in

Sweet chillisaus

Foto: Dani

Chilisaus, lekker op van alles

Wie de lekkerste wil hebben maakt het gewoon eenvoudig zelf. De ingrediënten zijn volgens mij wereldwijd te verkrijgen dus ook wie in den vreemde vertoefd waar het niet kant en klaar te koop is kan er weer van genieten. Maken is eenvoudig en de smaak is echt lekkerder dan van de kant en klare saus.

Wat heb je nodig?

  • Een staafmixer of een vijzel
  • een wijde pan voor makkelijk inkoken
  • rubber handschoentjes om de pepers schoon te maken (als je dat nodig vind)
  • 3 mokken suiker (doodgewone suiker is prima!)
  • 3 mokken azijn (gewone witte, voor degenen in Hongarije: 10%)
  • 3 mokken water
  • 2 afgestreken eetlepels zout
  • blokje verse gember van ongeveer 2×2 cm
  • hele bol schoongemaakte knoflook
  • ongeveer 20 gewone maat rode chilipepers. Heb je kleintjes of juist hele grote? Pas de hoeveelheid dan aan. Het komt niet op een peper meer of minder aan.

Hoe ga je te werk?

Gooi alle mokken, behalve één mok water, in de pan en zet op het vuur en breng aan de kook. Draai het gas laag en laat zacht pruttelen.

Gooi het zout erbij en de gember.

Maal de knoflook fijn met de staafmixer of wrijf het fijn in de vijzel. Het hoeft echt geen pasta te worden, stukjes en sliertjes maken echt niet uit. Raspen mag natuurlijk ook.

Gooi de knoflook in de pan.

Maak de pepers schoon, maak je niet te druk om zaadlijsten maar bedenk wel hoe pittig je de saus wilt. Hoe meer pitjes, hoe heter.

Maal de pepers tot de stukjes zo groot zijn als je gewend bent te zien in chilisaus.

Liever iets te groot dan te klein! Te klein gaat ten koste van de mooie doorzichtigheid van de saus en dat is zonde.

Loeiheet

Laat de suikerzooi op het vuur rustig een paar uurtje inkoken. Doe dan de chilipepers erbij en laat rustig inkoken tot je nog maar de helft van waar je mee begon overhebt in de pan. Nu even een beetje op gaan letten want anders heb je een pittige suikerkoek in de pan. Dat is niet lekker en lastig schoon te maken… 😉

Eventueel kun je nog, heel voorzichtig, de staafmixer door de saus halen om knoflookstukjes en gember nog te pureren.

Foto: Dani

Potjes en flesjes vullen

Roer af en toe eens en laat wat druppels op een schoteltje vallen, wanneer het dikker is geworden en druipt zoals chilisaus gewoonlijk doet zet je het vuur uit en vul je een kraakheldere, uitgekookte fles met dito dop, of potjes met schroefdeksel met de loeihete saus.

Zet de fles of potjes met stevig vast gedraaide dop of deksels gewoon overeind weg om af te koelen.

Op de kop zetten is volledig achterhaald en nog gevaarlijk ook. Mocht een deksel lekken of losschieten dan loop je het risico kokende suiker over je heen te krijgen en dan is echt heter dan gekookt water. 

De saus is na afkoeling meteen te gebruiken en heerlijk. Ongeopende potten blijven in de kast jaren goed als je schoon gewerkt hebt.

Eenmaal geopend blijft een pot ook nog heel lang goed, let wel op dat je alleen met schone lepels in de pot gat zodat je geen vuiligheid in de pot achterlaat.

Eet smakelijk!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kvass maken. broodbier!

Kerrie zelf maken