Watermeloenschil inmaken

Foto: Dani

Watermeloenschil inmaken

Watermeloenschil inmaken is een geweldige eerste stap om bewuster met je eten om te gaan.

Wanneer je het eenmaal geproefd hebt ben je verkocht.

Zo lekker!

Dit smaakvolle bijgerechtje, want dat is het, zet je op een leuk klein schaaltje midden op tafel met prikkertjes erbij.

Heerlijk bij een rijsttafel, een stevige rommelpot met bonen, bij vlees, kaas of bij een andere nogal machtige maaltijd.

Ik ben er echt heel erg gek op en ik heb dan ook altijd wel een voorraadje in huis.

Weggeven doe ik nog maar zelden omdat ik altijd tekort lijk te hebben. Sorry!

Foto: Dani

Nodig:

1 kilo watermeloenschil (waar nog een beetje rood aan mag zitten, zoals op de bovenste foto)

750 ml witte azijn

350 g suiker

3 cm verse gember in dunne plakjes

8 peperkorrels

8 kruidnagelen

8 pimentbollen

1 pijpje kaneel

1 grote steranijs

250ml water

1 eetlepel mosterdzaadjes

zout

Bereidingswijze

4 tot 8 kleine uitgekookte potjes met uitgekookte draaidekseltjes of goede beugelpotjes (niet de hele goedkope sierpotjes!)

Schil het groen van de schil af met een dunschiller. Het makkelijkst doe je dat nadat je de schil in repen van anderhalve centimeter breed gesneden hebt.

Er mag aan de binnenkant nog een dun randje rood vruchtvlees zitten van ongeveer 1mm dik.

Het ziet er leuk uit met wat rood maar hou het echt heel dun want het wordt anders wat snotterig. Uiteindelijk wordt het toch mooi amberkleurig allemaal.

foto: Dani

Snijdt de geschilde meloenschil dan in vierkantjes ter grootte van anderhalve cm o.i.d.

Foto: Dani

Doe ze in een pan met water (ongeveer een liter) en gooi er een flinke eetlepel zout bij en zet op het vuur.

Als het kookt: 5 minuten laten koken en dan afgieten.

Foto: Dani

Alle andere kruiden en azijn met een een flinke theelepel zout in een andere pan doen met het water en aan de kook brengen.

Laat even een half uurtje heel zacht pruttelen om de smaken goed los te maken.

foto: Dani

Gooi nu de stukjes meloen in de kruidige azijn en laat nog even aan de kook komen.

Schep dan alle kruiden en meloen eruit en leg het in een brandschone pan.

Breek het pijpkaneel in meerdere en dan liefst lange stukken.

En dan de potjes in

Foto: Dani

Doe de blokjes meloenschil met een zeer schone stalen lepel in de potjes tot twee cm onder de rand en stamp niet aan maar zorg wel dat er geen grote loze ruimtes zitten waar nog makkelijk een blokje inpast, zeg maar.

Stop van elke specerij wat in het potje

Schenk het kokende zoetzuur in de potjes via een trechter. Let op dat er geen belletjes in de potjes ziten! 

Kwestie van even het open potje even snel op een doek op het aanrecht te tikken of anders met een schone metalen prikker even het belletje aanprikken zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

Draai direct het dekseltje stevig op de pot.

Niet ondersteboven draaien, het is zo dun als water en kan er dan uitspuiten! Gewoon laten afkoelen dus, op een dubbelgeslagen theedoek.

Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder het wordt. Op z’n allervroegst na vier weken openmaken maar hoe langer je het laat staan hoe voller de smaak wordt.

En nee, andere meloenschillen zijn er niet geschikt voor voorzover ik weet. Helaas…. 😀

Eet smakelijk!

Foto: Dani

Op de bovenste foto zie je potjes met een dekseltje. Dit zijn de echte potjes van le Parfait. Gebruik nooit de goedkope maar oh zo leuke potjes van bijvoorbeeld de Action. Dat zijn geen weckpotten maar bewaarpotjes. Je kunt er dus prima macaroni, suiker etc in bewaren. Of drop, gummetjes etc.

Foto: Dani

Goedkoper is het gebruik te maken van leuke potjes die je anders weg zou gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bananenschillencurry (vegetarisch/veganistisch)

Lekker lui moestuinieren