Wat kun je doen met oud papier
Wie in Nederland woont kent het fenomeen van de overvloed aan reclamefolders die dagelijks op de mat valt. En dan zit je nog met je oude kranten, kartinnen eierdozen, mislukte printjes en oude bankafschriften, kassabonnetjes, lege enveloppen en verpakkingsmateriaal van karton. Je kunt het steeds naar de papiercontainer brengen of er eens anders naar gaan kijken. Dat deed ik en opeens zag ik geen bergen papier meer die ik naar de papiercontainer moest verslepen, maar…. Brandstof!
Keuzes maken
Wie helemaal voor groen, schoon en biologisch is zal vast genoeg bezwaren zien en dat snap ik best. Maar laten we er even bij stilstaan dat niet iedereen hetzelfde denkt over alles en dat je hier niks aangepraat wordt. Mensen maken keuzes en kiezen voor wel of geen zelfgemaakte papierbriketten om wat voor redenen dan ook. Dat is niet goed of fout maar slechts een mening en wie weet waarom iemand die keuze maakt.
Online brikettenpers kopen
Online kocht ik een papierbrikettenpersje (goed woord voor galgje!) voor €21,90 inclusief verzendkosten. Dat is niet duur! Wil je ook even kijken, dan is HIER de link.
Het is een heel eenvoudig te gebruiken apparaatje dat gelukkig heel weinig ruimte inneemt. Wel heb ik, op aanraden van een goede vriend, van een stuk pvc pijp twee stukjes gezaagd die er precies dwars inpassen. Die pers je mee zodat ze ongeveer midden in de blokken zitten. Zo drogen naderhand de blokken beter (de pijpjes duw je er na het persen makkelijk weer uit voor hergebruik) en ze branden ook makkelijker.
Waarvan maak je een papierbriket
Hoe ga ik te werk? Ik spaar wat reclamefolders, liefst die van krantepapier. In elk geval niet die gladde glanzende folders en boekwerken van gelakt papier, die branden gewoon niet zo goed. Maar ook oude kassabonnen, kartonnen eierdozen, gebruikte papieren servetten en papieren zakdoekjes, de papieren zakken van suiker (met nog wat suikerkorrels er in, dat fikt goed!), de papieren zakken van bloem en zelfrijzend bakmeel maar ook bijvoorbeeld dorre bladeren, kleine takjes en zaagstof of zaagsel, gaan bij mij allemaal in snippers een emmer water in. Zelfs gemaaid gras kun je eraan toevoegen, schijnt.
Hoe maak je een papierbriket
Een emmer vullen met 2/3 water en dan gaan zitten en snipperen en scheuren.
Het makkelijkst is het als je scheurlustige kinderen in de omgeving hebt of de gelukkige bezitter bent van een goeie shredder.
Let er wel op niet teveel karton te gebruiken, het heeft namelijk eerder de neiging te schroeien dan te branden. Een grote doos of twee, drie, per emmer kan prima maar overdrijf het niet.
Als de emmer vol zit lekker wegzetten en een week of langer vergeten. Wel zorgen dat het water niet verdampt ofzo! In die week breekt het papier makkelijk af in losse vezels. Ondertussen kun je natuurlijk weer een nieuwe emmer vullen.
Pak dan de boormachine en zet er een cementmixer in. Maal, roer en klop de papierzooi tot het een grijze dikke pap of brij is.
Met de keukenmixer gaat het je niet goed lukken, het motortje is echt gemaakt om zachtere dingen te mixen en je mixer gaat al snel vreemd ruiken, dan roken en geeft dan smeulend de geest. Geloof mij nou maar, want ik heb het voor je uitgeprobeerd (ahum).
Vul dan het papierpersje tot een centimeter of twee onder de rand met de dikke pap en pers heel rustig tot je niet verder naar beneden kan. Gebruik niet teveel kracht, je wil het persje niet verbuigen!
Wanneer je vorm tot de helft gevuld is leg je de twee pijpjes er dwars in, bovenop de geperste pap , vult weer verder met papierpap en herhaal dit tot je bijna tot de rand bent. Pers stevig tot de pap goed aangedrukt is en er nauwelijks water meer uit komt. Maar pas op dat je de pers niet sloopt. Het is geen kwestie van brute kracht maar van persen met beleid!
Haal het vormpje uit de pers, duw met je vingers er makkelijk de pijpjes uit en stort het blok los.
Hoe droog je een papierbriket
Leg het blok in de zon te drogen of in de winter op de verwarming. Het drogen is een kwestie van de briketten vergeten. Op de verwarming duurde het in de winter bij mij een week of twee voor ze binnenin ook gortdroog waren.
Af en toe eens keren kan maar moet niet. Buiten drogen is geen zinnig woord over te zeggen met dit wisselende weer.
Ik neem aan dat ik niet hoef te zeggen dat je ze droog op moet slaan want wij zelfvoorzieners en preppers zijn hartstikke handig en slim!
Buitenklusje
Dit is wel echt een buitenklusje. Het geeft wat papier-pap-rommel die buiten niet erg is maar binnen makkelijk je afvoer zou kunnen verstoppen denk ik zo.
Brandduur papierbriket
Het zijn lichtgewicht blokken die ongeveer twee uur branden per stuk. Het kan wat verschillen afhankelijk van wat voor papier je hebt gebruikt.
Papierbriketten gebruiken in de open haard of kachel
Voor de open haard of kachel binnen is het niet echt geschikt. Papier heeft de neiging flink te roeten en zo groeit je schoorsteen dus rap dicht.
Papierbriketten voor de barbeque
Voor de barbeque is het ook niet aan te raden, helaas.
Waar kun je papierbriketten voor gebruiken
Voor een gezellig vuurtje om naast te zitten is het prima. Wegdromend terwijl je in de vlammen staart… Denkend aan… Eh, ok… Waar was ik gebleven…?
Afronden van deze blog, daar was ik gebleven. Je hebt nu lang genoeg naar dat gezemel van mij zitten kijken. Aan de slag! Bestellen of… Zelf maken!
Zelfbouw papierbrikettenpers
Natuurlijk kun je ook zelf iets bouwen om briketten in te persen. Wat dacht je van een stuk pvc buis met daarin ronddom geboorde gaatjes en een mooi passend plaatje op een stevige stok? Wees creatief, denk en creeer!
Ook op internet zijn er handige tips, voorbeelden en zelfs filmpjes te vinden die je de schuur in gaan jagen om aan de slag te gaan.
Les 1 krijg je gratis en voor niets van mij: Gebruik niet een hele lange pijp want dan krijg je je blok er nauwelijks of niet meer uitgeperst. 30cm is lang genoeg. Dan kun je het blok ook nog optillen en verplaatsen zonder dat het uit elkaar valt.
Succes!
GIPHY App Key not set. Please check settings