in

Geld nodig

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

Geld nodig

Natuurlijk heb je, ook als volledig zelfvoorzienend mens, soms gewoon wat (extra) geld nodig. Niks raars aan en voel je vooral niet mislukt als zelfvoorziener. Geld dat je verdient door bijvoorbeeld je eigen kaas, honing, wol, jam of met de hand gesneden houten haaknaalden te verkopen voelt misschien “echter” maar dat is onzin.

Ruilmiddel

Uiteindelijk is geld is niets meer en niets minder dan een wettig ruilmiddel. Het is een tussenstation. In het leven geroepen om een hele hoop gesleep met dieren en goederen te voorkomen en het leven eigenlijk makkelijker te maken.

Stel dat je, in de oudheid, voordat geld in het leven geroepen was, graag twee varkentjes wilde ruilen tegen twintig kippen, een zak meel en een kilo reuzel. Ik noem maar wat. Dan moest je gaan leuren tot je een ander bereid gevonden had één varkentje te ruilen tegen tien kippen, een stuk of dertig honingkoeken en een twee handgesneden wandelstokken. Dan moest je weer verder om die wandelstokken en honingkoeken (die rap minder werden omdat ze erg goed smaakten…) die jij niet nodig hebt door te ruilen.

Zo kon je dus lang bezig zijn voor je had wat je wilde, of beter nog, wat degene wilde die nog tien kippen wilde ruilen maar dan wel tegen een stuk gerookte ham. En dan moest je nog aan de rest zien te komen. Stel je eens voor wat een ellende dat geweest moet zijn!

En toen was er geld

Handzaam formaatje dat je makkelijk in je kleding weg kunt stoppen. Het heeft de waarde die er op staat en daarover zijn afspraken gemaakt. Muntgeld rinkelt lekker en is een ideaal ruilmiddel voor ALLES. En papiergeld knispert fijn.

Ruilde je de twee varkentjes tegen zoveel mogelijk geld en ging je dan met dat geld naar degene met de beste kippen, de fijnste zak meel, en de lekkerste reuzel, dan was je in een uurtje klaar. Geld zorgde er vroeger dus voor dat er veel meer tijd overbleef, je geen week hoefde te leuren en ruilen om bij je uiteindelijke doel uit te komen en kon je er makkelijk heel veel van meenemen als je heel veel had, natuurlijk.

Heb je aan het einde van je geld nog wat maand over?

Of het nu is om even een biertje op een terrasje te drinken, iets online aan te schaffen dat het leven gaat vermakkelijken of dat je gewoon een rekening moet betalen of omdat je de boodschappen moet doen. Het maakt niet uit! Soms heb je het gewoon even keihard nodig, heel begrijpelijk! Niks om je voor te schamen.

Ik zet wat mogelijkheden voor je op een rijtje.

Je kunt gaan bloggen over je bijzondere levensstijl.

Vooral wanneer je er foto’s bij doet, er kindjes en dieren bij zijn en je laat zien dat er ook heus wel eens wat misgaat kun je een leuke sliert volgers krijgen. Let wel op dat volgers/clicks etc je niet zomaar aan komen waaien. Je moet je blog wel aan de wereld laten zien op diverse social media natuurlijk.

Bloggen en er wat aan overhouden is best aanpoten. Als je al weinig hebt met schrijven enniet regelmatig iets nieuws weet neer te zetten bouwt geen blogcarriëre op.

Vertrouw niet op het enthousiasme van familieleden en vrienden, die hebben goedbedoelend de neiging je te steunen. Je merkt pas aan je lezersaantallen of je echt wat te melden hebt wat goed valt of niet.

Verwacht ook niet dat je er (snel) rijk van kunt worden, maar weet dat je, als je ijverig blijft delen en de lezers opzoekt je best af en toe een paar boodschapjes kunt doen.

Ikzelf blog bij Yoors. Dat is een hele community die jouw blog onder ogen krijgen en je best willen helpen vooruit te komen. Het werkt makkelijk, zeker voor beginners, er is geen reclame bij te zetten en dat wordt ook niet gedaan door Yoors zelf.

Uitbetaling vanaf 10,- en altijd heel netjes en vriendelijk. Ook ideaal voor wie in het buitenland woont al wordt er wel alleen uitbetaald op een Nederlandse bankrekening. Gebruik je deze link, dan heb ik er ook nog wat aan: YOORS

Rommelmarkt!

