in

Coronavirus

Gewoon kalm blijven en logisch nadenken

Duikbril
Duikbril op omdat je ook via de ogen besmet kunt raken?

Even relaxen wat het coronavirus betreft!

Tussen alle mopperberichten en soms blinde paniek door wil ik even iedereen gewoon weer met de voetjes op de grond zetten. Nee, ik ga het niet bagatelliseren. Het is niet een gewoon griepje, het is spiksplinternieuw virus.

Moet jij je zorgen maken over het coronavirus?

Nee, je gaat er niet zomaar dood aan. Als je jong bent en gewoon gezond dan hoef je je geen zorgen te maken. Ja, je kunt het krijgen en dan heb je er wat lichte griepverschijnselen van, dat overleef je wel. Echt!

Mocht je echter al een bestaand gezondheidsprobleem hebben aan de luchtwegen of je hart, een zeer lage weerstand hebben (bv door medicijnen) of al een respectabele leeftijd bereikt hebben dan is het coronavirus een ander verhaal.

Wat kun je doen en laten om het coronavirus weinig of geen kans te geven?

Er wordt overal echt op gehamerd dat vaak de handen wassen genoeg is om het coronavirus van je handen te verwijderen. Was goed, met zeep en werk dat zeep onder je nagels en verdeel het schuim echt over je hele handen. Niet even alleen je vingertopjes nat maken zoals ik dames op damestoiletten wel zag doen.

Begroeten of besmetten?

Schudt geen handen meer, ook niet met bekenden, vrienden en familie. Geen zakelijke contacten en niet met mijnheer pastoor of je huisarts.

Kussen bij een begroeting of het weggaan is al helemaal uit den boze. Vooral bij oudere mensen is het oppassen geblazen want je wil het niet op je geweten hebben dat jij het coronavirus aan ze doorgeeft waar je zelf (nog) geen last van hebt maar zij wel doodziek van kunnen worden.

Houdt afstand! Het coronavirus overbrugt ongeveer twee meter wanneer het uitgehoest of geniest wordt. Hou het veilig en hou die afstand dus iets ruimer aan als je met iemand praat op straat etc.

Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor die ander. Natuurlijk is dat niet te doen in elke situatie maar denken dat iemand een goede vriend of je lieve oma is en daarom wel veilig is serieus raar.

Als je van iemand (en van jezelf) houdt raak je voorlopig niemand aan.

Helpt een mondkapje nou wel of niet tegen het coronavirus?

De echte FFP3 maskers of mondkapjes houden, wanneer ze precies goed gebruikt worden, ongeveer 15 minuten een virus van je mond en neus weg. Na die tijd moet het vervangen worden.

Verkeerd gebruik door mensen die geen idee hebben hoe ze een kapje op de juiste manier op en af moeten doen maakt het risico alleen groter. De stofkapjes van de bouwmarkt werken prima tegen rondvliegend snot en slijm maar een virus is zo klein dat het er lachend doorheen vliegt. Van je weg of naar je toe, maakt niks uit.

Als je zelf een beetje moet hoesten of niezen en niet wil dat anderen last hebben van jouw snot dan kun je net zo goed een sjaaltje over je neus trekken. Dat doet dus serieus net zoveel als een stofkapje maar ziet er een stuk relaxter uit en is veel goedkoper.Nadat je buitengeweest bent gooi je het in de was. Echt, dat helpt net zo goed als een slecht en ongeschikt kapje.

Daarbij kun je met alleen een mondkapje nog steeds via je ogen en waarschijnlijk zelfs de oren besmet worden. Als je echt zo bang bent en veilig wilt zijn dan moet je een volgelaatsmasker gaan dragen met de juiste filters. Dure grap en wat overdreven voor gezonde mensen. Zo’n filter gaat ook maar een beperkte tijd mee. Laat je dus niet gekmaken.

Hier een halfgelaatsmasker met een filter dat ook echt coronavirussen filteren kan

https://www.prepz.nl/nl/climax-gasmasker-756-incl-p3-filters.html

Helaas zijn ze hier en elders momenteel volledig uitverkocht en de extra losse filters ook.

Oplichters actief!

Laat je niet oplichten en raak niet in paniek. Oplichters maken handig gebruik van de angst van mensen en bieden voor woekerprijzen stofmaskertjes aan. Sommige innen alleen het geld en versturen niks terwijl anderen goedkope nutteloze stofmaskertjes versturen.

