in

Appelstroop maken

Van heel veel appeltjes….

Stroop inkoken

 

Appelstroop uit de winkel (in Nederland) is bijna nooit meer puur en alleen van appels gemaakt. Meestal is het suikerstroop met wat appelstroop. Dus als je zelf eens de pure smaak van ouderwetse appelstroop wilt beleven dan zit er weinig anders op dan aan de slag te gaan.

Bedenk wel dat je enorm veel appels nodig hebt voor een pot appelstroop. Van een kinderbadje vol appels maak je met wat geluk een jampot vol. Ik had heel veel appels. Een krat vol en een kinderbadje vol. Ik heb dan ook niet heel veel stroop en ben er zuinig op.

Wie een sappan heeft doet er wijs aan die te gebruiken. Ik heb die niet meer dus heb het in twee keer gedaan in een weckpan. Hier volgt de beschrijving voor wie geen sappan heeft. Wie die wel heeft gebruikt die om de appels te ontsappen (in stukken in de pan met schil en klokhuis) en sluit weer aan bij het inkoken.

Je hebt dus appels nodig, heeeeel veel appels. Kleine valappeltjes zijn heel goed want die bevatten lekker veel pectine. Was de appels even af zodat je geen zand en vogelpoep ofzo in je stroop krijgt.

Neem een grote pan en snijdt al je appeltjes ongeschild in kwarten en gooi die in de pan. Met klokhuis en al. En je kunt ervoor kiezen de beurse plekken eruit te snijden maar echt nodig is dat niet. Ik sneed alleen de echt rotte delen weg.

In de fabrieken doen ze niet moeilijk en verdwijnen ook wurmpjes in de kookketels, merk je niks van. Alleen erg vegan is het natuurlijk niet maar aangezien ik een vleeseter ben struikel ik niet over een meegekookt miniwurmpje in de stroop dat je nooit meer terug gaat vinden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Giet in de pan een laag water van ongeveer vier cm en zet de pan op een vuurtje of het fornuis. Laat heel zachtjes pruttelen. De appeltjes geven hun sap vrij en zullen langzaam in gaan zakken. Roeren mag maar niet denken dat je moet blijven roeren. Ga iets nuttigs of leuks doen!

Als alles helemaal tot pulp gesudderd is na een goede anderhalf tot twee uur ga je het sap van de pulp scheiden. Ik deed dat met een zeer schoon en meermaals uitgespoeld kussensloop zodat je geen wasmiddelresten gaat proeven.

Mijn kussensloop bond ik dicht met een tie-rep en hing de zware zak aan een driepoot boven een flinke teil.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Laat gerust een nachtje uitlekken en geniet van je gratis lesje geduld.

Ik moest meermaals zeven dus het duurde bij mij een paar dagen, al met al. Maar dan heb je ook echt perfect appelsap. Dat ruik je en dat proef je.

Dan doe je al het sap in een wijde pan en zet het op een laag vuurtje. Ik gebruikte een oliestel met drie pitten. Zo kon ik de vlammen goed regelen. Want het hoeft niet echt wild te koken, een heel zacht prutteltje is meer dan genoeg.

En dan duurt het lang, heel lang…

Uiteindelijk zul je zien dat je steeds minder sap in de pan hebt, dat is nou inkoken. Je appelsap wordt steeds geconcentreerder. Af en toe even de randen schrapen waar lekkere dikke gelei achterblijft en doorgaan tot het niet meer waterig is maar dun stroperig van je lepel begint te slierten.

Eerst kook het in tot siroop. Je kunt nu nog beslissen of je het wilt gebruiken om appellimo mee te maken. Dan zou je het nu kokendheet in goed gesteriliseerde flesjes kunnen doen en de schone doppen erop doen. Blijft heus jaren goed op een donkere koele plek.

Doorkoken tot het wat donkerder wordt, en minder, levert een schenkstroop op. Ideaal voor over pannenkoeken, ijs en weet ik veel wat nog meer. Ook nu kun je stoppen en het in flessen of potjes gieten.

Ik deed dat deels. Dus nu heb ik ook wat schenkstroop staan.

Maar nog verder inkoken levert uiteindelijk het zwarte kleverige goud op waar we naar op zoek waren. En laat die foto nou zwaar mislukt zijn…

Wanneer je stroop nu op een heel erg laag pitje heel donker en kleverig geworden is (test het door een kloddertje op een schoteltje te laten vallen en zo de textuur te testen) ben je klaar. Schraap de pan snel leeg en doe de stroop loeiheet in een schone (uitgekookte!) pot en sluit meteen goed af.

Nee, niet op de kop draaien! Dat is gevaarlijk. Stel dat er iets mis is met het deksel dan loop je kans op flinke brandwonden doordat de kokende stroop eruit kan spuiten. Verder is een verstroopt deksel erg lastig weer te openen.

Laat lekker afkoelen en dan pas proeven. Pure appelstroop, wie heeft dat nog is huis? JIJ!

Rijk aan ijzer en vetvrij. Natuurlijk zitten er wel wat calorietjes in, gemiddeld zo’n 25 per lik stroop op een gewone boterham.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Plantenhangers maken.

Fruit drogen