in

Emigreren of niet?

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik

Emigreren of niet

Afhankelijk van je wensen en omstandigheden kun je besluiten  juist in Nederland of Vlaanderen te blijven natuurlijk maar er zijn ook heel wat Nederlanders en Vlamingen die vertrekken naar het buitenland. Landen waar zelfvoorzienend leven veel normaler is dan in Nederland of België zijn in trek.

Frankrijk en Spanje zijn populair maar redelijk duur, zeker als je het vergelijkt met een land als Hongarije, Roemenië of Tjechië.

Ahoj gyerekek, how gaat es

Taal kan een reden zijn niet naar een bepaald land te reizen maar ook afstand. Wie bijvoorbeeld kinderen, kleinkinderen of ouders op leeftijd in land van afkomst achterlaat wil vaak toch snel en eenvoudig terug kunnen snellen als er wat aan de hand mocht blijken te zijn.

Schoolgaande kinderen krijgen het ook even zwaar wanneer ze opeens naar een school moeten waar ze nauwelijks iemand verstaan. Laat je daar echter niet door tegenhouden want kinderen blijken eigenlijk altijd wel nieuwe vriendjes te maken. En als er eenmaal vriendjes zijn dan gaat de nieuwe taal ook een stuk sneller.

Budget

Het te besteden budget is ook niet onbelangrijk. Koop je voor €50,000 nog geen vervallen schuur met krap 200m2 grond eromheen in Frankrijk of Spanje, datzelfde bedrag geeft je in Hongarije en Roemenië een riante woning met een flinke lap grond. Eventueel een beetje opknappen maar dan heb je ook wat!

Lees en praat je suf

Verdiep je in de valkuilen van het land. Trap niet in elke vriendelijk kijkende makelaar, koop nooit een huis zonder er zelf geweest te zijn, weet hoeveel land jij als buitenlander mag bezitten en hoe je aan je verblijfsvergunning o.i.d. kunt komen. Weet hoeveel geldje maandelijks minimaal nodig zult hebben om rond te komen en vind uit of je wel mag werken.

Praat met mensen in verschillende landen, vraag waar ze tegenop lopen, waar ze in dat land gek van worden en wat er zo leuk is. Laat je niet alleen leiden door taalbarrieres, afstand van familie en vrienden of vooroordelen. Bezoek het land, breng een bezoekje aan andere geëmigreerde Nederlanders of Vlamingen en proef eens de sfeer van het land.

De regels

Als je vlucht voor de regeltjes in Nederland dan kom je vaak bedrogen uit in het buitenland waar het meestal nog veel erger is. De regels van sommige landen wijken enorm af van Nederland en om verrassingen te voorkomen kun je maar beter beslagen ten ijs komen!

Informeer ook wat er nodig is, mocht je willen emigreren. Soms moet er bijvoorbeeld een aanzienlijke som geld op de bankrekening staan als een garantie dat je niet in financiële nood verkeerd of blijkt er in het nieuwe land geen zorgverzekering te bestaan.

Verrassingen

Vertrekken kan spannend, eng, leuk of afgrijselijk uitpakken, meestal afhankelijk van je eigen instelling en voorwerk. En of je nu kiest voor een land in Afrika of in Europa, je komt overal voor verrassingen te staan. Geloof mij.

Deze foto heb ik gemaakt in de Westelijke Sahara. De linker en rechter kerels waren Duitsers onderweg naar Gambia. Ze zouden deze Mercedes gaan brengen en hadden te horen gekregen dat er “nur ein bisschen slechte strasse” zou zijn. Dat ze de Westelijke Sahara door moesten waar gewoon geen weg is maar echt alleen maar eindeloos veel zand wisten ze niet. Ze waren volledig onvoorbereid dus mijn toenmalige vriend (midden) een ik hebben ons maar een beetje over ze ontfermd. Dat was een geweldig avontuur voor ons maar voor de twee Duitsers waarschijnlijk achteraf nog heel veel meer.

Foto: Dani
Foto: Dani

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Advocaat maken

Geweldige Gadget: solarhome lampenset