in

Stroopwafels maken

Foto: Dani

Stroopwafels maken

Stroopwafels maken is even wat werk maar dan heb je ook echt iets heerlijks.

Niet te vergelijken met de, absoluut niet, ambachtelijke stroopwafels die je her en der kunt kopen bij kraampjes en karretjes. De door  hun gebruikte aangemaakte stroop en beslag komen rechtstreeks uit de fabriek vandaan.  Vandaar dat stroopwafels altijd hetzelfde smaken.

Een hit in elk buitenland

Ikzelf ben er gek op. Een echte Hollandse koek die ook door bijna elke toerist zeer gewaardeerd wordt. Dus of je nu in Nederland woont of in een ver buitenland, bak eens een stapel stroopwafels en verras familie en vrienden.

Wat heb je nodig voor de wafels:

    • Een stroopwafelijzer. Dat kan een elektrische zijn maar ikzelf heb een ouderwetse die boven een hittenbron gehouden moet worden. 
    • 200 gram boter
    • 100 gram witte basterdsuiker
    • Snufje zout
    • 1 medium groot ei
    • 50 ml melk
    • 6 gram bakpoeder
    • 410 gram bloem
    • ¼ theelepel kaneelpoeder
    • Extra klontje zachte boter (om het wafelijzer in te vetten)
    • Een bakkwastje

En voor de stroopvulling:

  • 400 gram stroop (geen schenkstroop!)
  • 220 gram donkere basterdsuiker
  • 65 gram boter
  • theelepel kaneelpoeder

Alles in huis? Dan kun je aan de slag!

Smelt de boter maar laat niet bruin worden, meng het met de basterdsuiker, het zout, het ei en de melk.

Meng het bakpoeder, kaneel en zout door de bloem en meng dat mengsel dan weer door de botermix tot een glad deeg ontstaat.

Niet te lang kneden, even snel snel tot alles gemengd is, dat is alles.

Laat het deeg in een kom en met een doek afgedekt een uurtje rusten bij kamertemperatuur.

Het deeg rust, jij niet

Foto: Dani

Jij kunt ondertussen de stroop gaan aanmaken. Meng daarvoor op een heel laag vuurtje de stroopingrediënten en roer tot alle suiker opgelost is. Breng het NIET aan de kook. Het mag niet te heet worden. Als de boter eenmaal gesmolten is draai je het vuur uit en blijft roeren tot alle suiker opgelost is. Vlak voor je gaat bakken warm je de stroop even op op een heel laag vuurtje.

Balletje balletje

Foto: Dani

Vorm van het deeg balletjes van circa 30 gram (voor een grote wafel) of 15 gram (voor een kleine wafel) en leg ze pakklaar op een schaal of bakplaat.

Vet het wafelijzer in met een kwastje met een beetje boter en bak de balletjes tot goudbruine wafels (zo’n 2 minuten).

Foto: Dani

Let op dat je, met je het wafelijzer niet té hard dichtknijpt of aandrukt.

De wafel moet stevig aangedrukt worden maar moet wel ongeveer 3mm dik worden. Het deeg zet uit wanneer je het aandrukt en bakt dus let erop niet te snel los te laten.

Draai het ijzer na een dikke minuut om en bak de andere kant nog even.

Snijden

Snijd de wafels direct na het bakken doormidden met een scherp mes zonder kartels. Maak er dus zeg maar twee wafels van.

Bestrijk één kant voorzichtig met de aangemaakte warme stroop en leg ze weer op elkaar. Let op dat je de laag niet te dik maakt en druk voorzichtig aan.

Let op dat je heel snel werkt

Zodra de wafel afkoelt zal het breken als je probeert te snijden of te laat aandrukt.

Als je ze echt zo netjes en strak wilt hebben als in de winkel dan neem je een ronde uitsteekvorm die iets kleiner is dan je stroopwafel en steek je er keurige stroopwafels mee uit. Bewaar de snippers in een bakje voor de kinderen of om door bijvoorbeeld zelfgemaakt ijs te kruimelen. Ook dit moet wel gedaan worden wanneer de wafels en stroop nog goed warm zijn.

Als je ze niet uitsteekt, zien de wafels er wat ambachtelijker en echt homemade uit.

 

Het is een flink klusje, echt… Maar als je daarna naar jouw zelfgemaakte stapeltje stroopwafels kijkt zwel je van trots, wedden?

Of je nu appelstroop, pruimenstroop of voor mijn part kersenstroop gebruikt, het is echt heerlijk! Natuurlijk kan gewone suikerstroop ook maar dan heb je wel het zoet maar mis je net dat fruitige. Ach wat, alsof je dat mist als je een heerlijke suikerstroopwafel bij de koffie kunt geven… Welnee, ook echt lekker!

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Geld nodig

Vergeten geld