in

De brooddeegkneedzak.

Een uitkomst voor thuisbakkers!

Een brooddeegkneedzak??

Ik zie je gewoon je wenkbrauwen ophalen bij het woord brooddeegkneedzak. Want wat zal dat nu weer voor rare noviteit zijn waar al je voorouders en professionele bakkers makkelijk zonder kunnen?

Precies wat ik dacht. Maar al meer dan een jaar keek ik af en toe met een schuin oog naar zo’n raar flubberding. Uiteindelijk toch gekocht en vandaag is het dus bijltjesdag. Uitproberen dus. De brooddeegkneedzak is gebruikt!

Geweldig woord voor galgje ook (voor de jonkies onder ons, dat is een oubllig woordspelletje waarvoor je alleen pen/potlood en papier voor nodig had en iemand om mee te spelen) trouwens. Wie het weet te raden heeft eeuwige roem, een gouden medaille en een een geheel verzorgde lunch verdiend.

Waar koop ik zo’n ding?

Online te koop voor €5,70 inclusief verzenden etc. De verzender zorgt ook voor de douanetoestanden dus geen naheffing waar je steil van achterover slaat. Tenminste, bij mij niet. 

Klik op bovenstaande link en je komt meteen bij de juiste website terecht bij het juiste product. Bestel dan wel een large want ik kan me niet voorstellen dat kleiner nog handig is. En nee, ik krijg daar niks voor. Was het maar waar…. 😀

Werkt het echt?

Ik moet zeggen, het kneden gaat net wat anders dan zonder zak maar dat is logisch. Maar je handen en aanrecht blijven echt schoon als je het goed doet. Dus hou de dichtgebonden tuut naar boven met de ene hand en kneed en rol met de andere hand. Als je het eenmaal door hebt werkt het eigenlijk prima.

Maar wat is het nou??

Het is een ronde silicone zak. Dus geen hoekjes waar zich deeg in ophoopt. Er zit ook een silicone koordje bij wat je kunt gebruiken om hem dicht te binden. Dat dichtbinden moet je met een korreltje zout nemen want vloeistofdicht is het absoluut niet. De zak is heel soepel maar stevig, ik heb wel voor de zekerheid mijn nagels vooral geknipt en gevijld. Ik wil niet bij poging één mijn zak meteen slopen.

Het koordje dat erbij zit kan best wat hebben maar ik kan me voorstellen dat er thuisbakkers bijzijn die niet letten op de rekbaarheid van het arme ding en het meteen overenthousiast kapot trekken. Rustig aan dus. De zak hoeft niet vloeistofdicht te zijn, alleen zo dat het er niet uit “poeft” zoals bloem of meel dat zo fijn kan. En dat de vloeistof er niet uit klotst bij de eerste voorzichtige mengbewegingen.

Hoe ga je te werk?

Als je de zak binnen hebt ruikt ie waarschijnlijk nog wat naar petroleum, dat heb je met silicone producten. Geen paniek! Gewoon in een warm sopje met afwasmiddel afwassen met een zacht sponsje en daarna open weghangen tot volledig droog. Bij mij was er daarna geen enkel geurtje meer te bekennen.

Zoals je op de foto boven ziet gooi je gewoon je meel of bloem, zout, gist en eventueel wat olie, boter of margarine en naar goeddunken een klein schepje suiker in de schone droge brooddeegkneedzak.

Beginnersfoutje…

Water erbij zoals je anders ook doet en dan is de kunst om niet, zoals ik, even te denken dat je even naar de deur kunt gaan omdat er aangebeld wordt. De zak is namelijk te soepel en licht. Het water loopt er gewoon uit. Lekker bijdehand van mij….

 

Zo bleef mijn aanrecht dus stiekem eigenlijk niet zo schoon. Leer van mijn fouten en hou de zak braaf overeind. Dichtgebonden of niet….

Ik heb het aanrecht afgedroogd, wat water toegevoegd naar wat ik dacht dat er ongeveer uitgelopen was en heb de zak dichtgebonden.

Zie je het koordje? Zorgt er meer voor dat je de randen makkelijker bij elkaar in de hand kunt houden, beetje water toevoegen door een plooi lukt ook nog wel wat in mijn geval handig was!

En dan begin je eerst met voorzichtig de natte met de droge ingrediënten te mengen tot alles een beetje aan elkaar plakt. Je kunt ongeveer wel zien hoever je daarmee bent omdat de zak een beetje doorzichtig is, net genoeg!

EN dan ga je echt kneden. Stompen, knijpen, rollen, het kan allemaal best eigenlijk!

En dan gooi je je brooddeegkneedzak dichtgebonden met de tuut omhoog op de plek waar je het wilt laten rijzen. Jawel, rijzen gaat ook prima in de zak. Het deeg plakt er amper aan vast, dat is het voordeel van silicone! Mijn deegje had iets droger gemogen uiteindelijk maar goed, ik had lekkage gehad…

Zak met iets te natte kledder boven een ingevet bakblik leeg kiepen. Ik wilde een beetje ongelikt brood en dat lukte goed, juist omdat het iets te nat was (nog steeds schone handen, mammie!).

Hier zie je het royaal gerezen deeg na de tweede rijs in het bakblik. Dat komt wel goed!

En inderdaad, echt mooi goudbruin gebakken brood. Mij hoor je niet klagen!

Hoeveel past er in de brooddeegkneedzak?

Ik heb gewerkt met een pond bloem. Iets meer kan nog makkelijk dus een half pond erbij moet lukken. Bij meer hou je geen ruimte over om de boel te kneden of te laten rijzen.

Hoe maak je de brooddeegkneedzak schoon?

Omdat ik een nogal nat uitgevallen deeg had zitten er veel klodders aan de zak. Geen probleem! Ik laat het gewoon aan de lucht drogen en daarna veeg ik het met een zacht doekje schoon.

Als je per sé wilt kun je het gaan afwassen maar ik beloof je dat dat meer werk is dan het eerst laten drogen.

Eindconclusie?

Nou, dat zal ik je vertellen! Ook al was mijn deeg te nat (nee, ik had even geen bloem binnen handbereik om dat probleem op te lossen…) ik ben helemaal om.

Normaal zit de keuken onder de bloem en deegspetters en ikzelf ook. Vandaag dus niet en mijn handen zijn ook nog helemaal schoon zonder dat ik handschoentjes aangehad heb. Ik ga er nog eentje bestellen en droom al van heerlijke krentenbroden, suikerbroden etc.

Ik zag de laatste tijd wat op tegen brood bakken, om de rotzooi die ik er altijd van maak. Nu hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken dus ik ben een fan.

En nu even over jou…

Laat gerust eens in de website weten wat jouw ervaring was met zo’n handige zak.

En als je de link naar dit artikel of de website wilt delen op je eigen tijdlijn, in een groep of op andere sociale media dan Facebook dan ben je van harte welkom dat te doen.

Ben je de link alweer kwijt? HIER dan, speciaal voor jou.

Hele fijne dag en snuffel gerust eens rond bij de andere artikelen, er staat vast wel iets bij wat je ook leuk vind of waar je wat aan hebt. Enjoy!

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rabarber

Klei bakken in een pan