in

Contact met de Nederlandse ambassade

CC0 Public Domain Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik
Foto: Dani

Contact met

de Nederlandse ambassade

Contact met de Nederlandse ambassade wanneer je in het buitenland woont, heeft dat toegevoegde waarde? Jazeker! De ambassade zit niet alleen in het buitenland om projecten voor de locals op te zetten (vooral in arme landen). De ambassade is er ook voor de eigen bevolking.

Verwacht er niet teveel van want wanneer je berooid de Nederlandse ambassade binnen strompelt wordt je vriendelijk weer naar buiten gebonjourd als je niet het geld hebt voor een telefoontje naar familie in Nederland.

Misschien dat je even achter een computer mag om even online een hulproep te plaatsen, geen idee. Ik zou er niet op rekenen in elk geval maar niet geschoten is altijd mis.

Bij onlusten

De lusten bij onlusten zijn groot. Wanneer er onverhoopt onrust in het land van keuze uitbreekt is het handig als de Nederlandse (of Vlaamse) ambassade op de hoogte is van jouw bestaan, gezinssamenstelling, adres en telefoonnummer. Ze zullen in geval van nood hun best doen je te bereiken, advies geven hoe zo veilig mogelijk bij welk vliegveld (b.v.) te komen of waar je heen moet om eventueel opgepikt te kunnen worden.

Je gaat er niet van uit natuurlijk maar als er geëvacueerd moet worden door bijvoorbeeld politieke ellende is het fijn te weten dat je bekend bent en niet overgeslagen zal worden.

Hallo, hoe gaat het met jou?

Afhankelijk van welke ambassadeur er werkt zou het kunnen dat men af en toe eens contact met je opneemt. Om bijvoorbeeld even te checken of de gegevens nog kloppen en om eens te horen hoe het met je gaat.

Begrijp wel dat wanneer je in een land woont dat vergeven is van de Nederlanders de kans op zo’n telefoontje of zelfs een bezoekje natuurlijk wel veel kleiner is.

Feestjes!

Behalve alle nuttige dingen die je er kunt regelen zijn er soms ook leuke dingen te doen. Soms worden er feestjes georganiseerd.

Met Pasen bijvoorbeeld paaseitjes zoeken voor de kinderen, een Sinterklaasfeest, Koningsdag met bitterballen en Oranjebitter, een vaatje haring dat leeg moet of iets anders feestelijks.

Niet dat elke ambassade over de hele wereld zulke dingen organiseert maar als ze wat organiseren is het fijn er een uitnodiging voor te krijgen. Laat zoals gevraagd wordt op de uitnodiging netjes weten of je wel of niet van plan bent te komen.

Gala, cocktail, casual, tenue de ville, black tie, smoking, jaquet of white tie

Let er wel op dat feestjes bij de ambassade alleen casual (gewone vrijetijdskleding maar dan wel wat netter dan je oude joggingbroek en fletse sweater) zijn als dat expliciet vermeld wordt op de uitnodiging.

Meestal is er een dresscode. Cocktail bijvoorbeeld, of gala.  Wanneer je besluit te gaan is het wel zo beleefd je aan de dresscode te houden, grote kans dat je op een avond in gala niet binnenkomt op je gympen en nette spijkerbroek.

Zoek online even op wat het precies inhoudt en hou je daaraan. Wanneer er om jaquet gevraagd wordt moet je niet denken dat een smoking ook goed genoeg is.

Hee lullo! Nog geneukt vandaag? Lekker wijf heb jij aan je taas hangen zeg!

Wees jezelf maar net wat beschaafder, pas je aan zonder jezelf te verliezen en leg contacten waar je nog lang plezier, vriendschappelijk of zakelijk, van kunt hebben. Let er op dat je na een paar drankjes niet de populaire camping-lolbroek wordt. Dat is in jouw eigen kringen vast erg leuk maar helemaal niet grappig op een wat deftiger feestje.

Wordt er niet dronken. Gedraag je beschaafd. Schreeuw niet maar praat gezellig met de mensen.

Hullup!

Natuurlijk kun je op de ambassade je paspoort laten verlengen, je Nederlandse documenten kunnen gelegaliseerd en vertaald worden.

Ze kunnen soms helpen bij problemen zoals een ziekenhuisopname, overlijden, arrestatie of vermissing.

Verschillende verklaringen kunnen door de ambassade afgegeven worden.

Wanneer jouw paspoort bijvoorbeeld gestolen of vermist is kun je bij de ambassade terecht wanneer je toch echt even naar NL heen en weer moet vliegen. Je kunt dan een tijdelijk reisdocument krijgen/kopen.

Handel drijven of een bedrijf opzetten

Voor eenieder die zaken wil gaan doen in het land waar men woont is het ook van belang contact op te nemen met de ambassade. Ze zijn er over het algemeen op de hoogte van wetjes, regels, mogelijkheden en onmogelijkheden die jouw bedrijfsplan kunnen helpen of tegen kunnen houden.

Of het nou om export, import of het starten van een bar gaat, de ambassade heeft kennis in huis! Misschien kennen ze weer anderen in het land die ervaring hebben en je best info willen geven.

Contacten

En je houdt er natuurlijk leuke contacten aan over!

Wie afgelegen woont kan misschien eens de ambassadeur uitnodigen om eens te komen kijken naar jouw wonderlijke manier van leven. Best kans dat je een stapel oude kranten (ik kreeg de telegraaf, er was geen keuze!) en tijdschriften krijgt. Het kan soms even zo fijn zijn weer ouderwets Nederlands te praten of Nederlandse kranten door te spitten en gelukzalig met een oude panorama in de bank weg te kruipen.

Dusssss….

De ambassade, altijd warm houden. Kost je niks en in geval van nood ken je al wat mensen, dat praat makkelijker!

Zoek online waar de ambassade zich bevind in jouw land en bel ze vandaag even om te vragen hoe je je aanmeldt.

Persoonlijke noot:

Huub, mocht je dit lezen: Je bent de beste ambassadeur die ik ooit tegen ben gekomen (Senegal rond de eeuwwisseling, jij was er net met je gezin en ik woonde in een rieten hutje bij Lac Rose met mijn toenmalige vriend. Bij Bonaba-café)

Ik denk nog vaak terug aan de keer dat we een avond Pink Floyd geluisterd hebben en ik voor het eerst in een jaar een echt bad kon nemen. Daarvoor nog steeds dank.

What do you think?

Written by Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vega en vegan noodrantsoen

Geld nodig