Kvass maken
In sommige landen is het heel gewoon om je eigen alcoholische versnaperingen zelf te stoken of brouwen. En waarom ook niet? Kvass is een prima manier om eens iets zelf te brouwen zonder een investering te doen en met ingrediënten die de meeste mensen wel zo ongeveer in huis zullen hebben.
bizar recept
Echt het proberen waard want als je bier lekker vind dan lust je kvass ook wel. Het heeft het bittertje en is fris of fruitig al naar gelang het fruit dat je gebruikt.
Het is heel makkelijk te maken en kost je zo weinig dat je royaal kunt inschenken voor familie en vrienden.
Geheim recept
Vertel de proevers niet meteen waar het van gemaakt is, dan lusten ze het al bij voorbaat niet. Zeg gewoon dat je een oud recept hebt gevonden en nu je eigen drankje brouwt. Biologisch enzo, doet het altijd goed bij de mensen.
Nodig:
Pondje oud brood (bruin, wit, zuurdesem of roggebrood)
3 liter water
200 gram suiker
1 zakje droge gist (of 2 theelepels)
een paar takjes munt of 4 schijven citroen met geboende schil
4 frisdrank flessen van anderhalve liter die goed uitgespoeld zijn (en wanneer je uit de fles gedronken hebt het halsje heel goed schrobben)
De werkwijze
Nou, daar ga je, kleine thuisbrouwer! Leg het brood op een bakblik uit en rooster het zachtjes op 150 graden tot het helemaal droog is en mooi bruin getoast. Natuurlijk kun je het ook buiten op de barbecue doen, in een droge koekenpan of in het broodrooster.
Hoe donkerder je je brood laat worden hoe sterker de smaak van de kvass. Ook echt verkoold brood is prima te gebruiken. Maak je geen zorgen als je brood buiten op de barbecue in de fik vliegt, het is nog steeds prima te gebruiken.
Het brood breken
Breek het gortdroge brood nu in stukken en doe het in een flinke schaal die tegen hitte kan en giet er zoveel kokend water overheen dat het net onder staat. Kijk een uurtje later of er wat bij moet als het brood zich volgezogen heeft. Laat het een nachtje (uurtje of twaalf) met rust.
Spoel een schone theedoek goed uit tot het niet meer ruikt naar wasmiddel en leg die in een zeef. Zeef de broodzooi hierdoor en vang het water op in een flinke kan of brandschone emmer.Voeg gekookt maar niet heet water toe tot je drie liter water hebt.
Voeg de suiker en gist toe en roer tot de suiker opgelost is en dek goed af met een theedoek.
Zet de emmer op een warme plek en check na acht tot twaalf uur of er schuim op komt.
Wanneer het schuimt spoel je twee theedoeken uit tot liefst geurloos want zeepsmaak vind niemand echt lekker. Leg de twee doeken op elkaar in een zeef en zeef de drie liter en giet het in de brandschone plastic flessen.
Denk erom: nooit voller dan tot 2/3 vullen aangezien het echt gaat gisten en overlopende of ontploffende flessen echt vervelend zijn.
Flessen vullen
Draai de doppen er heel losjes op zodat de lucht kan ontsnappen en zet de flessen in de koelkast.
Check regelmatig of je flessen niet hard worden. In dat geval de dop iets losser draaien zodat de druk afneemt.
Even wachten….
Laat twee tot vier dagen lekker gisten en proef dan je eerste glas zelf gebrouwen kvass!
Hoe langer het staat hoe meer alcohol maar boven de 2,2% zal het waarschijnlijk niet komen.
Na een maand weggooien.
En vanaf nu kun je gaan experimenteren met smaakjes. Kardemom, kersen, aardbei of bv sinaasappel!
GIPHY App Key not set. Please check settings