Broodjes bakken zonder oven

Zachte crackers

De lekkerste broodjes bakken zonder oven

Wie geen oven heeft maar wel eens hele lekkere broodjes wil maken waar iedereen van kan smullen is dit recept voor zachte crackers.

Zachte crackers zijn echt heerlijk om te beleggen met hartig of zoet beleg. En Broodjes bakken zonder ovenhelemaal lekker als je bij je hartige beleg een beetje sla doet en bijvoorbeeld een plakje tomaat of komkommer.

Echt bijzondere broodjes en die kun je met trots op tafel zetten.

Ingrediënten:

230 ml water

2 theelepeltjes droge gist

2 theelepeltjes bakpoeder

Half theelepeltje venkelpoeder of anijspoeder

Kwart theelepeltje komijn

Kwart theelepetlje gemberpoeder

1 theelepel kardemompoeder

1 Eetlepel zonnebloekolie

95 gram yoghurt of kwark

400 gram bloem

100 gram roggemeel. Maar als je geen roggemeel hebt dan neem je gewoon 500 gram bloem.

Half kopje zonnebloemolie om te bestrijken

Werkwijze broodjes bakken zonder oven:

Maak van alle ingredienten een samenhangend deeg en kneed het zeker 15 minuten stevig door (als je met de hand kneed misschien wat langer).

Rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot maximaal 5mm dik.

Snijd er lanwerpige of vierkante crackers van.

Prik in elke cracker gaatjes, zoals bij crackers. Ik heb daar speciaal een haarborstel voor, Ideaal! Even de pennen in een cracker drukken en alle gaatjes staan netjes in het gelid. Die borstel is dus speciaal voor dit doel gekocht en niemand heeft daar ooit de haren mee gedaan.

Zet een mooi vlakke koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur van een gemiddeld pitje.

Start met het voorbereiden van het bakken door een hele schone theedoek onder de kraan uit te spoelen en dan uit te wringen. Leg die dubbelgeslagen opzij. Daar moeten de zachte crackers tussen na het bakken.

Bestrijk elke cracker aan beide zijden met een bakkwastje met olie, Goed vet, niet te zuinig maar het hoeft ook weer niet te druipen.

Leg zoveel crackers in de pan als er passen zonder dat het dringen wordt.

Bak ze heel rustig aan beide zijden licht bruin.

Als een cracker klaar is in een paar minuutjes, dan schep je hem eruit en legt hem direct heet in de dubbelgeslagen theedoek. Anders drogen ze uit en dan is het bijzondere er meteen vanaf.

Als alles gebakken is kun je ze in een tupperware bakje bewaren. Leg dan wel een vochtige doek om de crackers in het bakje . Dat mag ook vochtig keukenpapier zijn natuurlijk.

Goed afgesloten niet erg lang houdbaar. Maar ze zijn zo lekker dat ze waarschijnlijk zo op zijn.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hamsteren

Gist zelf maken