in

Een oude computer weer snel maken

Wie zo zelfvoorzienend mogelijk leeft heeft het vaak financieel niet zo heel breed. Wanneer je computer of laptop traag wordt tot het punt dat het nutteloos lijkt, kan de moed je in de schoenen zakken.

Geen nood!

Met je laptop of computer is niks mis. Als die vijf jaar of langer geleden nog snel genoeg was dan is die dat nu ook nog. Het enige probleem is dat Windows steeds hogere eisen stelt en zelf steeds meer ruimte op je harde schijf opslokt.

In plaats van je oude apparaat weg te doen kun je beter Windows weg doen. Zeker wanneer je net als ik een huis, tuin en keuken gebruiker bent.

Voor soepel internetten, schrijven, foto’s bewaren en bewerken, en de hele gewone andere dingen die men zoal op de computer doet kun je ook prima terecht bij Linux.

Om het even kort uit te leggen

Voor de digibeten (mensen zonder enig benul van hardware en software) in eenvoudige taal: Windows is het programma dat jouw computer bestuurt, dat zorgt dat je muis het doet maar ook dat je de programma’s die je op je computer hebt staan kunt gebruiken. Windows heeft als nadeel dat het duur is, dat de programma’s die je er op hebt staan ook gekocht hebt (of je hebt haperende gratis versies die vaak eigenlijk hartstikke illegaal zijn) en je oude computer lijkt niet meer geschikt te zijn voor alle moderne eisen.

De redding heet Linux

Dan is er een andere optie en die heet Linux. Linux is net zoiets als Windows. Het ziet er, als je net als ik Linux mint Cinnamon neemt, net zo netjes uit als Windows. Met een bureaublad, mappen, een vuilnisbak etc.

Als je denkt te kunnen wennen aan weer een andere versie van Windows dan kun je ook wennen aan een heel nieuw besturingsprogramma! Linux werkt net zo makkelijk en is net zo overzichtelijk.

HET IS OOK NOG EENS HELEMAAL GRATIS!

Je kunt het gewoon downloaden van internet, op een USB stickje zetten of op een schijfje branden en installeren nadat je Windows eraf gegooid hebt.

Voor wie er echt geen kaas van gegeten heeft is er altijd wel een nerd in de buurt die met alle liefde helpen wil.

De programma’s zoals voor muziek en films, tekenen en rekenen, schrijven en foto’s bewerken, agenda’s, presentaties maken en bijvoorbeeld je webcam zijn allemaal gratis.

Je bent met Linux op je oude bakkie weer lekker snel. Soms moet je niet de nog goede hardware weggooien maar de besturing! Dat scheelt bakken met geld!

Vergeet niet om van alles wat je op je computer hebt staan een backup te maken dus ga even naar de winkel, haal een paar USB sticks en sleep al je foto’s, filmpjes die je niet kan missen en al je muziek, ebooks en schrijfwerk ernaartoe.

HIER DE LINK naar een Nederlandse beschrijving.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Stof waterdicht maken (buitenkussens, kleding en schoenen)

Beits maken, dat doe je gewoon zelf