in

Hamsteren

Wel of niet doen? En zo ja, wát dan?

Waarom hamsteren mensen?

Momenteel wordt er steeds meer gehamsterd. Mensen maken zich zorgen dat binnenkort het wc papier op is of dat er geen knoflook en gember meer uit China aangevoerd gaat worden.

Terecht of niet?

Het is maar hoe je het bekijkt! Met een beperkt budget als een razende wc papier gaan inslaan lijkt me niet logisch. Besteed je centen dan liever aan nuttiger zaken.

Om je billen schoon te maken zijn er gezondere gratis manieren

Extra voorraad is altijd handig. Heb je het niet nodig dan heb je er geen last van. Beter mee verlegen dan om verlegen zei mijn oma altijd, en zo is het.

Als de grenzen gesloten worden, vliegverkeer stopt en de economie zo ongeveer op z’n gat ligt is er absoluut een risico dat bepaalde producten niet of moeilijk te verkrijgen zullen zijn.

Net elk product is echter belangrijk genoeg om in te slaan. Flessen cola, chips, zakken snoep, en heel veel wc papier is onzinnig.

Denk eraan dat je niet veel energie verbruikt als je je huis niet meer uitkomt, dat chips eten met een zere keel (van corona) ondoenlijk is en dat je dan ook niet graag cola of andere frisdrank met prik drinkt.

Maar wat dan wel?

Bedenk wat je gaat missen als de coronacrisis zo uit de hand gaat lopen dat de bakkers ziek zijn, de slager in quarantaine is en de distributie van de levensmiddelen in gevaar komt doordat chauffeurs uitvallen.

Zorg dat je basisartikelen in huis hebt waarmee je alle kanten op kunt:

Bloem – Zorg dat je pakken bloem of volkorenmeel in huis hebt. Van bloem kun je pannenkoeken bakken, brood, koekjes, je kunt er pasta van maken (gaat prima ipv het veel duurdere durum), pizza mee bakken, soepstengels, crackers maken, bladerdeeg, sauzen mee binden, soezen bakken, wafels bakken, noedeltjes maken, cakes bakken en natuurlijk echte kadetjes

Hamster goedkope bloem, die van de Lidl is echt perfect om fantastisch mooie broden mee te bakken.

Margarine of boter en olie – Vet geeft energie en smaak. Zonnebloemolie komt niet van Nederlandse zonnebloemen en olijfolie niet van Hollandse olijven. Als je dat gebruikt is het erg handig een flesje extra in huis te hebben. Frituurolie ook niet vergeten als je van frituren houdt.

Rijst – Rijst is ideaal, je kunt er alle kanten mee op. Gooi er een blik bonen doorheen en je hebt al een voedzame maaltijd. Gooi een hand in de soep ipv vermicelli. Kijk voor voordelige grote zakken want dan ben je voordeliger uit dan met de duurdere kleine pakjes.

Macaroni – Als je van gemak houdt en niet zelf pasta wilt gaan maken met de hand of een pastamachine. Ook ideaal in een rommelpotje of de soep.

Tomatenpuree – Ideaal om een aantal van te hebben. Voor op de pizza, door de macaroni, als dipsaus bij brood, door de bonen, bij de rijst. Wel eerst even ontzuren. Dus de inhoud van het blikje in een pannentje doen met vijf blikjes water en zacht laten pruttelen tot het wat ingekookt is en er sausig uitziet. Lekker met uitjes erdoor en kruiden. Ideaal om tomatensoep mee te maken

Vlees in blik – Corned beef, smac, luncheon meat, knakworstjes, ham, ballen gehakt, hamburgers, paté of zelfs eend in blik. Lang houdbaar en ideaal als je even geen vlees meer in de vriezer hebt en niet kunt bestellen.

Houdbare zuivel – Blikjes gecondenseerde melk (ook heerlijk om chocolademelk mee te maken, een volle theelepel kakao,1 dessertlepel melk op een mok, aanvullen met kokend water), blikken melkpoeder (Nido of two cows), pakken buiten de koelkast houdbare melk, vla en slagroom.

En kijk voor een grootverpaking eieren die je lang houdbaar bewaard

Gist en bakpoeder – om broden, pannenkoeken, cakes en koekjes te bakken.

De vriezer

In de vriezer kun je voornamelijk diepvriesgroente, vlees, kip, waterijsjes (als je ziek wordt en een zere keel hebt en koorts dan is dat vast wel lekker), zakjes geraspte kaas,  maar vooral een zak met diepvries paprikareepjes, broccoli en andere vers ingevroren groente, een zak patat en bijvoorbeeld vlees.

Let op met verpakkingen van vlees, die handige doosjes van de supermarkt nemen enorm veel ruimte in. Doe het per portie plat in een ziplock zakje. Gehakt kun je helemaal pletten zodat het makkelijk in de vriezer past en sneller ontdooit.

Conserven

Blikken of potten soep, groente, appelmoes (gekoeld ook lekker bij een zere keel en koorts) en augurken en bv zilveruitjes.

En de rest

En verder houdbare en nuttige dingen als jam, pindakaas, koffie, thee, limonadesiroop, gedroogde bonen, bouillonblokjes, gist, suiker, koffiemelkpoeder, aardappels, ketchup, mayonaise, kruiden en specerijen, uien, een pompoentje, erwten etc.

Medicijnen nodig?

Aangezien er veel grondstoffen voor medicijnen uit het buitenland komen is de kans dat de productie van medicijnen gaat stagneren, of door een distributie probleem niet meer aankomen waar wij ze willen hebben.

Het is altijd handig een doosje gewone pijnstillers in huis te hebben en een vitamine c is ook lekker om op te sabbelen als je ziek bent en keelpijn hebt. Overdrijf het echter niet, het zijn niet de middelen je zorgen dat je geneest.

Medicijnen op recept kun je overleggen met je huisarts. Wanneer het voor medicijnen is die wanneer niet beschikbaar jouw leven in gevaar brengen dan is waarschijnlijk best uit te leggen dat je voor het veilige gevoel graag wat extra in huis wil hebben.

Hou het veilig!

Met een blok zeep doe je hartstikke lang, sla er dus gerust twee van in. Aangezien we vaak onze handen moeten wassen geen overdreven gedachte.

Handgel. Altijd handig, vooral voor onderweg. Je hebt er echt maar een drup van nodig, meer is niet beter en zorg dat je echt je handen ermee “wast”.

En haal misschien wat extra waspoeder of vloeibaar wasmiddel in huis.

Ik wens iedereen het beste toe. Als je in quarantaine geplaatst wordt kun je niet even snel de deur uit voor je pakkie shag etc. Zorg dat je stopt met je verslavingen of dat je voldoende in huis hebt.

Doe effe normaal!

Het is echt niet nodig om van alles tonnen in te slaan. Zorg gewoon dat je voor zeker veertien dagen genoeg in huis hebt, als je wat bezorgder bent wat meer.

Alles opkopen zonder rekening te houden met anderen is echt onaangenaam, hou je dus in. Jij hebt echt geen 20 stukken zeep of wat dan ook nodig.

En nu: Handen wassen en over tot de orde van de dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Meer thee zetten van één theezakje

Broodjes bakken zonder oven