blaadjes verschijnen. Zorg dat ze niet op de tocht staan en voldoende zonlicht krijgen. Lekker op de vensterbank dus in het volle licht!

Vanaf 20 mei kun je plantjes die er al sterk en gezond uitzien ook buiten zetten in hun potjes. Wel naar binnen halen wanneer het per ongeluk toch nog te koud gaat worden of gaat hagelen of zo. Op een lekker beschut plekje mogen ze nog even verder groeien.

Begin juni mogen ze de volle grond in. Nog steeds het liefst op een windarm en beschut plekje. Hou 6 plantjes per vierkante meter aan dan zit je altijd wel goed.

Denk eraan dat het flinke planten worden van wel twee meter hoog met bladeren die wel een halve meter lang worden en soms wel 30 centimeter breed! En wanneer je planten die afmetingen hebben dan gaat de plant bloeien en kun je gaan oogsten. Laat je je plant met top doorgroeien en in bloei schieten dan kun je er weer zaden van oogsten voor volgend jaar. Of cadeau geven natuurlijk. Aan mij bijvoorbeeld. 😀

Ook kun je ervoor kiezen dat je geen zaden wilt hebben en dus geen bloei nodig hebt. Dan wordt de bladoogst veel groter. Daarvoor trek je als de plant ongeveer een meter hoog is de top eruit. Dat heeft wel als gevolg dat er wilde zijscheuten gaan groeien en die kun je het best verwijderen omdat dat de kracht uit de plant haalt en geen goede bladeren geeft.

Oogsten kun je in augustus en september. Pluk dan steeds de onderste bladeren van de planten af die al geel aan het worden zijn. Die zijn rijp om te oogsten. En zo werk je dus rustig aan naar boven toe tot de hele plant kaal is.

Rijg de bladeren aan lange stokken zonder dat ze elkaar raken en hang ze lekker op waar de lucht niet droog is maar er wel genoeg frisse lucht circuleert. Een schuurtje bijvoorbeeld. Het blad moet niet uitdrogen maar een beetje leerachtig worden. Zet desnoods wat bakken water in de ruimte waar de tabak te drogen hangt om de luchtvochtigheid op te schroeven. Of droog er de was. Wees creatief!

Wanneer de bladeren droog zijn moet je de nerven eruit trekken. Wat je dan nog over hebt is dun blad en dat ga je snijden. Ikzelf met een vers geslepen koksmes, ooit. Ik rolde een paar bladeren op en sneed er zo dun mogelijke sliertjes van. Die dunne veel te lange sliertjes sneed ik dan weer overdwars wat korter.

Natuurlijk zou je er ook je eigen sigaren van kunnen maken of er pijptabak van kunnen snijden.

Je kunt het zelfs gaan pruimen als je daar trek in mocht hebben. Aan pruimtabak kun je ook nog wat smaakjes toevoegen. Neem een stuk blad zonder nerf ter grootte van een kinderhandje en stop daar bijvoorbeeld een rozijn, een zoet dropje of een likje honing in en vouw het op. Het spuug moet je niet inslikken maar uitspugen trouwens en tabak pruimen is echt niet gezonder of beter dan roken.

Beschimmelde bladeren moet je trouwens echt weggooien. Het is niet lekker, verknalt al je tabak en kan nog erg ongezond zijn ook. Ja, ongezonder dan gewoon je zelfgemaakte onbeschimmelde tabak roken, dan dus…

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Misschien kan je de bladeren halvetwege het drogen in een plastiek zak steken en die sluit je en leg je ergens op een plek waar het ongeveer 20 graden is en om de dag neem je de zak en haal de bladeren er uit en doe ze blad per blad in een 2fe zak en dan terug die zak sluiten en de volgende dag weerom blad per blad in de eerste zal enz…
    Dan zullen de bladeren langzaam drogen en tegelijk zal er in de zak een soort fermentatie plaatsvinden door vocht en warmte waardoor de bladeren een betere structuur krijgen om later te gebruiken als roltabak.

Beefjerky maken

Schoonmaakmiddelen voor huis en lijf: Wat heb je echt nodig?