in

Stof waterdicht maken (buitenkussens, kleding en schoenen)

Druilerige dagen ga je te lijf met vrolijke regenkleding! Niet de standaard saaie donkerblauwe of groene kant en klare zooi waarin je erbij loopt alsof je een vuilniszak draagt.

Pak een oude maar wel hele pyjama of dunne zomerbroek. Je weet wel, zo’n huisbroek die lekker wijd zit. Geen fluwelige stoffen, geen dikke flanel maar een gladde dunne stof. Katoen of synthetisch of een combi daarvan. Iets met comfortabel elastiek in de taille. Hoogglanzende stoffen zoals satijn en alles wat er op lijkt worden er niet mooier van helaas…

Dan ga je naar de winkel en je koopt een fles terpentine, een brede platte kwast en een spuit heldere siliconekit.

Mix thuis in een oud emmertje een liter terpentine met een halve spuit silicone. Doe dat door bijvoorbeeld een oude pollepel aan een boor te binden en dan met de boormachine de mix heel goed te mixen tot alle sillicone echt helemaal opgelost is in de terpentine.

Vul de broek of het jasje op met plastic zodat de stof geen andere laag stof meer raakt. Dit kun je doen met vuilniszakken of zelfs PVC pijp in de pijpen of mouwen. Neem een stuk stevig met vuilniszak of huishoudfolie omwikkeld karton of plankje en span daar de elastische tailleband omheen zodat de de stof glad staat.

Trek absoluut rubber of operatie handschoenen aan anders zit je (ervaring, ja ja…) nog dagen met griezelig gladde vingers…

Doop de kwast in de mix en bestrijk daar de stof mee. Niet te dik en niet te dun. De stof moet goed doordrenkt zijn maar niet druipen. Let erop de naden eventueel een extra likje te geven.

Laat drogen op een goed geventileerde plek, liefst op een droge plek buiten want door de terpentine stinkt het behoorlijk.

Keer dan de hele zaak om en behandel de andere kant op dezelfde manier.

Na een dag haal je de vulling eruit en laat je alles in een lauw sopje zakken. Even een paar keer op en neer soppen en dan te drogen hangen. Zo haal je de meeste terpentinelucht er al wel uit. De rest vervliegt na een paar dagen wel.

Mocht je een broek hebben met elastiek aan de onderkant haal dat er dan eerst af tenzij het goed sluit over je schoenen. Let altijd op dat het geen broek of jasje is met te korte mouwen of pijpen, daar schiet je niks mee op. Kijk desnoods even bij de kringloop voor een leuke bloemetjes blouse of een oude opa pyjama. Laat je lekker gaan en ga voor vrolijk!

Jasjes kun je vaak beter eerst dicht naaien aan de voorkant waarna je het wel makkelijk over je hoofd moet kunnen aantrekken. Neem gerust kleding die drie maten te groot is, dat zit beter over je kleding heen!

Met dezelfde mix kun je ook een laken waterdicht maken zodat je er iets mee kan afdekken of waarmee de kinderen geweldige herfsttenten in de tuin kunnen bouwen.

Ook katoenen schoenen maak je er waterdicht mee. Lederen ook maar zelf zou ik dat niet snel doen denk ik.

Besef wel dat de stof daarna niet meer ademt.

Ook kussenhoezen van buitenbanken kun je er prima mee bestrijken. Let dan wel op of je een beetje fijngeweven stof hebt want een stof waarbij de draden wat ruimte laten geeft nou eenmaal gaatjes en gaatjes laten helaas water door.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Vaste moestuinplanten voor de luie moestuinkabouter

Een oude computer weer snel maken