Kadetjes bakken
Echte zachte witte kadetjes bakken kun je heel goed zelf.
Kadetjes zijn zo Nederlands dat ze volgens mij nergens anders te krijgen zijn.
Verlangen
Wie verlangt er nou niet af en toe naar een heerlijk wit kadetje met kaas, ham of welk ander beleg dan ook? Kadetjes, en dan vooral kadetjes uit je eigen oven maken van elke zondagochtend een genietmomentje.
Gewoon doen dus! Hou je aan het recept, dan is mislukken eigenlijk onmogelijk.
Wat heb je nodig?
- een pond bloem. Lidl geeft beste resultaat!
- 40 gram margarine of ongezouten roomboter
- 230 ml lauw water
- 55 gram losgeklopt ei
- Afgestreken theelepeltje zout ofwel 12 gram
- 6 gram gedroogde gist (uit die kleine zakjes maar daar zit 7 gram in dus even wegen)
- 30 gram suiker. Gewone witte kristalsuiker is perfect
- 30 gram volle melkpoeder (geen coffeecreamer of zuigelingenmelk maar echte melkpoeder van bijvoorbeeld Nido
- een klein beetje zonnebloemolie om je aanrecht mee in te vetten
Een bakkwast, bakpapier en ovenplaat met bakpapier of siliconebakvel, ovenrooster
Als laatste wat gesmolten margarine of roomboter om de kadetjes mee te bestrijken.
Mengen
Meng alle dik gedrukte ingrediënten in een flinke kom en kneed het tot een klontloze gladde bal. Wanneer alle bloem etc opgenomen is in de bal smeer je een dun laagje olie op je werkblad (aanrecht of schone gladde tafel) en dan begint het echte kneden.
Kneden
Met volle handen het deeg knijpen, uitrekken door het met de muis van een hand van je af te duwen over je werkblad, het weer in elkaar te drukken en dat herhalen tot het echt een mooi glad deeg geworden is.
Denk niet te licht over kneden. Als je het goed doet is het topsport. Wie wat tuttig met de vingertopjes staat te prikken en aaien kan beter naar de bakker gaan. Kneden is mishandeling. Denk dus aan de billen van je lief tijdens een eh… Ok…. Of anders aan het gezicht van iemand die wel een pak slaag kan gebruiken.
Stomp het, wurg het, leg het in de knoop, rol het uit en vouw het weer op, en hou dat gewoon echt een half uur non stop vol.
Eerste rijs
Giet een halve eetlepel zonnebloemolie in de schone beslagkom en smeer dit met een hand uit over de hele binnenkant. Heel dunnetjes. Wat er teveel is giet je er uit.
Leg de bal deeg in de beslagkom en dek de kom af met een vochtige schone theedoek of trek er een plastic tasje overheen. Zet het weg op een tochtvrije en warme plek. Naast de verwarming bijvoorbeeld als die brandt of in de zomer op de vensterbank.
Pas op met huisdieren. Jouw hond zal niet de eerste zijn die gillend van ellende met een bal steeds verder uitzettend deeg in de maag naar de dierenarts gebracht moet worden!
Je deeg staat nu in de eerste rijs en moet anderhalf uur met rust gelaten worden. Niet langer, dan wordt het een rampje.
Verdelen
Na die anderhalf uur leg je de bal deeg op je werkblad en verdeelt het deeg in 12 gelijke stukken. Je kunt ze afwegen als je geen timmermansoog of keukenvrouwshandigheid hebt.
Leg het bakpapier met de gladste kant naar boven op de bakplaat en knip uitstekende stukken af.
Maak mooie gladde balletjes van de stukken deeg en leg ze op het bakpapier.
Tweede rijs
Leg ze niet te dicht op elkaar. Zorg voor een centimeter of 8 tussenruimte. Ze mogen bet tegen elkaar aan groeien, graag zelfs! Maar moeten wel de ruimte krijgen om uit te groeien tot kadetjes!
Zet de bakplaat met bolletjes nu op een absoluut tochtvrije plek die weer lekker warm is. Je deeg staat nu in de tweede rijs. Het moet nu nog een ruim uur (maak er 70 minuten van) blijven rijzen.
Oventijden kadetjes
Na een dikke 45 minuten zet je de elektrische oven aan op 200 graden celcius. Als je een heteluchtoven hebt zet je die op 180 graden Celsius en wanneer je een gasoven hebt dan is het gewoonlijk standje 4 (200 graden).
Het bakken van de kadetjes
Bestrijk de bolletjes met een zachte kwast zonder te drukken met de gesmolten margarine of boter en schuif de bakplaat snel in het midden van de oven. Sluit de deur onmiddellijk en blijf echt in de buurt.
Na ongeveer 10 tot 15 minuten zien de broodjes eruit zoals het hoort. Ze zijn wat boller dan de verlepte platte kadetjes in de winkel.
Let goed op de kleur en laat ze niet te donker worden!
Kadetjes afstrijken na het bakken
Pas wanneer de kleur goed is, na 12 tot 16 minuten, open je de deur en haal je de broodjes uit de oven. Bestrijk ze meteen met nog een likje margarine of roomboter zodat ze zacht blijven en mooi gaan glanzen.
Laat afkoelen op het rooster van de oven maar NIET IN de oven. Zo kan ook de onderkant van elk kadetje lekker uitwasemen en afkoelen.
Eet smakelijk!
Deze kadetjes blijven natuurlijk minder lang “goed” dan die die uit de winkel. Er zitten geen veertig vreemde ingrediënten in die bedoeld zijn om je brood een week lang goed te houden. Na twee dagen beginnen jouw zelfgebakken kadetjes wat steviger te worden en na vier dagen gooi je de resten beter weg.
Bewaar je kadetjes in een waxzak of in een plastic zak om uitdrogen te voorkomen
GIPHY App Key not set. Please check settings