Kerrie zelf maken

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik
Foto: CC0 Public Domain
Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

 

Kerrie zelf maken

Sommige van de lezers wonen in gebieden waar niet of lastig aan kerrie te komen is, anderen willen misschien gewoon eens proberen om hun eigen mix te maken.

Meer dan een kommetje, een eetlepel en een theelepel heb je niet nodig naast de kruiden. Je kunt natuurlijk het recept aanpassen aan de hoeveelheid die je vermoedt nodig te hebben en het komt echt niet op een snufje meer of minder aan. Het is geen hogere wiskunde, het wordt heus wel lekker!

Hier is het basismengsel dat ik maak. Dit is echt de basis en voor de echte kerrie liefhebber wat saai waarschijnlijk.

2 eetlepels kurkuma (als je daar niet aankomen kan ben je mooi in de aap gelogeerd…)

2 eetlepels koriander

1/2 theelepel komijn

1 1/2 theelepel zwarte peper.

Je kunt je mengsel nog uitbreiden met bijvoorbeeld een halve theelepel kardamom, fenegriekzaad, venkel, kruidnagel, kaneel, mosterdzaad, gember, laos of anijszaad. 

Het gaat in alle gevallen om poeder. Heb je geen poeder van bepaalde producten dan is het zaak te gaan drogen en malen.

Maak lekker je eigen kerriemix, geef het een naam die jij leuk vindt en wanneer je de smaak niet helemaal top vindt dan pas je de smaak aan door iets anders wat meer toe te voegen.

Pittig maken doe je door chilipoeder toe te voegen naar smaak.

Je kunt ook nog de kruiden tot een smaakexplosie brengen door ze in een droge pan op een laag vuurtje even te laten kleuren zonder de kurkuma. Even goed doorroeren en dan op een plat bord af laten koelen en daarna de kurkuma toevoegen.

Nou, zo makkelijk was het dus…

Mocht je grotere hoeveelheden willen maken bedenk dan dat het eenvoudig is om de hoeveelheden te vergroten door van een eetlepel een kopje te maken qua hoeveelheid.

Mij hoor je dus niet meer mopperen dat ik niet of nauwelijks aan goede kerrie kan komen. Ik maak voortaan mijn eigen mix wel!

Eet smakelijk!

17 Comments

  1. het zijn ingrediënten die ik allemaal in mijn kastjes heb staan, dus misschien gewoon eens zelf maken. Ik denk er niet snel aan om dit te doen. ook omdat ik het in mijn kast heb staan, maar het is natuurlijk lekker om naar eigen smaak te maken.

    • Je custom-made kerrie zal je heel goed bevallen, denk ik. Kant en klaar is natuurlijk lekker makkelijk maar zelf gemixt geeft het net even wat bijzonders. Eet smakelijk en veel succes met je eigen mix!

    • Je zelfgemaakte kerrie kun je helemaal aan je eigen smaak aanpassen. Altijd goed! En voor een lekkere kip met kerrie mag je mij altijd wakker maken. Succes en eet smakelijk!

    • Ja hoor! Waarschijnlijk vind jij koriander naar zeep smaken. Daar kun je niks aan doen en is een bekend verschijnsel. Leuk om te weten is dat jij, en alle andere mensen die vinden dat koriander naar zeep smaakt het OR6A2 gen hebben. Zoek het maar eens op! Maak jij je eigen kerriemix maar lekker zonder zeepsmaak! Eet smakelijk!

    • Ik ben ook echt een kerrie en curry liefhebber.De gewone Nederlandse kerrie vind ik ondertussen helemaal niet zo lekker meer. Maak lekker je eigen mix voor “gevorderden”!Heel veel succes en eet smakelijk!

  2. Ik sta er niet eens bij stil dat ik het ook zelf zou kunnen maken. Ik koop inderdaad altijd zo’n potje en gebruik het regelmatig, maar misschien is zelfgemaakt wel lekkerder. Dus toch maar eens proberen.

    • Kerrie is geen kruid, kerrie is een kruidenmix. Er is wel een plantje dat kerrieplant heet maar daar wordt geen kerrie gemaakt. Het is net zoiets als speklapjesmix, dat groeit ook niet kant en klaar aan een plant maar is een mengsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sweet chillisaus

Gesprekje over het hekje met Piroska. Een zelfvoorzienende dame in Hongarije!