in

Voedermais

Authentieke tortilla’s maken voor minder dan 1 Euro pppd

Voedermais, wat is dat?

Ik kan me zo voorstellen dat veel mensen geen idee hebben dat er een mais bestaat die bijna overal alleen voor dieren geschikt geacht wordt. Toch is het zo. Veevoer, zeg maar. Behalve in landen waar men maistortilla’s maakt en eet.

En dan wel echte tortilla’s en niet de vreemde wrap-achtige dingen die in Nederland voor maistortilla door moeten gaan. Qua smaak totaal anders, in positieve zin en het vult echt enorm.

Van één zo’n ding zat ik dus serieus zes uur propvol. Nee, niet hartstikke vet, geen toegevoegde suikers of andere fabrieksrotzooi.

Nixtamaliseren!

WATTES??? Nee, echt ik heb het goed geschreven! Nixtamaliseren is wat de Azteken duizenden jaren geleden al deden met voedermais om er voedzame en lekkere maisproducten  van te maken. En nu doet men dat nog steeds.

Tegenwoordig wordt het meestal in fabrieken gedaan en koopt men  er kant en klaar genixtamaliseerde, gedroogde en gemalen mais zodat je er thuis alleen wat water bij hoeft te gooien.

Maar als je zelf aan de slag wilt dan kan dat prima. Ik heb het gedaan en gegeten en ik leef nog! En  het kost ook echt geen rochel.

Goedkoop!!

Voor een prepper ideaal en helemaal in tijden van armoe. Voor nog geen gulden (piep niet, ik had het ook over Azteken en die bestaan ook niet meer) per dag eet je je buik rond.

Als je in de zomer je eigen groenten uit de moestuin haalt ben je meer dan de helft goedkoper uit, eet je een dag je buikje rond.

Voedermais kopen en nixtamaliseren

Zoek online naar voedermais of misschien ken je een boer waarmee een dealtje te sluiten is.

Goed, Voedermais heeft als nadeel dat het de vitaminen en mineralen niet loslaat als je het zou eten op welke bekende manier je het ook zou bereiden en je verteerd het harde spul amper.

Ga je dus uitleggen dat je het zelf gaat eten dan krijg je verhalen te horen dat het daar niet geschikt voor is, niet naar luisteren want wat bedacht ooit een dappere, slimme of krankzinnige Azteek ooit?

Kom, laat ik eens wat voedermais in de calcium hydroxide of houtasloog gooien en koken, eens kijken of het oplost.’

Nou helemaal oplossen deed het niet maar het rook vast toen ook al fantastisch lekker! En het vult flink en het is hartstikke gezond! Na nixtamaliseren dus. Want nixtamaliseren doe je met een bijtend goedje, calcium hydroxide (dat is GEBLUSTE kalk, foodgrade!) of houtasloog dus, de harde buitenste laag van de mais oplossen.

En toevallig kan men van genixtamaliseerde mais wél vitaminen en mineralen opnemen!

Hoe en wat??

Hier gaan we! Als je alles in huis hebt, een halve liter voedermais om het eens uit te proberen en minstens 30 gram calcium hydroxide óf een liter houtasloog, klik HIERRRRR voor werkwijze om zelf houtasloog te maken, dan kun je aan de slag.

Recept en werkwijze voor echte Mexicaanse tortilla’s

Stap 1

Het begint saai. De voedermais moet “gelezen” worden. Dat houdt in dat je elke korrel even bekijkt. Gebroken korrels en met stukjes eraf haal je eruit, net als eventuele steentjes etc.


Stap 2

Dan gooi je de goede korrels in een RVS pan die groot genoeg is om de korrels te laten verdubbelen in volume.

Gooi er zoveel loog bij dat het ruim onderstaat of maak een liter water aan met 30 gram calcium hydroxide en gooi dat over de maiskorrels.

Stap 3

Breng de pan aan de kook, liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte, laat zachtjes doorsudderen tot het buitenste vliesje oplost. Dat zie je door en met een rvs lepel eentje uit te scheppen en er even met je duimnagel overheen te krabben.

 

Komt er een bruinige geleiachtige derrie van de korrel? Dan haal je de pan van het fornuis, deksel er op en laat maar een uur of 8 staan.

Zet de mais op een veilige plek waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen!

Stap 4

 

Na een uur of 8 check je even. Het water zal nu van pisgeel (de loog) naar ongezond bruin gegaan zijn. Goed teken!

Steek je hand er in en grijp een handje mais, knijp er eens een beetje in. Ze voelen glibberig en slijmerig en als je blijft rondknijpen in de pan dan veeg je zo het opgeloste laagje van de korrels.

Ververs regelmatig het water terwijl je het wast. Wrijf het tussen je handen, roer, knijp, doe iets maar doe het stevig. Die hele glibberige laag moet er volledig af zijn. Als het water niet meer verkleurd na verversen dan ben je goed bezig. Ververs het daarna nog 2 keer voor de zekerheid en veiligheid.

Als de korrels wat stroef gaan voelen ben je klaar met het wassen. Je ziet dat de korrels groter zijn geworden en misschien iets van kleur zijn veranderd, klopt helemaal!

En mocht je nog geen laag gelei hebben dan wacht je nog wat langer.

