in

Watermeloenschil inmaken

Het lekkerste zoetzuur dat er bestaat

Foto: Dani

Een heel bijzonder recept met watermeloenschil

Als je zoekt naar een heel bijzonder maar vreselijk lekker recept voor een watermeloenschil dan zit je hier helemaal goed.

Het klinkt je misschien vreemd in de oren want meloenschil is tenslotte helemaal niet lekker.

Nee, maar dat is een rauwe aardappel ook niet. En een hap rauwe bloem is ook niet te hachelen. Maar je kunt er heerlijke dingen van maken, nietwaar? Zo is het ook met de schil van een watermeloen. Doen dus, zodra je de eerste watermeloen op hebt.

Zoetzure sidedish

Het is echt zalig bij een vleesmaaltijd, maar ook bij bijvoorbeeld een bonenschotel. Als extra zoetzuurtje bij een kaasplankje of in plaats van een augurkje op een prikkertje kaas en worst (jawel, de jaren 70 zijn weer helemaal hip!)

Watermeloenschil inmaken
Foto: Dani

Wat dacht je ervan om een eenvoudige stamppot een wat sjieker aanzien te geven door er een schoteltje met wat blokjes meloenschil naast te serveren? Of bij een stevige rommelpot. Ach wat, het is bijna overal lekker bij!

Nodig:

1 kilo watermeloenschil

750 ml witte azijn (10% voor wie in een land woont waar er verschillende sterktes zijn)

350 g suiker

3 cm verse gember in dunne plakjes

16 peperkorrels

8 kruidnagels

16 pimentkorrels

1 pijpje kaneel

1 heel sterretje steranijs

250ml water

zout

4 tot 8  uitgekookte potjes met uitgekookte draaidekseltjes.

Watermeloenschil inmaken: Het recept

Schil zorgvuldig het donkergroen van de schil af met een dunschiller. Er mag nog een dun randje rood vruchtvlees aan de schil zitten van ongeveer 1mm dik. Echt niet dikker of al teveel want het wordt wat zompig maar staat wel mooi.

Ik snij de schil eerst in repen van anderhalve cm breed want dat schilt dan veel makkelijker. Snijdt de geschilde meloenschil in vierkantjes ter grootte van anderhalve cm o.i.d.

Doe ze in een pan met water (ongeveer een liter) en gooi er een eetlepel zout bij en zet op het vuur. Als het kookt: 5 minuten laten koken en dan afgieten.

ingemaakt watermeloenschil
Foto: Dani

Alle andere kruiden, specerijen, water en azijn met een een flinke theelepel zout in een andere pan doen en aan de kook brengen.

En dan ga je de watermeloenschil inmaken

Doe de blokjes in de potjes tot twee cm onder de rand en stamp niet aan maar zorg wel dat er geen grote loze ruimtes zitten waar nog makkelijk een blokje inpast, zeg maar. Kwestie van even het potje op een doek stampen of anders even met een schone metalen prikker prikken zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

Schep de kruiden uit de pan en doe in elk potje wat van elk kruid/specerij. Breek het kaneelstokje in de lengte in stukken.

Schenk het kokende zoetzuur in de potjes met een schone trechter en draai direct het dekseltje stevig op de pot.

Niet ondersteboven draaien, het is zo dun als water en kan er dan uitspuiten! De omdraai methode is allang achterhaalt. Het levert meer risico op brandwonden op dan voordeel. Zonder omdraaien trekt je potje ook perfect vacuüm.

Gewoon laten afkoelen dus, op een dubbelgeslagen theedoek.

Wachten tot het op smaak gekomen is

Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder het wordt. Op z’n allervroegst na vier weken openmaken maar hoe langer je het laat staan hoe voller de smaak wordt.

En nee, andere meloenschillen zijn er niet geschikt voor.

En nee, niet alle potjes zijn geschikt. De goedkope potjes uit goedkope winkels zijn meestal geen weckpotjes of inmaakpotjes. Ze zijn gemaakt om voor de sier neer te zetten met droge producten zoals rijst of macaroni, gummetjes of kralen.

Goede potten kun je prima online kopen en losse extra dekseltjes ook. De dekseltjes echt niet hergebruiken, vooral niet wanneer er zoetzuur in de pot heeft gezeten. Want je ziet het misschien niet direct maar zoetzuur tast dekseltjes net zo goed aan als je tanden.

Koop dus betrouwbare potten en deksels dan weet je heel zeker dat je op dat vlak niet teleurgesteld gaat worden want dat zou doodzonde zijn van je werk.

Klik hier om de beste potten te vinden.

12 potten met deksels van hoge kwaliteit. De glazen potten kun je eindeloos hergebruiken zolang ze niet beschadigd zijn.

Heel veel succes en ik weet zeker dat je ervan gaat smullen!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

nootjes maken van tuinbonen

Nootjes maken van tuinbonen

Zelf shoarma maken met zelfgemaakte schoarmakruiden

Shoarmakruiden zelf maken