Grijp al je rommel bij elkaar, vraag vrienden en familie of ze nog gratis van wat meuk af willen en ga een dag op een rommelmarkt zitten en verkopen. In mijn regio betaal je voor een zondags rommelmarktje ongeveer dertig Euro voor een kraam. Wees vriendelijk, vraag redelijk lage prijzen en laat je geen poot uitdraaien door andere handelaren. De kans is groot dat je met tegen de honderd Euro weer thuiskomt. Okee, daar moet de kraamhuur nog van af maar toch even rond de zeventig Euro verdiend.

Geef workshops

Ideaal als je ergens in uitblinkt en de ruimte hebt.  Workshops thuis kun je makkelijk geven. Het grootste probleem is vaak aan cursisten te komen. Hiervoor kun je goed online adverteren op sociale media maar ook een ouderwets kaartje bij de buurtsuper of een advertentie in een krantje is een goede manier.

Beslis vooraf goed wat de mensen zelf mee moeten nemen en wat jij in huis haalt. Is er een lunch bij inbegrepen of alleen koffie en thee? Hoelang gaat de workshop duren en hoeveel mensen kun je tegelijkertijd ontvangen? Is het geschikt als een feestelijk gezellig dagje voor vriendinnen en wat wil je de mensen precies gaan leren? Kijk eens rond wat anderen voor ongeveer hetzelfde vragen en pas daar je prijs op aan. Desnoods vraag je eerst een paar vriendinnen om een oefenworkshop te houden. Kun je meteen foto’s laten maken van hoe zo’n dagje verloopt.

Meewerk vakanties.

Er zijn meer dan genoeg mensen die dolgraag eens een weekje mee willen lopen met zelfvoorzienende mensen.

Vooral wanneer dit op een boerderijtje in binnen of buitenland is kun je vrij makkelijk mensen verleiden een weekje mee te draaien. Adverteer op sociale media of op Air BNB. Geef echt heel duidelijk aan wat de bedoeling is.

Moet er meegeholpen worden met hooien, dieren verzorgen, een zwembad graven, een schuur of stal bouwen van leem, een houtoven gebouwd, gras gemaaid met de bosmaaier of een antieke tractor gerepareerd? Er zijn mensen voor te vinden die daar helemaal gelukkig van worden!

Laat mensen wat betalen voor eten en drinken, geef duidelijk aan om welke maaltijden het gaat en of er vlees of juist niet op het menu staat. Maak duidelijk wat voor slaapplek je in de aanbieding hebt (tent, caravan, logeerkamer of een hangmat tussen twee bomen) en wat er eventueel te doen is in de omgeving aangezien iemand ook wel wat meer van het land wil zien en beleven dan alleen jouw lappie grond. Let wel op wat de regels zijn in het land waar je woont.

Begin een online winkeltje.

Verkoop wat je wilt en zorg dat je website netjes onderhouden wordt. Begin met een gratis website en kijk eens hoe het loopt. Loopt het goed dan raadt ik je aan je verdiende centen snel weer in je website te stoppen en bijvoorbeeld van een gratis website naar betaald te gaan door te upgraden.

Online enquêtes.

Ik weet dat er goede en betrouwbare zijn maar de tijd dat je er leuk mee kon verdienen is wel voorbij, helaas.

Tegenwoordig zit je je het schompes in te vullen en is het loon er allang niet meer naar. Het is doodsaai en steeds dezelfde dingen invullen gaat echt aan je vreten. Die enquêtes van drie Euro waarmee je gelokt wordt zijn waarschijnlijk net nooit voor jou bedoeld.

Heb je de tijd dan kun je het altijd eens proberen. De grote namen zijn het meest betrouwbaar en er valt altijd wel wat in te vullen.

 

Vertalen!

Wanneer jij twee talen zeer goed beheerst is het een optie om je aan te bieden als vertaler.

Pas op dat je duidelijk uitlegt wat jouw niveau is want bijvoorbeeld documenten door jou vertaald zijn niks waard als je geen officieel vertaler bent.

Maar mensen uit de brand helpen door op te treden als tolk of brieven te vertalen bijvoorbeeld kan al best lucratief zijn als je een redelijke prijs vraagt die mensen niet afschrikt

En verder…..

Er zijn natuurlijk nog ontelbaar meer mogelijkheden om geld te verdienen.

Oppassen, honden uitlaten, privé kok, tuinier, schoonmaker, verhuizer, boodschappenhaler, masseuse… Denk creatief en kom in actie!

Met de lijst hierboven kunnen je hersens de startblokken al uit en iets vinden dat goed bij jou past. Heel veel succes!

LET OP!

Bij elk soort inkomen is het jouw eigen verantwoordelijkheid belasting te betalen. Verdiep je daar even goed in zodat je niet opeens te maken krijgt met een naheffing die je niet kunt betalen.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Contact met de Nederlandse ambassade

Stroopwafels maken