Bananenschillencurry (vegetarisch/veganistisch)

Foto:Dani

 

Bananenschillencurry??

Jawel, bananenschillencurry! Ik weet het, het klinkt je vast vreemd in de oren.

Maar waarom eigenlijk niet, dacht ik na wat gelezen te hebben en probeerde het uit. Helemaal niet gek en absoluut goedgekeurd!

Dat scheelt je weer afval (of wat extra’s voor de composthoop, sorry!). het is goedkoop, smakelijk en heel eenvoudig!

Banaantje op en dan zit je met de schil. Weggooien is zonde weet ik nu. Voortaan maak ik er deze heerlijke curry mee.

Foto: Dani

Hoe zit dan dan? Is dat wel gezond?

In een bananenschil blijken veel vitaminen en mineralen te zitten. Gewoon opeten dus. Rauw vast nog veel gezonder maar ook minder smakelijk. En ja, ik heb een hapje geproefd, rauw.

Ik ken ook de verhalen over gif op de bananenschil maar net als elk ander fruit dat ik met schil en al eet heb ik de banaan ook eerst goed gewassen onder stromend water, met een sponsje en afwasmiddel.

Bijna overal zit tegenwoordig gif in en als ik bio en gifvrij wil dan eet ik wel uit eigen tuin. Helaas groeien daar geen bananen…

Recept (twee personen)

4 geboende bananenschillen

2cm verse geschilde en fijngesneden gember

3 teentjes knoflook, ontveld en fijngesneden

Theelepeltje zout

Theelepel gemalen kurkuma

Theelepeltje gemalen komijn

theelepeltje gemalen koriander

Pepertje, naar smaak, fijngehakt

kleine ui fijngehakt

eetlepel citroensap

kop water

wat vet (zonnebloem olie, cocosolie, reuzel, margarine of wat je dan ook gebruikt)

TIP: De schil laat zich het makkelijkst afwassen als de banaan nog niet gepeld is!

Snijd de harde kop en kont van de schone schil af en snijd de schil in reepjes of vierkantjes, net wat jij wil. Niet te dun want het moet geen pap worden. Je wilt juist de smakelijke stukjes met een vleesachtige bite!

Doe alle stukjes in een kom met water waaraan je een theelepel kurkuma toegevoegd hebt. Even roeren en een half uurtje laten staan. Dan wordt de schil niet meer bruin of zwart.

Maal alle kruiden in een blendertje of vijzel tot een geurige pasta.

Verhit een goeie pan met dikke bodem en verwarm daar het vet in. Doe de pasta erbij en laat op een laag vuurtje de geuren vrij komen. Lekker even een half minuutje roeren op laag vuur, het mag niet verbranden!

Giet de schillen af en doe ze in de pan. Roer even om en laat lekker pruttelen. Voeg dan water en zout toe (als dat nog niet bij je pasta in zat) en zet op laag vuur zodat de schil lekker zacht kan worden.

Hou het een beetje beetgaar voor een goed mondgevoel en wacht tot het vocht wat ingekookt is. Doe de citroensap erbij en laat even pruttelen.

Serveren met bijvoorbeeld rijst, zelfgemaakte chapati of brood.

Foto:Dani

Helemaal veganistisch voor de fans en voor de vleeseter ook een leuke manier om eens iets anders te eten.

 

Verbazingwekkend lekker! Aanradertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nematoden kweken, slakken bestrijden

Watermeloenschil inmaken