Dat artsen en verpleging het WEL dragen is niet omdat ze iets weten dat jij niet mag weten maar omdat ze gewoon een veel groter risico lopen dan jij. De hele dag in de weer met allerlei zieken is vast een groter risico dan jij en ik lopen.

Wat kun je verder doen als het coronavirus dichtbij komt?

Een voorbeeld nemen aan wat er gebeurd in andere landen! Gaan daar hele steden, wijken of gebouwen in quarantaine? Dat zou hier ook kunnen gebeuren. Wat ook kan is dat JIJ zelf verdacht wordt drager te zijn van het coronavirus en dan kan het gebeuren dat je in je eigen huis in quarantaine moet.

Dat betekent dus dat je niet even naar de winkel kan rennen, geen visite krijgen mag, geen praatje in de tuin of even het trappenhuis in. Dan zit je echt binnen met de buitendeuren dicht.

Quarantaine?

Zorg dat je genoeg eten in huis hebt, koffie, thee, wc papier, eten en wat lekkers. Dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Zorg voor wat leuke spelletjes, vooral wanneer je niet in je eentje bent. Boeken, iets om te knutselen en een abonnement op Netflix (of misschien mag je van buren of vrienden meekijken op hun account).

Coronavirus in combinatie met alcohol?

Alcohol raadt ik van harte af, de kans dat je je van zelfmedelijden, verveling of dwarsigheid gaat bezatten is aanwezig en de kans is dan groot dat je verkeerde beslissingen gaat nemen. En dat is niet alleen wanneer je in quarantaine zit…

Wanneer je nog niet eens besmet bent maar aan de drank gaat is de kans ook aanwezig dat je onachtzamer wordt. Denk niet dat je niet besmet kunt worden als je je mond steeds “reinigt” met sterke drank. Aangezien je je ogen er niet elke paar minuten mee uitwast is de kans dat je het oploopt nog steeds aanwezig.

Vermijdt grote groepen mensen.

Hoe groter de groep, hoe groter de kans dat er iemand bij aanwezig is die besmet is en zonder het te weten anderen besmet. Demonstraties, concerten etc. zijn risicoplekken. De andere plekken kun je zelf wel bedenken.

Zie je iemand met het coronavirus op straat?

Dan is de kans groot dat je fantasie met je op de loop is gegaan. Iemand kan er ziek uitzien, hoesten of niezen maar er gaat ook nog gewone griep rond en verkoudheid komt meer voor dan griep of coronavirus.

Als iemand er aziatisch of italiaans uitziet zegt helemaal niks over de kans dat hij of zij het virus  bij zich draagt. Blijf dus gewoon doen, wat je ook van ze denkt en hoe bang je ook bent, het zijn wel mensen die waarschijnlijk ook geen corona willen oplopen of doorgeven.

En je kunt altijd gewoon ruim twee meter afstand houden voor je eigen veiligheid. Maak er geen drama van, hou het gezellig.

Denk je dat je het coronavirus opgelopen hebt?

Ga dan niet naar de dokter of het ziekenhuis maar bel de dokter op. Je huisarts zal je de juiste vragen stellen en dan besluiten of hij jouw gegevens door gaat geven aan andere kanalen die dan contact met je opnemen.

Bel ze niet op met allemaal vragen die je ook online kunt opzoeken, ze zijn al overbelast en hebben hun tijd nodig om patienten te helpen en niet om de simpelste vragen te gaan beantwoorden.

Heb je geen koorts boven de 38 graden, hoest je niet, geen zere keel en/of longen en kortademigheid dan hoef je je geen zorgen te maken.

Heel soms hebben patiënten met coronavirus ook hoofdpijn, hoesten ze slijm met wat bloed op en kunnen ze wat diarree hebben.

Ga geen alarm slaan om niets maar ga ook niet stoer geen alarm slaan als je het wel hebt.

Handgel uitverkocht!

Nou en. Dan was je je handen maar weer netjes met water. Die gel is echt niet zaligmakend

Zo, nu weet je het. Gewoon kalm blijven en logisch blijven nadenken zal ons redden.

 

 

 

 

 

 

What do you think?

Written by Daan Van Sloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Goedkoop gezond eten: Wraps!

Het winkeltje