in ,

Wat je moet bewaren

…voor de economie eventueel instort…

Het zekere voor het onzekere nemen

Wat je moet bewaren nu het nog kan zijn dingen waar de meeste mensen niet aan denken.

Bewaar je lege potten

Van groente, jam etc. En dan dus ook de dekseltjes als ze onbeschadigd zijn. Wat verkleuring door bv tomatensaus kan geen kwaad.

Mocht de nood aan de man komen dan kun je daar prima mee aan de slag om te gaan wecken en inmaken. Voor vragen en advies kun je altijd lid worden van de groepen “voedsel conserveren, alle methodes” en “Wecken is hip“.

Kaarsstompen

Met dat kaarsvet kun je ooit weer nieuwe kaarsen maken, fakkels of bijvoorbeeld handige aanmaakhoutjes voor een open vuurtje of watervaste lucifers.

Ook kun je er in geval van nood schoenen mee waterdicht maken of b.v. een jas.

Ook kun je er als noodoplossing kieren mee afdichten en zelfs piepende deurscharnieren mee invetten voor een soepellopende deur zonder hororfilm geluiden.

Oude kranten

Wat je bewaren moet, serieus, is een stapeltje oude kranten. Geen halve kamer vol, je hoeft geen hoarder te worden. Maar een stuk of 10 zaterdagkranten (die zijn warmer dan de dinsdagkranten, grapje!) zou al ideaal zijn.

Je kunt er fakkels mee maken gedrenkt in gesmolten kaarsvet, perfect voor buiten, op een stok. Heel strak oprollen rond een bamboe of ander stokje, laten uitharden en een keer proberen in de tuin. Altijd de BOVENKANT aansteken anders krijg je een enorme vuurbol op een stokje….

Ook met kranten kun je kieren dichtstoppen, al of niet met wat kaarsvet voor een perfecte afdichting.

Kinderen kunnen er mee knutselen als jij nog weet hoe je een hoedje, een bootje en een kraanvogel vouwen moet.

En wanneer de armoe zo groot wordt dat kranten onder je kleren je door de winter heen helpen dan is dat ook mooi meegenomen.

Een strookje krant brandt langer als je er een streepje kaarsvet overheen trekt, dus als je het wil gebruiken om de kachel of open vuur aan te steken denk daar dan aan. Anders ben je zo door je paar krantjes heen.

Met oude kranten kun je prima je ramen lappen, je kunt er kleine kweekbakjes van maken om binnen moestuinplantjes op te kweken, je kunt ze gebruiken als morskleed bij vieze klusjes en knutselen (en daarna voor iets anders gebruiken).

Verder zijn ze prima te gebruiken om zelf kattenbakvulling van te maken. Dus als je een kat hebt die graag op de bak zit dan kun je aan de slag.

Schillen

Sinaasappelschillen, citroenschillen, mandarijnschillen (heel dun van het wit af geschild met een scherp mesje) nemen gedroogd (gewoon even een paar dagen op de verwarming) echt heel erg weinig ruimte in. In een goed sluitend en schoon potje bewaren als het echt dood en door droog is. Lekker om een schilletje in de thee te doen, limo van te maken met wat suiker en water en geeft smaak aan cake.

De rest van de witte schillen zijn te gebruiken als aanmaakblokjes.

Aardappelschillen! Want dat is lekker eten. 

Bananenschillen zijn ook lekker klaar te maken trouwens, maar niet goed te bewaren helaas.

Uienschillen kun je in water zetten en na een dagje trekken is het water prima plantvoeding geworden. In tijden van armoe kun je er misschien eens een slokje van nemen tegen een mineralentekort.

De netjes!

Wat je moet bewaren zijn de netjes van fruit uit de supermarkt. Komt ooit de nood aan de man dan kun je ze gebruiken als spons voor de afwas, om autoruiten makkelijk van vliegjes te ontdoen of om jezelf mee te wassen. Wel even de metalen klemmetjes er af knippen, ze krassen zo… 😉

Zaden en pitten

Als je nou een aardbei eet, of een tomaat, paprika, pompoen of meloen etc, denk er dan eens aan er minstens een paar pitjes vanaf te halen. Bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant en zo’n klein zaadje wordt gewoon weer een nieuw plantje als je het in de grond stopt. Ideaal in crisistijd en het neemt nauwelijks ruimte in. Laten drogen op een stukje papier en gebruiken wanneer het nodig is.

Ook gedroogde bonen, doperwten, tarwe etc kiemen nog prima.

———————————————————————————————————

Je hoeft niet meteen te beginnen, als je het maar gelezen hebt. Misschien vind je sommige dingen nu vies of raar maar mocht ooit de nood aan de man komen dan heb je wat extra kennis voor noodgevallen.

Hou het veilig en blijf gezond allemaal!

Als je lid wordt (geheel gratis en vrijblijvend) dan krijg je voortaan per mail een berichtje als er een nieuw artikel verschenen is.

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Als de economie instort…

Vlees invriezen