in

Groene tomatenchutney

Voor als je met onrijpe groene tomaten blijft zitten

 Heerlijke Groene Tomatenchutney

Groene tomatenchutney is een smaakvolle en veelzijdige aanvulling die perfect past bij verschillende gerechten. Gemaakt van onrijpe,dus echt (geen grapje) groene, tomaten, heeft deze chutney een unieke volle mix van zoete, pittige en zure smaken die een heerlijke aanvulling vormen op je maaltijden. In dit artikel deel ik een eenvoudig recept voor groene tomatenchutney, tips voor het gebruik ervan en een beschrijving van de smaak die het biedt.

Wat heb je nodig?

– 500 gram groene tomaten, in kleine stukjes gesneden
-2 flinke uien, zeer fijngehakt
– 1 rode paprika, in heel kleine blokjes gesneden
– 1 kopje lichtbruine basterdsuiker
– 1/2 kopje witte azijn
– 1 theelepel gember, zeer fijngehakt of beter: fijn geraspt
– 1 theelepel mosterdzaad
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1/2 theelepel chilipoeder (naar smaak)
– Zout naar smaak

Sommige mensen gooien er ook een appeltje doorheen maar persoonlijk vind ik het dan minder lekker

Aan de slag voor de groene tomatenchutney!

1. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg mosterdzaad toe. Rooster ze tot ze beginnen te knetteren.
2. Voeg de fijngehakte ui en gember toe. Bak tot de ui zacht en goudbruin is.
3. Voeg de groene tomatenblokjes, paprika, suiker,azijn, kurkuma, chilipoeder en zout toe. Roer goed.
4. Laat het mengsel sudderen op laag vuur, af en toe roerend, tot de tomaten zacht worden en de chutney dikker wordt (ongeveer 30-40 minuten).
5. Proef en pas het zout en de kruiden aan indien nodig.
6. Zodra de chutney klaar is gooi je het kokendheet in kleine potjes (die je natuurlijk goed schoongemaakt hebt en met onbeschadigde brandschone deksels) Blijft door het suiker en azijngehalte echt jaren goed op de plank.

Toepassingen van Groene Tomatenchutney:
– Smeer het op geroosterd brood of crackers met of zonder kaas of vleeswaren voor een heerlijk hartig ontbijt.
– Gebruik het als bijgerecht bij rijstgerechten, curry’s of gegrilde vleesgerechten.Gewoon een klein likje op je bord, zo ongeveer zoals je sambal gebruikt. Het is een toevoeging, een smaakmaker, geen gerechtje 😉
– Voeg het toe aan sandwiches, wraps of burgers voor extra smaak.
– Combineer het met kaasplankjes voor een hartige en zoete toevoeging

Persoonlijk vind ik het de enige lekkere chutney. Dit smaakt absoluut niet naar een mislukte jam!

Zo, nu baal je nooit meer als je tomaten niet (meer) willen rijpen.

Geloof mij, je bent voortaan in staat te gaan oogsten voor je tomaten en masse rood en rijp worden, zo lekker is het!

En waarom kleine potjes?

Omdat je er niet veel van nodig hebt en een grote pot langer open blijft dan een kleine en dus de kans op bederf toeneemt. Na openen natuurlijk bewaren in de koelkast en altijd met een schoon lepeltje in het potje!

Probeer het maar uit, ik ben er bijna zeker van dat jij dit net zo lekker vind bij je karbonaadje, boterham kaas (gewoon een dun likje eroverheen!), je rijstgerecht, de bonenschotels etc.

Maak maar zoveel mogelijk want je wilt ook wat potjes uitdelen tenzij je het te lekker vind en er hebberig van bent geworden.

Laat de potjes 6 weken staan zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen en dan pas gaan  proeven en Wgenieten.

Succes en smul ze!Kleine potjes nodig? Deze zijn er zeer geschikt voor!

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vacumeerzakken kopen