in

Gist zelf maken

Voor wie nog meel of bloem heeft maar geen gist meer kan kopen

Gist zelf maken

Het hoeft helemaal niet maar gist zelf maken is een stukje kennis waar je ooit nog veel aan zou kunnen hebben..

Wie echter graag of noodgedwongen zelf brood bakt heeft momenteel twee problemen. Het meel en bloem begint her en der schaars te worden en gist is bijna niet meer te krijgen volgens de alarmerende berichten in diverse broodbakgroepen en websites.

Als prepper heb ik voor nu nog voldoende gist is huis maar als dat op is en de coronagekte nog steeds voortduurt dan heb ik ook een probleem…

Dus… Heb je nog meel of bloem (of een alternatieve bloem zoals glutenvrij of koolhydraatvrij) dan is dit je redding!

Je gaat zelf gist maken! Geen klontje brokkelige verse gist en geen gedroogde gist maar natuurlijke gist. Ik ga vanavond na het avondeten beginnen en kan later hopelijk wat foto’s plaatsen want de foto’s van een eerder experiment ben ik helaas kwijt.

Is het echte gist of zuurdesem?

Het is absoluut geen zuurdesem. Deze vloeibare gist is een methode om wilde gisten te vangen en vermeerderen. Op bijna alles dat buiten groeit komt gist voor.

Vloeibaar gist:

Neem een grote glazen pot met deksel en maak beiden superschoon. Na het goed en heet afwassen kun je er een scheut witte azijn (geen schoonmaakazijn of zelfgemaakt azijn!) in gieten en met deksel er op even goed schudden. Giet de azijn er weer uit.

Laat de pot drogen aan de lucht in een schone ruimte.

Gooi er nu de ongewassen (!) schillen in van bijvoorbeeld appels, wortelen en komkommer. Ook de schillen van pruimen en perzikken doen het goed! Eventueel kun je er wat hele druiven bijgooien.

Rozijnen, gedroogde pruimen en abrikozen doen het ook prima als ze maar niet gezwaveld zijn. Gedroogde appeltjes niet, die zijn geschild.

Let wel op, dus geen rot fruit of groente!

Vul dan de pot zo dat alles goed onder water staat met 300ml (of gram) schoon water.

Voeg een klein theelepeltje suiker toe om de gist te voeren. Dit is eenmalig.

Ivm chloor in leidingwater kan het handig zijn bronwater te gebruiken maar met een beetje chloor lukt het nog wel is mijn ervaring.

Deksel erop draaien en dan de pot wegzetten op een schone warme, en liefst donkere of schemerige plek. Kamertemperatuur is prima!

Eerst zie je dat het water wat wittig of troebel wordt, dat hoort echt zo.

Na een dag of vier zie je duidelijk belletjes in het water, het kan zelfs een wat schuimige laag vormen langs de randen. Nu heb je dus water met gist!

Gebruiken:

Nu heb je genoeg gistwater om 500 gram bloem mee tot een deeg te maken. Met een snufje zout en een eetlepel olie of margarine/roomboter.

Kadetjes bakken kan natuurlijk ook!

Bewaren:

Mocht je een grote pot gemaakt hebben dan kun je het, na vier tot vijf dagen gisten, bewaren in de koelkast. Dan blijft het nog wel even goed. reken op een weekje.


Er zijn nog andere methoden om zelf gist te maken maar die vind ik zelf erg omslachtig en duren langer dan drie dagen voor je een broodje kunt bakken. Dit is ook info die je makkelijk kunt onthouden en gebruiken als de situatie ooit zo wordt dat je online niet eens meer wat op zou kunnen zoeken.

Bakken:

Let er bij het bakken op dat je de gewone consistentie voor brooddeeg aanhoudt.

Het kan zijn dat het langer duurt om je brood te laten rijzen, geef het die tijd!, Let niet op de tijd maar of je deeg al minstens meer dan verdubbeld is.

Dank je wel!

Zelf gist maken bleek een handigheidje waar Nederlanders en Vlamingen op zaten te wachten nu gist schaars aan het worden is. Zoveel leuke reacties op Facebook, ik was er even stil van.

De link mag natuurlijk gedeeld worden.

Kennis is macht! Heel veel baksucces en blijf gezond!

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Broodjes bakken zonder oven

Moestuin in crisistijd