 

Stap 5

Pak nu de stevige blender, gooi de mais er in en zet de blender aan. Of maal het in een molen als je ie hebt. Fijnmaken in een vijzel mag ook maar daar was ik nou eens te lui voor.

Probeer het eerst droog te malen. Schenk dan een drupje water bij maar echt zuinigjes aan! Je hebt zo teveel en dan wordt het te dun. Had ik ook…

 

Probeer te malen tot een heel glad en soepel deegje waarvan je balletjes kunt draaien. Maar als je van een iets grovere structuur houdt mag dat ook. Voeg een heel klein drupje olie toe en eventueel een snuf zout.

Stap 6

Draai er flinke pingpongballen (of gooi een kledder deegje met iets teveel water in de pan en plet aldaar…) van en  leg die een voor een tussen twee vellen plastic van bv een ziplock zak die je open geknipt hebt.

Stap 7

Neem dan een pan met een platte bodem en druk die bal deeg, die nu masa heet, plat en tot ongeveer 5mm dik.

Probeer echt te zorgen dat de tortilla aan alle kanten even dik is door er bv twee latjes naast te leggen zodat je de pan niet verder naar beneden kunt drukken en het recht gaat. Of je bestelt een tortillapers!

Ik bestelde dus maar wanhopig een tortillapers… Want ongelijke tortillas bakken gewoon niet goed en ik was ondertussen witheet, ik ging niet verliezen van een tortilla to be!

De temperatuur is  ook een dingetje… Te heet dan worden ze droog aan de buitenkant en gaan ze barsten, niet heet genoeg dan gebeurd er erg weinig. Je vind het wel uit!

 

Ik deed stoer de methode van klodder of balletje in de hete maar niet loeihete koekenpan met dikke bodem, dan snel een velletje folie (ja, chipszak, voor de nachocheese smaak, hahaha!) er op leggen en in de pan pletten (geen kracht voor nodig!) tot ongeveer 4mm dikte.

De bedoeling is, minuut aan de ene kant bakken, omdraaien en nog een minuut en dan weer terugdraaien en nog een keer een minuut. Als het goed is zie je dan net aan lichtbruine vlekjes ontstaan. Klaar!

Stap 8

Beetje kaas er op smelten natuurlijk na de 2e keer draaien. Geen Mexicaanse kaas maar een beetje hollandse jong belegen. Beter had ik niet in huis en beter is her in de wijde omgeving niet te krijgen.

Maar de geur… Echt, ik voelde me een big nacho cheese mama. Het ruikt echt spectaculair lekker…

Stap 9

En waar belegde ik mijn eerste homemade genixtamaliseerde, gemalen en gebakken tortilla mee? Rauwe paprika, tomaat en ui, het beetje kaas natuurlijk, twee eetlepels rode kidneybonen uit een goedkoop blikje dat ik in de kast vond, beetje pittige peper en wat kruimels vlees die ik uit de juspan gevist had.

 

Eindgeleuter van een blij mens:

Geloof me, ik heb heel kleine handjes, dit is dus geen grote tortilla!

Dit was echt waanzinnig lekker. Echt! Ik verwachtte er niet meteen een geweldige tortilla van. Ik had ondertussen wel door dat het geen makkie was. Maar wat kan mij de vorm schelen in tijden van armoede en honger? Maar de smaak, het mondgevoel… Sodemieters, wat was dit lekker zeg!

Nu ik dit schrijf loopt het water mij weer in de mond. Zalig en heel anders dan we in Nederland gewend zijn over het algemeen.

Aanrader!

Als was het maar dat je 30 kilo voedermais in huis haalt en beschermt tegen ongedierte, voor arme tijden. Of dat je, als er voedseltekorten ontstaan zijn, jij weet hoe je voedermais eetbaar kan maken en nog gezond ook.

Oh ja, dit ene kleine tortillaatje zorgde ervoor dat ik echt propvol zat. Zes uur lang! Ik heb zelfs mijn lunch uitgesteld en twee uur later dan normaal nog zo’n tortilla gegeten waarna ik mijn avondeten moest verschuiven. Ik ben geen grote eter maar dit was bizar.

Morgen ga ik weer mais in de week zetten. Een grotere batch. Want het deeg is prima in te vriezen voor later gebruik en dat ga ik dus doen.

Geschatte kosten:

Dit ga ik zeker vaker maken. Ik zal wel moeten trouwens want ben zo arm als een kerkrat zonder enig inkomen en die drie tortilla’s per dag kosten me ongeveer 10 cent per dag als mijn moestuin van de zomer oogst geeft en nu zo’n 15 cent nu ik alles moet kopen.

Zonder vlees is het meteen vegan trouwens en aangezien mais glutenvrij is ook voor coeliakie patienten te eten.

En mocht je trek hebben in echte Mexicaanse knapperige taco’s dan bak je een tortilla in de oven knapperig. Of je maakt er tortillachips van door stukken tortilla in de oven te leggen en er een beetje zout over te strooien. Heerlijk met een dippie van verse tomaten, paprika, ui, beetje hete peper, teentje knoflook en een kneep ketchup uit de blender.

Wie durft??

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Houtas

Vacumeerzakken kopen